Impactul seriei Jocurile foamei

de Ştefan Dobroiu în 24 Iul 2013
Succesul primului film face studiourile să vâneze distopii cu adolescenţi

Trilogia Jocurile foamei scrisă de Suzanne Collins a devenit un succes internaţional, iar ecranizarea de anul trecut şi-a sfârşit periplul în cinematografe cu o poziţie în topul celor mai apreciate premiere ale anului. Lumea sumbră şi violentă imaginată de Collins a avut un efect de durată asupra studiourilor de producţie de la Hollywood: acestea au început să vâneze lumi ale viitorului, în care adolescenţii se confruntă cu situaţii ieşite din comun. Iată mai jos câteva dintre viitoarele ecranizări după romane cu adolescenţi/copii în vena Jocurilor foamei.

Cei de la Reuters consideră că acesta este unul dintre cele mai importante trenduri în următorul deceniu de cinema. La toamnă vom vedea pe ecrane Jocul lui Ender, ecranizarea după SF-ul omonim al lui Orson Scott Card. Desigur, romanul a apărut înainte de trilogia lui Suzanne Collins, iar planuri pentru trecerea poveştii pe marele ecran se fac de mai bine de un deceniu, dar ca gen premiera din 1 noiembrie se înscrie perfect în contextul Jocurile foamei şi, dacă va avea succes, va convinge şi mai mult studiourile să investească în această direcţie.

În SF-ul regizat de Gavin Hood, Asa Butterfield este Ender Wiggin, un adolescent luat de lângă familie când dovedeşte că dispune de abilităţi tactice ieşite din comun. Cu omenirea în disperată nevoie de luptători în urma unui război cu o rasă extraterestră, Gândacii, Ender este trimis la Şcoala de luptă, aflată pe o staţie spaţială. Aici va deveni curând conştient că unicul său rost este să asigure unui avantaj ofensivei umane, cu preţul sănătăţii sale fizice şi psihice.

Într-o cheie mult mai asemănătoare cu Jocurile foamei este The Maze Runner, bazat pe cartea omonimă a lui James Dashner, prima dintr-o serie (deci sunt evidente posibilităţile de "francizare" în cazul unui succes al premierei din februarie 2014). Eroul este Thomas, un adolescent care se trezeşte din somn într-un lift întunecat ce urcă interminabil. Thomas nu-şi aminteşte nimic din trecutul său, la fel şi ceilalţi băieţi de seama lui care-l întâmpină când lunga sa călătorie verticală ia sfârşit: se află într-un spaţiu gigantic înconjurat de un labirint cu ziduri înalte de o sută de metri. Acceptat repede în ierarhia micii comunităţi, Thomas îşi dă seama că vrea să devină Alergător, unul dintre băieţii care explorează zilnic labirintul în încercarea de a găsi o cale de ieşire...

Divergent va veni pe ecrane în martie 2014 şi reprezintă prima ecranizare după seria scrisă de Veronica Roth. Acţiunea are loc într-un Chicago al viitorului, în care societatea este împărţită în cinci facţiuni, fiecare menită să respecte o anumită virtute a umanităţii: Abnegaţia, Candoarea, Erudiţia, etc. La împlinirea a 16 ani, fiecare adolescent trebuie să dea un test de aptitudini pentru a alege facţiunea din care va face parte şi în care va trăi până la sfârşitul vieţii. Beatice, eroina care va sfida orânduirea societăţii, este interpretată de Shailene Woodley, iar din distribuţie mai fac parte şi Kate Winslet, Ashley Judd şi Jai Courtney.

Lista nu se opreşte aici. Mai multe cărţi pentru adolescenţi s-au bucurat de succes în ultimii ani, iar unele deja sunt în curs de ecranizare. Un exemplu ar fi Under the Never Sky, de Veronica Rossi, despre Aria, o fată de 17 ani alungată din comunitatea ei şi obligată să supravieţuiască într-un deşert exterior unde totul o poate ucide. Nici Across the Universe, de Beth Ravis, nu ar trebui să aştepte mult întâlnirea cu marele ecran: protagonista este Amy, care se trezeşte din somnul criogenic pe o navă spaţială şi trebuie să se integreze în echipajul acesteia, ale cărui reguli sociale s-au schimbat drastic de-a lungul deceniilor petrecute în spaţiu. O posibilitate este şi Wither, o carte despre o lume a viitorului în care oamenii nu mai suferă de boli, dar un virus ciudat le afectează copiii, ucigând fetele la 20 de ani şi băieţii la 25.

Exploreaza subiecte similare:

Kate Winslet, Shailene Woodley, Divergent, Ender's Game, The Maze Runner, The Hunger Games: Catching Fire, avanpremiera:londra 2013 pre

Alte știri din cinema

Megalopolis, pariul de 120 de milioane de dolari al lui Francis Ford Coppola

Filmul teribil de ambițios pe care Coppola visa să-l facă de peste 40 de ani și pe care l-a finanțat cu aproximativ 120 de milioane de dolari din bani proprii a avut premiera pe Croazetă și a fost întâmpinat de critici cu păreri mixte.

Trei kilometri până la capătul lumii în competiție la Cannes, o dramă sfâșietoare despre homofobie, corupție și minciuni

Premiera internațională a filmului românesc Trei kilometri până la capătul lumii a avut loc vineri după-amiază la Cannes într-o zi însorită cu cer senin atât pentru cinefili, cât și pentru cinematografia românească.

Furiosa: A Mad Max Saga, George Miller revine la Cannes cu un prequel spectaculos

La nouă ani după ce a prezentat Mad Max: Fury Road la Cannes, regizorul George Miller s-a întors miercuri pe Croazetă alături de Anya Taylor-Joy și Chris Hemsworth cu al cincilea episod din înflăcărata lui saga action adventure

Garfield – Un film care reușește să capteze esența benzii desenate originale

O alegere excelentă pentru o după-amiază relaxantă în familie.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Dacianus pe 24 iulie 2013 06:52
Jocul lui Ender e de o eternitate pe teava. Nu are nicio treaba cu Collins. Si Stefan nicio treaba cu SF-ul, desi s-a gandit sa scrie un articol tematic. Mi-e dor de Pitbul.
vladimir84 pe 24 iulie 2013 08:04
Jocul lui Ender a fost anuntat de mult, poate ca au asteptat sa mai avanseze tehnologia ca sa il faca(cum a fost Avatar). In orice caz sigur o sa prinda filmele astea SF cu pustani o sa avem parte de tot mai multe(si continuari de asemenea).
legolas05 pe 24 iulie 2013 18:21
La Jocurile Foamei a aparut trailerul 2 acum cateva zile dar vad ca pe site nu e publicat,bine ca publicati la alte filme mai naspa.
janinatr12 pe 24 iulie 2013 19:58
"Jocul lui Ender" este un reper al literaturii SF. El si continuarile lui ("Vorbitor in numele mortilor" si "Xenocid") sunt pentru fanii genului adevarate 'biblii', alaturi de seria 'Dune', 'Picnic la marginea drumului' sau Asimov. Ecranizarea ... sa vedem. Este foarte mare diferenta de timp intre momentul in care a fost scrisa cartea (1985) si aparitia filmului, industria de film si carte s-a schimbat prea mult. Cel mai probabil, cei care au citit cartea nu vor regasi in film simbolistica ei. Dar, daca filmul este cu adevarat bine facut ... este bine venit.
Celelalte, seriile "Jocurile foamei" si "Divergent" se inscriu intr-un val actual al literaturii pentru pustani: cartile in sine sunt creatii aproape cinematografice, foarte alerte, foarte vizuale, descriptivul redus la maxim, trecerea la scenariu se face cu efort minim. Aici relatia carte - film este mult mai putin complicata.
Pana la urma ... asteptam filmele, nu trebuie ratate.

tirilavalentin pe 24 iulie 2013 23:20
daca nu ai citit cartea stai jos ;Jocul lui ender ;este prima si dupa aia este restul
cotzofica pe 25 iulie 2013 11:13
Au adolescnţii "materie primă" de văzut.
alex_il_fenomeno pe 2 august 2013 19:25
Macar de jumatate din aceste tentative s-ar ridica la nivelul scontat de casa de productie cat si noi, restul.
wings1104 pe 28 august 2013 13:33
Sa speram ca genul acesta de filme sa fie de calitate, nu doar incercari nereusite de a se ridica la nivelul Jocurilor Foamei...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells