Iată nominalizările la Gopo 2013! "După dealuri" neinclus, la solicitarea lui Mungiu

de Cinemagia în 27 Feb 2013
Iată nominalizările la Gopo 2013! "După dealuri" neinclus, la solicitarea lui Mungiu

Patru lungmetraje intră anul acesta în cursa pentru trofeul Gopo acordat Celui mai bun film, la Gala Premiilor ce va avea loc pe 25 martie la Opera Română din Bucureşti: Toată lumea din familia noastră (regia Radu Jude), Despre oameni şi melci (regia Tudor Giurgiu), Visul lui Adalbert (regia Gabriel Achim) şi Undeva la Palilula (regia Silviu Purcărete). După dealuri, cel mai premiat film românesc al anului trecut (Premiul pentru scenariu şi pentru interpretarea celor două actriţe principale, la Cannes), nu a fost luat în considerare, la solicitarea regizorului Cristian Mungiu.

Gestul a fost comentat ieri de către publicistul Cristian Tudor Popescu, preşedintele juriului de nominalizări de anul acesta; el a vorbit despre "dispreţul afişat de Mungiu pentru premiile Gopo; de fapt pentru ceilalţi cineaşti români care au lansat filme anul trecut. Dl. Mungiu e un boier internaţional, nu se amestecă cu rândaşii români".

De asemenea, considerând ca nu are suficiente opţiuni, juriul Gopo a hotărât să nu acorde nicio nominalizare la categoria Cea mai bună actriţă într-un rol principal anul acesta. Juriul prezidat de Cristian Tudor Popescu este alcătuit în 2013 din regizorul Marian Crişan, de actriţa Ana Ularu, producătoarea Velvet Moraru, directorul de imagine Alexandru Sterian, scenografa Viorica Petrovici şi criticii de film Cristi Luca, Alin Ludu Dumbravă, Cristi Mărculescu, Anca Grădinariu.

Mihaela Sîrbu (Toată lumea din familia noastră), Tamara Buciuceanu-Botez (Toată lumea din familia noastră), recompensată cu Premiul Gopo pentru întreaga activitate în 2012), Alina Berzunţeanu (Despre oameni şi melci) şi Ozana Oancea (Visul lui Adalbert) sunt nominalizate la Premiul pentru Cea mai bună actriţă într-un rol secundar.

Statueta Gopo acordată Celui mai bun actor într-un rol principal i-ar putea reveni lui Şerban Pavlu (Toată lumea din familia noastră), Adrian Titieni (Şi caii sunt verzi pe pereţi), câştigător la Gopo în 2012 la categoria Cel mai bun actor într-un rol secundar şi Gabriel Spahiu (Visul lui Adalbert). În cursa pentru câştigarea statuetei acordate Celui mai bun actor într-un rol secundar se afla Tudor Smoleanu (Şi caii sunt verzi pe pereţi), Gabriel Spahiu (Toată lumea din familia noastră), Sorin Leoveanu (Undeva la Palilula), laureat a două premii Uniter pentru interpretare şi Doru Ana (Visul lui Adalbert). La aceasta ediţie, Undeva la Palilula, debutul regizorului de teatru Silviu Purcărete în cinema, a strâns 11 nominalizari, Toată lumea din familia noastra şi Visul lui Adalbert - câte nouă fiecare, Despre oameni şi melci a adunat opt nominalizări, Şi caii sunt verzi pe pereţi (regia Dan Chişu) - şapte, iar Tatăl fantomă, primul lungmetraj al lui Lucian Georgescu, a fost votat la şase categorii.

Dintre cele 13 documentare care au intrat în atenţia juriului de nominalizări, vor fi supuse votului celor peste 400 de profesionişti din industrie filmele 8 martie (r. Alexandru Belc), Gone Wild (r. Dan Curean), Turn Off the Lights (r. Ivana Mladenovic) şi Un gând, un vis, Doyle... şi-un pix (r. Bogdan Ilie-Micu) şi Aici... adică acolo (r. Laura Căpăţână Juller). La categoria Cel mai bun film european au fost luate în calcul 48 de producţii europene.

Criticii de film din juriul de nominalizari au votat pentru patru titluri distribuite în cinematografele din Romania anul trecut: Tinker Tailor Soldier Spy / Un spion care ştia prea multe (r. Tomas Alfredson), Le gamin au vélo / Băiatul cu bicicletă (r. Jean-Pierre şi Luc Dardenne), Holy Motors (r. Leos Carax) şi Le Havre (r. Aki Kaurismaki).

Premiul pentru cel mai mare succes la public în anul precedent merge în 2013 către doua filme: comedia Despre oameni şi melci (r. Tudor Giurgiu), care a avut cei mai mulţi spectatori - 63.778, şi producţia MediaPro Pictures Minte-mă frumos (r. Iura Luncaşu), care a obţinut cele mai mari încasări - 956.036 lei.

61 de filme româneşti lansate în cinematografe sau în festivaluri în 2012 au intrat în cursa pentru nominalizările celei de-a şaptea ediţii a Premiilor Gopo. Gala va fi difuzată în exclusivitate pe TV de Procinema, pe 25 martie.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
AndreBlack pe 27 februarie 2013 13:42
Parerea mea e ca Dupa Dealuri e cel mai bun dintre toate . Mie mi-a placut mult si Despre Oameni si Melci si Undeva in Palilula .
Mishu25 pe 27 februarie 2013 14:02
M-ar fi interesat daca a dat Mungiu vreo explicatie pt retragere..nu doar supozitiile altora. Imi trec si mie prin cap multe lucruri rautacioase, dar as fi preferat sa aud explicatia lui intai. Eu am fost dezamagit de Dupa dealuri, mi se pare foarte supra-apreciat. Toată lumea din familia noastră este mult mai valoros, chiar si Despre oameni si melci (care nu e atat de simplut si comercial cum il caracterizeaza unii) isi atinge scopul mai bine decat Dupa dealuri
cosmin742000 pe 27 februarie 2013 15:17
Eu nu pot sa cred ca zice CTP , atata timp , cat CTP este atat de naiv sa puna botul la tot ce zice Basescu , pentru mine este un personaj lipsit de credibilitate.Presupun ca Mungiu si-a retras filmul fiind constient ca ar lua tot , competitia nemaiavand nicio miza.Clar ca ar fi mult mai intersanta o explicatie de-a lui Mungiu decat o presupunere de-a lui CTP Dupa Dealuri este , dupa mine cel mai bun film din ultimii 5 ani la nivel mondial , si in top 10 filme din toate timpurile (tot la nivel mondial) , fiind de departe cel mai bun film romanesc din toate timpurile.
manu212 pe 27 februarie 2013 20:12
o.O
djinjis pe 27 februarie 2013 20:31
"Dl. Mungiu e un rândaş internaţional, nu se amestecă cu rândaşii români". - corect
- foarte buna initiativa, sa le dea peste bot la astia cu cepele lor de festivale.

Crynick pe 27 februarie 2013 22:08
Sper sa castige Toata lumea din familia noastra.
bizonul19 pe 28 februarie 2013 12:48
Precum tot ce este preluat de Pro, si aceste premii au devenit ceva de neprivit.Se fac 4-5 filme pe an in tarisoara asta si cred ca se de prea multa importanta acestei gale si premieri.Filme produse de Mediapro sunt puse laolalta cu filme premiate la Cannes,normal ca un creator de arta se simte ca un invitat la Capatos pe canapea langa Serghei Mizil .Cu tot respectul dar ... mai bine nu
rizea.alex70 pe 28 februarie 2013 19:54
Abia astept sa vad gala...Din pacate noi ca tara nu avem suficiente filme bune de nominalizat...dar sper ca pe viitor acest lucru sa se imbunatateasca.
sabinalin pe 1 martie 2013 06:18
Foarte urat gestul lui Mungiu. CTP in Gandul a scris un articol exceptional pe tema...
SANDA45 pe 1 martie 2013 20:02
fite..
alex_il_fenomeno pe 16 martie 2013 10:34
Mi se pare un gest de prost-gust din partea lui Mungiu... nu ma asteptam, sincer.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells