Începe Festivalul Filmului European!

1 Mai 2010
Începe Festivalul Filmului European!

Cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Filmului European, organizat de Institutul Cultural Român, va avea loc în perioada 6 – 30 mai 2010 în Bucureşti, Braşov, Iaşi, Tîrgu-Mureş şi Timişoara. Programul festivalului cuprinde peste 50 de filme, reprezentând 28 de ţări europene. Ediţia a XIV-a aduce, pe lângă un număr record de filme, mai multe elemente noi:

- Două ţări sunt prezente în premieră în Festivalul Filmului European: Serbia şi Israel, cu filmele Iubire şi alte crime (regia Stefan Arsenijević ) şi La revedere, ce mai faceţi? (regia Boris Mitić), respectiv Nu totul depinde de mărime... (regia Sharon Maymon şi Erez Tadmor).

- Festivalul se va deschide joi, 6 mai, la Cinema PRO din Bucureşti, cu proiecţia filmului Das Weisse Band (Austria, 2009), în regia lui Michael Haneke, film distins cu trofeul Palme d’Or la Festivalul de la Cannes şi cu Globul de Aur pentru cel mai bun film străin în 2009, alături de numeroase alte distincţii internaţionale.

- ediţia locală de la Tîrgu-Mureş. Aceasta se desfăşoară în perioada 21 – 23 mai, la Casa de Cultură a Studenţilor.

- Colecția Vintage a Festivalului, realizată în parteneriat cu Independența Film şi recomandată de Cinemagia, oferă spectatorilor ocazia de a revedea 8 dintre cele mai apreciate filme prezentate în edițiile anterioare ale Festivalului. Proiecțiile vor avea loc la MȚR și vor începe după filmul de gală, pe 15 mai, odată cu Noaptea Muzeelor. Maratonul de filme va continua a doua zi, duminică, până seara târziu. În timpul zilei, proiecțiile vor avea loc în sala Horia Bernea a Noului Cinematograf al Regizorului Român, iar pe timpul nopţii, dacă vremea va permite, în aer liber.

- 7 mai - Avanpremiera celui mai recent film al lui Napoleon Helmis, Nuntă în Basarabia, la MŢR, ora 19:00, în prezenţa regizorului.

- Oaspeţii elveţieni, regizorul Micha Lewinsky și actrița Oriana Schrage, vor participa pe 13 mai, ora 19:30, la Centrul Cultural Reduta, la proiecția de gală de la Brașov a filmului lor Vrei să te căsătorești cu noi?, iar în seara zilei de 14 mai, ora 21:00, la proiecţia de la NCRR – MŢR.

- Tot pe 14 mai, la Cinema Studio, la ora 20:00, proiecţia filmului slovac Odihna sufletului va avea loc în prezența regizorului, Vladimir Balko, care va fi disponibil pentru a sta de vorbă cu publicul.

- La gala de închidere a ediției din București, pe 15 mai, la NCRR (MȚR), la ora 21:00, se va decerna Premiul Publicului. Acesta este un premiu onorific, de popularitate, și se acordă filmului care întrunește cele mai multe voturi ale publicului la proiecțiile din București. Pentru a încuraja spectatorii să voteze, sponsorul Premiului, Dell prin System Plus, va oferi 5 premii ce vor fi acordate prin tragere la sorți la gala de închidere. Spectatorii sunt invitaţi să-şi exprime opţiunea prin vot la cinematograf, după vizionarea filmului, iar premiile vor consta în trei notebook-uri Inspiron Mini 10 (1011) și două monitoare de 19” Dell.

- La Gala de închidere va fi prezentat filmul Baaria, al regizorului italian Giuseppe Tornatore.

- Pe 16 mai, la Cinema Studio, la ora 18:00, proiecţia celor trei scurtmetraje Joi, Nea Victor şi Domnul David vor avea loc în prezența regizorului, Hadrian Marcu, care va fi disponibil pentru a sta de vorbă cu publicul.

- Secțiunea „Filme de la distribuitori“
Începând cu această ediţie, Festivalul invită distribuitorii de film să se alăture eforturilor ambasadelor şi centrelor culturale, partenerii tradiţionali ai evenimentului, prin completarea listei de producţii oferite publicului, cu alte filme europene. Clorofilm a răspuns invitaţiei festivalului, îmbogăţind oferta acestuia cu 7 titluri atractive: Involuntar (regia Ruben Östlund), Poveşti din lagăr (regia Andrzej Fidyk), Un alt bărbat (regia Lionel Baier), Lumea e mare iar salvarea se ascunde după colţ (Stephan Komandarev), Revanşa (Götz Spielmann), Toţi ceilalţi (Maren Ade) şi Nomadak TX (regia Raúl de la Fuente).

Ambasadorul onorific al Festivalului Filmului European din acest an este regizorul Radu Jude, laureat al Premiului C.I.C.A.E. la Festivalul de Film de la Berlin (2009) şi al Premiului FIPRESCI la Festivalul Internaţional de Film de la Sofia pentru lungmetrajul Cea mai fericită fată din lume.

La Bucureşti festivalul se desfăşoară în perioada 6-16 mai, cu proiecţii la Cinema Studio şi Noul Cinematograf al Regizorului Român. Festivalul va continua la Braşov (13-16 mai), Iaşi (20-23 mai), Tîrgu-Mureş (21-23 mai) şi Timişoara (27-30 mai).

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român iar selecţia filmelor este realizată cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene. Parteneri: Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Uniunea Cineaştilor din România, Muzeul Ţăranului Român, cu sprijinul Independenţa Film şi Clorofilm.

Taguri:  festival, ffe 2010

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells