Filme romanesti de la Cannes direct la TIFF

3 Mai 2006
Filme romanesti de la Cannes direct la TIFF
Zilele filmului romanesc au devenit una din traditiile Festivalului International de Film Transilvania (TIFF). Incepand cu editia din 2004, organizatorii festivalului si-au indreptat atentia pe industria de film autohtona, dedicand ultimele patru zile ale TIFF-ului celor mai recente productii de film romanesc.
Asadar, in perioada 7-10 iunie, la Cluj, in cadrul celei de-a 5-a editii a TIFF-ului, se vor proiecta lung si scurt metraje romanesti.
Anul acesta, Romania va fi reprezentata in Competitia TIFF 2006 nu de unul, ci chiar de doua filme, debuturile in lung metraj ale lui Catalin Mitulescu si Corneliu Porumboiu. Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii si A fost, sau n-a fost? se vor intrece cu alte 10 titluri din tot atatea tari pentru castigarea Trofeului Transilvania in valoare de 10.000 EUR.
Cele doua productii romanesti vor ajunge pe marile ecrane de la Cluj, direct de pe Riviera Franceza, fiind doua dintre reprezentantele tarii noastre la Festivalul de Film de la Cannes. Marilena de la P7, mediu metrajul regizat de Cristi Nemescu, este cel de-al treilea reprezentant al Romaniei la Cannes. Toate cele trei filme vor fi proiectate in premiera absoluta in Romania la TIFF 2006.
O alta premiera deosebita a Zilelor Filmului Romanesc o reprezinta proiectia celui de-al doilea lung metraj al regizorului Radu MunteanHartia va fi albastra (foto).  Filmul, cea mai proaspata productie romaneasca din programul acestei editii, este momentan in perioada de post-productie, urmand a fi finalizat chiar in preajma inceperii festivalului.
Recent lansatul Legaturi bolnavicioase, in regia lui Tudor Giurgiu si Un acoperis deasupra capului, semnat Adrian Popovici sunt alte doua lung metraje din selectia Zilelor Filmului Romanesc.
Acestor titluri li se adauga trei programe de scurt si mediu metraje, cuprinzand, in total, 19 filme, printre care se afla un numar bogat de productii studentesti, care acum incep sa se lanseze in traseul festivalurilor din intreaga lume.
In timpul celor patru zile de film romanesc de la TIFF, publicul clujean va avea posibilitatea sa se intalneasca si sa chestioneze realizatorii preferati in cadrul sesiunilor de Intrebari si raspunsuri dedicate fiecarei proiectii.  
Regizorii Catalin Mitulescu, Corneliu Porumboiu, Radu Muntean, scenaristii Razvan Radulescu, Cecilia Stefanescu, actorii Andi Vasluianu, Ana Ularu, Paul Ipate, Mara Nicolescu, Dorotheea Petre sunt doar cativa dintre invitatii romani de marca ai acestei editii TIFF.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells