Hannah Arendt: o inimă caldă - un geniu glacial

20 Mai 2013
Ideile care au schimbat lumea şi au adus un potop de controverse, în premiera de vineri

Din 24 mai veţi urmări pe marile ecrane o poveste extrem de interesantă din viaţa unei femei care a şocat lumea cu originalitatea ideilor sale. Ea îndrăzneşte să scrie liber despre Holocaust în termeni de care nimeni nu a mai auzit, fapt pentru care apar consecinţe aprige.

Când Hannah Arendt aude că Servicile Secrete Israeliene l-au răpit pe Adolf Eichmann în Buenos Aires şi l-au dus în Ierusalim, este determinată să raporteze procesul pentru prestigiosa revistă The New Yorker. Hannah asistă la judecata unui criminal care a fost acuzat de exterminarea a şase milioane de evrei. Culmea, Hannah, evreică de origine, îl apără pe aşa-numitul „arhitect al Holocaustului”.

Îi ia apărarea, dar asta nu înseamnă că l-a iertat pentru monstruozitatea comisă. Eichmann a fost doar un birocrat exagerat, care nu era capabil să gândească, să decidă pentru sine însuşi: a fost o „maşinărie umană” setată să comită respectivele fapte fără urmă de sentiment. Aprigă, fumatoare înrăită, marea gânditoare este fericită şi prosperă în America, dar viziunea ei pătrunzătoare îi incomodează pe ceilalţi.

Ideile sale au costat-o: prieteniile considerate odată statornice s-au prăbuşit, oamenii o respingeau sau o priveau cu dispreţ. Publicarea studiului său în The New Yorker provoacă imediat un scandal în Statele Unite, Israel şi în curând în întreaga lume.

Marea iubire din viaţa Hannei a fost simpatizantul nazist Martin Heidegger. Dragostea dintre cei doi a fost foarte comentată în epocă: el a fost căsătorit, nazist, iar ea evreică. Se întâlneau pe ascuns, îşi scriau scrisori. În film, dar şi în realitate, Hannah s-a întâlnit cu Heidegger atunci când munca ei era intens concentrată pe Eichmann.

Regizoarea Margarethe von Trotta a transformat episodul controversat din viaţa Hannei Arendt într-o reprezentare cinematografică grandioasă, iar Barbara Sukowa interpretează excelent rolul Hannei Arendt şi dă viaţă unei luptătoare ferme pentru ideile ei.

Filmul va rula din 24 mai în cinematografele Cinema City Cotroceni şi Sun Plaza, Union, Noul Cinematograf al Regizorului Român şi la Elvira Popescu - Bucureşti; Cinema Victoria - Cluj, CityPlex - Constanţa.

Filmul a primit numeroase premii şi aprecieri din partea criticilor.

Exploreaza subiecte similare:

Barbara Sukowa, Hannah Arendt, Margarethe von Trotta

Alte știri din cinema

Merită un munte de lasagna: Garfield domină din nou topul încasărilor

Cele trei premiere ale săptămânii trecute nu au reuşit să îl întreacă pe motanul portocaliu

Excelentul Hacks: pot două femei să se stimeze reciproc?

Ar trebui să le despartă o prăpastie, dar reuşesc să construiască o punte

De ce Furiosa e atât de supărată: un motan o întrece în popularitate!

Animaţia Garfield a fost văzută de mai mulţi români decât super-blockbusterul lansat la Cannes

Parthenope, în premieră la Cannes: o fabulă profundă despre frumusețe, libertate, dragoste și antropologie

Noul lungmetraj al cineastului italian Paolo Sorrentino a avut premiera mondială la Cannes săptămâna trecută și este o odă adusă orașului său natal, Napoli, ce explorează destinul epopeic al lui Parthenope, o fată născută în apa napoletană.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Pitbull pe 20 mai 2013 20:12
Analiza mea, pe Facebook - deocamdata...
Am scris la pagina filmului de ce.

alex_il_fenomeno pe 23 iunie 2013 11:08
Cred ca acest articol m-a facut sa urmaresc filmul, daca mai aveam vreun mic dubiu asupra lui.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells