Ghidul de Crăciun al cinefilului

de Mihai Șerban în 24 Dec 2022
Trei capodopere de (re)văzut în preajma Crăciunului

Fanny și Alexander (1982, regia Ingmar Bergman)

Gândit inițial ca o miniserie pentru tv și comprimată apoi în trei ore și jumătate pentru cinema, Fanny și Alexander e fără îndoială unul dintre cele mai bune filme ale lui Ingmar Bergman; și totodată una dintre cele mai potrivite vizionări de Crăciun. Iar dacă ai văzut filmul, merită văzută și miniseria de cinci ore, fiindcă spune întreaga poveste a filmului.

Cei doi frați, Fanny și Alexander, au parte de o copilărie a extremelor: de la libertate la suferință; de la magia de Crăciun în lumea imaginației și a armoniei, petrecută în sânul trupei de teatru a părinților și până la pereții gri între care îi ține prizonieri noul lor tată despotic, episcopul.

Josh Matthews argumentează în eseul său video despre faptul că personajul episcopului e unul dintre cele mai tragice figuri antagonice din istoria filmului, tocmai fiindcă suferă mai mult decât victimele sale.  

Monty Python`s Life of Brian (1979, regia Terry Jones)

În această savuroasă satiră marca Monty Python, Brian din Nazareth se naște în aceeași zi și în același grajd cu Iisus. Însă Brian e departe de a fi vreun mântuitor, iar atunci când e luat drept unul, acesta încearcă să potolească setea gloatei de a îl diviniza și de a-l urma orbește, propunând o doză sănătoasă de raționalism practic, dar ajungând să instaureze o credință alternativă.

Eyes Wide Shut (1999, regia Stanley Kubrick)

În ultimul film făcut de Stanley Kubrick, tot decorul festiv, toate luminițele și decorațiunile de Crăciun devin mărci ale libidoului, ca o aură sclipitoare a dorinței sexuale și a iluziei aferente, în care ne afundăm odată cu personajele. Iar ritualismul sexual ocult la care asistă Tom Cruise în acea secvență de neuitat e total lipsit de aura ironic-libidinală a instalațiilor de Crăciun, fiindcă e ultima treaptă în piramida dorinței – cea a damnării.

Eyes Wide Shut te invită să îl redescoperi chiar și tematic. Când ni se va părea despre iubire, când despre infidelitate și gelozie, când despre subcultura fructului oprit într-o societate moralistă, când despre dorință la un nivel mai general.

Exploreaza subiecte similare:

Stanley Kubrick, Ingmar Bergman, Tom Cruise, Terry Jones, Life of Brian, Fanny och Alexander, Eyes Wide Shut

Alte știri din cinema

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells