Filmul românesc Quod Erat Demonstrandum: Premiul special al Juriului, la Roma

de Cinemagia în 18 Nov 2013
Gruzsniczki explorează în aproape 100 de minute metodele mai mult sau mai puţin brutale, dar întotdeauna intruzive, prin care Securitatea reuşea să spulbere intimitatea cetăţenilor obişnuiţi

Filmul românesc Quod Erat Demonstrandum, al lui Andrei Gruzsniczki, a fost distins în weekend cu Premiul special al juriului la cea de-a 8-a ediţie a Festivalului de Film de la Roma. Juriul internaţional care a acordat premiul a fost prezidat de către James Gray. Cinemagia a văzut filmul şi vă oferă în exclusivitate prima cronică a Quod Erat Demonstrandum (vom prescurta QED).

QED spune povestea lui Sorin Pârvu (Sorin Leoveanu, în al doilea lungmetraj după excelenta sa apariţie în Undeva la Palilula), un matematician în vârstă de 35 de ani care, în 1984, rămâne prins în angrenajul marii maşinării comuniste. Autor al unei teoreme revoluţionare, Pârvu visează să fie publicat şi să-şi termine teza de doctorat, doar că sistemul îi refuză această ambiţie cu totul justificată şi-l obligă să improvizeze. O face cu ajutorul Elenei (Ofelia Popii, extraordinară), fostă colegă de facultate şi soţie a bunului său prieten Alexandru. Şi Elena are un vis, acela de a-şi întregi familia mergând cu fiul ei să locuiască în Franţa, unde Alexandru locuieşte o bună bucată de vreme. Ea ar putea lua manuscrisul teoremei şi, o dată ajunsă în Franţa, ar putea mijloci publicarea lui de către o universitate americană... Bineînţeles, atât Sorin cât şi Elena intră în vizorul Securităţii, iar cazul este investigat de Voican (Florin Piersic Jr., foarte schimbat de o mustaţă neagră).

Gruzsniczki explorează în aproape 100 de minute metodele mai mult sau mai puţin brutale, dar întotdeauna intruzive, prin care Securitatea reuşea să spulbere intimitatea cetăţenilor obişnuiţi, dându-le vieţile peste cap.

Cea de-a 8-a ediţie a Festivalului de Film de la Roma a avut loc de pe 8 până pe 17 noiembrie anul acesta, în cadrul auditoriu-ului Parco della Musica, proiectat de către celebrul arhitect italian Renzo Piano. Toate sălile Auditoriului, cu o capacitate totală de o mie de locuri, au fost deschise manifestărilor Festivalului.

Astfel, pentru zece zile, complexul a fost un centru de atracţie pentru profesioniştii din lumea filmului, pentru ziarişti şi pentru fani ai filmului care au participat la proiecţii, expoziţii, evenimente, conferinţe şi dezbateri. Cei 1300 de metri pătraţi ai bulevardului care conduc la Cavea (teatrul în aer liber) au devenit unul dintre cele mai largi covoare roşii din lume. Selecţiunea Oficială a Festivalului constă în fiecare an dintr-o Competiţie Internaţională, secţiunea din cadrul competiţiei CinemaXXI, dedicată noilor tendinţe în cinematograful global, şi competiţia Prospettive Doc Italia, un studiu al noilor tendinţe din cadrul producţiilor italiene de film documentar.

Palmaresul integral

Juriul internaţional, prezidat de către James Gray şi alcătuit din Veronica Chen, Luca Guadagnino, Aleksei Guskov, Noemie Lvovsky, Amir Naderi şi Zhang Yuan, a acordat următoarele premii filmelor din competiţie:

Premiul de aur Marc'Aurelio pentru Cel mai bun film: Tir, de Alberto Fasulo
Premiul pentru Cel mai bun regizor: Kiyoshi Kurosawa pentru Sebunsu kodo (Seventh Code)
Premiul special al juriului: Quod Erat Demonstrandum, al lui Andrei Gruzsniczk
Premiul pentru cel mai bun actor: Matthew McConaughey pentru Dallas Buyers Club
Premiul pentru cea mai bună actriţă: Scarlett Johansson pentru Her
Premiul pentru actorul sau actriţa în ascensiune: întreaga distribuţie a lui Gass (Acrid)
Premiul pentru cea mai bună contribuţie tehnică: Koichi Takahashi pentru Sebunsu kodo (Seventh Code)
Premiul mai bun scenariu: Tayfun Pirselimoğlu pentru Ben o değilim (I Am Not Him)
Menţiune specială: Cui Jian pentru Lanse gutou (Blue Sky Bones)

Exploreaza subiecte similare:

James Gray, Quod Erat Demonstrandum, Ofelia Popii, Florin Piersic Jr., Andrei Gruzsniczki, Dallas Buyers Club, Matthew McConaughey, Scarlett Johansson, Her, Tir, Sebunsu kodo, Ben o değilim

Alte știri din cinema

Munch: Dragoste, fantome și vampiri nobili - Un portret autentic al unui artist complex

O privire detaliată asupra vieții și operei artistului norvegian Edvard Munch.

Meryl Streep, rendez-vous la Cannes: ”Cele mai mari staruri din lume sunt femei acum. Deși, probabil, Tom Cruise le întrece”

Legendara actriță Meryl Streep a participat miercuri la o discuție de o oră în cadrul festivalului de film de la Cannes, la o zi după ce a primit Palme d'Or-ul onorific pentru întreaga sa carieră.

How to Have Sex – Ghidul unei generații despre cum să NU faci sex

Debutul în lungmetraj al lui Molly Manning Walker este mult mai profund decât dezvăluie titlul. Producția britanică a primit premiul Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes 2023 și urmează să fie proiectată în cinematografele din țară.

Regizorul iranian Mohammad Rasoulof, condamnat la biciuire și 8 ani de închisoare înainte de premiera noului său film la Cannes

Cel mai nou film al cineastului Rasoulof, The Seed of the Sacred Fig, va avea premiera în competiție la Cannes în mai.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 17 ianuarie 2014 03:28
Alte amanunte extrem de interesante despre acest film inedit, ce sigur nu trebuie ratat.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells