Johnny Depp, „acea persoană agreabilă, dar care face lucruri revoltătoare” în Mortdecai

de Cinemagia în 28 Ian 2015
O capodoperă de Goya, poate fi cheia către o avere de milioane, ascunsă de nazişti, crede şarmantul Mortdecai în filmul omonim, acum în cinematografe

Trecut pe lista ticăloşilor cu şarm invincibil şi a aventurierilor şireţi, Johnny Depp îl întruchipează pe Charlie Mortdecai, un aristocrat britanic aflat permanent în dificultate financiară, care e protagonistul noii comedii de acţiune, Mortdecai. Bazat pe charismaticul anti-erou din cunoscuta trilogie a lui Kyril Bonfiglioli (Don’t Point That Thing at Me, Something Nasty in the Woodshed şi After You with the Pistol), Charlie Mortdecai este un „bon viveur” de profesie şi ocazional dealer de artă, care se află tot timpul în pană de bani. 

Johnny Depp este Charlie Mortdecai, un „connaisseur” în ceea ce priveşte mâncarea bună, libaţiile, femeile frumoase şi majoritatea tentaţiilor la care cedează cu graţie bogătaşii.

Destul de frecvent, el se găseşte în situaţii şi probleme ambigue din punct de vedere legal.  

MI5, Serviciul britanic de securitate îl roagă pe Charlie să dea de  urma unei picturi de Goya dispărute. Charlie speră să-şi plătească datoriile faţă de regină şi ţara mamă recuperând pictura furată. 

Depp s-a inspirat din clasicii comediei britanice Peter Sellers, Sid James, Bernard Cribbins şi în special Terry-Thomas, starul cu strungăreaţă, care a definit cel mai bine termenul de „aristocrat nătâng...”

Cea mai mare slăbiciune a lui Charlie este iubita sa soţie, Johanna, pentru care ar face orice… în afară de raderea mustăţii...

Întunecate, satirice şi cu preponderenţă britanice ca stil şi ton, romanele care-l prezintă pe Charlie şi pe servitorul său, Jock Strapp, sunt adesea comparate cu creaţiile nesăbuite ale lui P.G. Wodehouse din poveştile cu Jeeves şi Wooster. În Mortdecai, Charlie îşi croieşte drumul cu farmec, şmecherie sau chiar gafe pentru a ieşi din posturi compromiţătoare sau ilare, sau pentru a se bate cu o pleiadă de răufăcători internaţionali, în timp ce aleargă după o capodoperă de Goya, care poate fi cheia către o avere de milioane, ascunsă de nazişti.

Când a primit scenariul, Depp citise şi se îndrăgostise deja de romanele lui Bonfiglioli. El i-a dat scenariul colegului său, David Koepp, care să-l citească şi să se gândească dacă ar dori să asigure regia noului film.

Un scenarist prolific la Hollywood (Mission Impossible, Jurassic Park, Spiderman) ca şi un regizor de succes (Ghost Town, Premium Rush), Koepp mai colaborase anterior cu Depp pentru adaptarea pentru ecran a romanului lui Stephen King, Secret Window. „Am citit cărţile, iar personajul îmi lăsase o impresie de neuitat”, spune Koepp. „Pur şi simplu personajul parcă sărea dintre paginile cărţii. Chiar din momentul când am citit scenariul nu puteam să-mi imaginez pe altcineva în afară de Johnny care să-l interpreteze pe Charlie. Johnny este atât de talentat încât poate să joace ca nimeni altul rolul acestui imoral, laş pe deasupra, care reuşeşte însă să se facă îndrăgit. El pare a-şi fi adjudecat acest tip de rol în ultimii 15-20 de ani...”

Scenariul pe care Depp i l-a dat lui Koepp era scris de Eric Aronson (On the Line). Iniţial, Aronson a descoperit trilogia lui Mortdecai într-o librărie de lângă faimoasa piaţă londoneză, Trafalgar Square, în timp ce lucra pentru guvernul britanic. „În interiorul coperţii, romanul era descris ca o combinaţie între P.G. Wodehouse şi Raymond Chandler,” îşi aminteşte el. „Deodată mi-a străfulgerat o idee”.  

El a aflat că poveştile astea aveau o mulţime de fani, în rândul cărora se numărau  actori ca Hugh Laurie sau Stephen Fry, şi scriitori cum ar fi Julian Barnes sau Craig Brown. „Sunt nişte cărţi care se dau din mână în mână şi astfel se explică starea jalnică în care ajunsese exemplarul lui Johnny Depp”, spune Aronson.

Personajul principal e motivat de nevoi, subliniază Aronson. „Charlie Mortdecai a moştenit un conac la ţară, dar el a rămas atât fără noroc cât şi fără bani. Pentru a-şi suplimenta fondurile, el devine negustor de obiecte de artă, scoţându-şi banii din afaceri îndoielnice şi trăind după propriile pofte. În film, Charlie şi servitorul său, Jock Strapp, ajung în America intenţionând să fure nişte obiecte de artă.” 

Sau, aşa cum preferă să spună Koepp: „Charlie vinde obiecte de artă de o provenienţă îndoielnică...”

„El este un tip fără scrupule, dar are mult bun gust”, adaugă regizorul. „El e falit şi are nevoie de bani ca să-şi încălzească uriaşul conac, Mortdecai Manor, aşa încât trebuie să găsească o soluţie. S-a întâmplat ca el să se priceapă la artă. Dar lui nu-i pasă dacă obiectul de artă respectiv aparţine cu adevărat persoanei de la care-l cumpără, sau dacă este un fals”.

Mortdecai  este acea persoană agreabilă, îmbrăcată frumos, spirituală, care face lucruri revoltătoare. „Intriga filmului trebuie să fie suficient de complexă încât să suporte furtul de artă, dar nu atât de complicată încât să eclipseze comicul spumos şi uşor,” observă Koepp.

Exploreaza subiecte similare:

Mortdecai, Johnny Depp

Alte știri din cinema

Megalopolis, pariul de 120 de milioane de dolari al lui Francis Ford Coppola

Filmul teribil de ambițios pe care Coppola visa să-l facă de peste 40 de ani și pe care l-a finanțat cu aproximativ 120 de milioane de dolari din bani proprii a avut premiera pe Croazetă și a fost întâmpinat de critici cu păreri mixte.

Trei kilometri până la capătul lumii în competiție la Cannes, o dramă sfâșietoare despre homofobie, corupție și minciuni

Premiera internațională a filmului românesc Trei kilometri până la capătul lumii a avut loc vineri după-amiază la Cannes într-o zi însorită cu cer senin atât pentru cinefili, cât și pentru cinematografia românească.

Furiosa: A Mad Max Saga, George Miller revine la Cannes cu un prequel spectaculos

La nouă ani după ce a prezentat Mad Max: Fury Road la Cannes, regizorul George Miller s-a întors miercuri pe Croazetă alături de Anya Taylor-Joy și Chris Hemsworth cu al cincilea episod din înflăcărata lui saga action adventure

Garfield – Un film care reușește să capteze esența benzii desenate originale

O alegere excelentă pentru o după-amiază relaxantă în familie.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Bayard pe 28 ianuarie 2015 14:21
Se aude ca este un film foarte slab si ca Depp joaca exact acelasi rol ca intotdeauna.
Bayard pe 28 ianuarie 2015 14:21
Reparati-va nene scriptul pe pagina... sa apara textul in dreapta pozei, nu dedesubt.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells