Începe Filmul de Piatra, ediţia 3,5, pe 30 şi 31 august

de Cinemagia în 27 Aug 2013
Principele Nicolae al României se numără printre voluntarii evenimentului

Cea de-a şasea ediţie a festivalului Filmul de Piatra îşi propune să transmită un mesaj puternic: un eveniment cultural de anvergură poate fi organizat în întregime de voluntari, cu sprijinul comunităţii, delimitându-se de politicile culturale adesea restrictive ale statului.
 
Filmul de Piatra, singurul festival de film din România organizat în întregime de voluntari, fără sprijin financiar de la stat, are loc în acest weekend într-o ediţie duplex: la Piatra Neamţ, pe 30 şi 31 august, şi la Piatra Fântânele (judeţul Bistriţa-Năsăud), pe 1 septembrie, în cadrul celei mai cunoscute tabere de voluntariat din România: Tăşuleasa Social. Programul festivalului de la Tăşuleasa Social include, pe lângă proiecţii, concerte şi expoziţii şi programe educative de voluntariat.

Printre voluntarii acestei ediţii a Festivalului va fi însuşi Alteţa Sa Regală Principele Nicolae al României.
 
„Pentru mine a fost o deosebită plăcere de-a lungul anilor să fiu voluntar în cadrul Tăşuleasa Social. Acum mă alătur din nou tinerilor din România în cadrul unui alt program de voluntariat, de data aceasta în Piatra Neamţ. Ceea ce fac Andrei Dăscălescu şi echipa de voluntari pe parcursul weekendului este extraordinar. Am fost impresionat să aflu că acest eveniment este organizat în condiţiile în care aproape că nu a existat finanţare. Festivalul devine astfel un excelent exemplu a ceea ce poate fi făcut dacă voluntarii şi comunităţile lucrează împreună pentru a-şi atinge scopul şi a reanima un oraş. Sunt încântat să fac parte din toate acestea şi să mă număr printre voluntarii care aşteaptă acest weekend cu foarte mult entuziasm”, a declarat pentru presă Alteţa Sa Regală Principele Nicolae al României.
 
Printre personalităţile care s-au alăturat festivalului Filmul de Piatra se numără şi regizorul de teatru Alexandru Dabija, actriţa, cântăreaţa şi compozitoarea Ada Milea, artistul-caricaturist Ion Barbu şi pictorul pietrean Laurenţiu Dimişcă.
 
Despre această ediţie a festivalului Filmul de Piatra şi despre importanţa voluntariatului, regizorul Andrei Dăscălescu, iniţiatorul proiectului explică: „Trăim vremuri în care iniţiativa independentă pare să fie mai degrabă descurajată decât susţinută şi finanţată, dar ce am învăţat eu după aproape doi ani de voluntariat la Tăşuleasa Social este că lucrurile se pot face şi altfel. Ediţia aceasta a festivalului e construită invers decât una normală: porneşte de la voluntari. Ei şi-au dorit festivalul şi noi i-am ajutat să-l organizeze. 45 de tineri din Piatra Neamţ s-au întâlnit toată vara şi au pus la cale tot ce se întâmplă weekend-ul acesta: de la concerte şi momente de lectură la expoziţii de pictură şi fotografie, standuri cu limonadă, prăjituri şi bijuterii făcute de ei, workshop-uri şi jocuri. E pentru prima dată când un astfel de eveniment este organizat de voluntari, şi sper că vom fi un exemplu de iniţiativă independentă şi de implicare a comunităţii".
 
La Piatra Neamţ, festivalul se desfăşoară vineri şi sâmbătă în curtea Muzeului memorial Calistrat Hogaş din Piatra Neamţ, iar duminică, la 200 de km depărtare, în campusul de voluntariat Tăşuleasa Social din judeţul Bistriţa-Năsăud. Pe lângă trupe şi artişti locali, la festival vor concerta Ada Milea şi We Singing Colors, iar din programul de proiecţii fac parte succese autohtone care n-au ajuns în singurul cinematograf, aflat în paragină, din oraş: Sunt o babă comunista, Domestic, Poziţia copilului, O umbră de nor, Vaca finlandeză.
 
Filmul de Piatra a debutat în 2009, fiind organizat de o echipă foarte tânără şi ajungând imediat cel mai iubit şi mai aşteptat eveniment cultural din nord-estul ţării. Ediţia din acest weekend poartă numele "3.5" deoarece este o ediţie "mică", fără competiţie, juriu şi premii, organizată aproape fără buget.

Exploreaza subiecte similare:

Sunt o babă comunistă, Domestic, O umbră de nor, Vaca finlandeză, Andrei Dăscălescu

Alte știri din cinema

Megalopolis, pariul de 120 de milioane de dolari al lui Francis Ford Coppola

Filmul teribil de ambițios pe care Coppola visa să-l facă de peste 40 de ani și pe care l-a finanțat cu aproximativ 120 de milioane de dolari din bani proprii a avut premiera pe Croazetă și a fost întâmpinat de critici cu păreri mixte.

Trei kilometri până la capătul lumii în competiție la Cannes, o dramă sfâșietoare despre homofobie, corupție și minciuni

Premiera internațională a filmului românesc Trei kilometri până la capătul lumii a avut loc vineri după-amiază la Cannes într-o zi însorită cu cer senin atât pentru cinefili, cât și pentru cinematografia românească.

Furiosa: A Mad Max Saga, George Miller revine la Cannes cu un prequel spectaculos

La nouă ani după ce a prezentat Mad Max: Fury Road la Cannes, regizorul George Miller s-a întors miercuri pe Croazetă alături de Anya Taylor-Joy și Chris Hemsworth cu al cincilea episod din înflăcărata lui saga action adventure

Garfield – Un film care reușește să capteze esența benzii desenate originale

O alegere excelentă pentru o după-amiază relaxantă în familie.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Musa.del.Arte pe 27 august 2013 21:10
Si afisul e facut e Dimisca
alex_il_fenomeno pe 31 august 2013 17:29
Un eveniment la care sincer nu ma asteptam...Sa vedem ce titluri vor iesi la lumina.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells