« Înapoi la pagina festivalului

Loverboy nu se află în palmaresul Un Certain Regard

de Gloria Sauciuc in 21 Mai 2011
Loverboy nu se află în palmaresul Un Certain Regard

Premiul Un Certain Regard 2011 s-a acordat sâmbătă, ex-aequo, filmelor Arirang, de Kim Ki-Duk, şi Halt auf freier Strecke (Arrêt en pleine voie) de Andreas Dresen. Premiul special al Juriului a fost acordat producţiei Elena, de Andrei Zviaghinţev, iar Mohammad Rasoulof a luat premiul pentru regia filmului Au revoir. Drama românească Loverboy, în regia lui Cătălin Mitulescu, nu s-a aflat în Palmares.

Prezidat de Emir Kusturica (regizor, actor şi muzician din Serbia), juriul alcătuit în total din cinci persoane a acordat sâmbătă premiile secţiunii, alegând din 21 de filme, regizate de 22 de regizori, venind din 19 ţări diferite, două filme fiind de debut.

Arirang este un documentar autobiografic al lui Kim Ki-duk, în care regizorul îşi pune sub lupă întreaga carieră. Ki-duk însuşi a declarat despre film: "Arirang e despre Kim Ki-duk jucând 3 roluri în 1. Cu Arirang urc un deal al vieţii. Prin Arirang înţeleg fiinţa umană, îi mulţumesc naturii, şi îmi accept viaţa aşa cum este acum. Suntem acum...în lumea pământească plină de dorinţe, în cea a umbrelor plină de tristeţe, în cea imaginară plină de vise fără început sau sfârşit..."

Halt auf freier strecke (Arrêt en pleine voie) este despre Frank, de patruzeci de ani, până acum sănătos, care e diagnosticat cu o tumoră cerebrală neoperabilă. Dintr-odată este condamnat să mai aibă doar câteva luni de trăit. E şocant, atunci când ai o viaţă care merge bine, cu o slujbă sigură şi o casă nou-nouţă. Împreună, Frank şi familia lui, se adună pentru a duce la capăt fiecare săptămână de lucru şi de şcoală. IPhone-ul devine pentru Frank un jurnal al emoţiei. Decizia de a rămâne acasa pentru tratament devine o povară pentru soţia lui, Simone, şi creează distanţă între membrii familiei, chiar dacă sunt fizic aproape. O poveste despre moarte care sărbătoreşte viaţa.

Cât priveşte povestea din filmul lui Andrei Zviaghinţev, aceasta se învârte în jurul Elenei şi a lui Vladimir, un cuplu în vârstă, în care cei doi vin din medii diferite. Vladimir e un bărbat bogat, dar rece. Elena vine dintr-un mediu modest şi este o soţie supusă. Cei doi s-au cunoscut târziu şi fiecare are copii dintr-o căsătorie anterioară. Fiul Elenei este şomer, nu are suficienţi bani pentru familia lui şi mereu îi cere Elenei bani. Fiica lui Vladimir e o tânără rebelă care are o relaţie distantă cu tatăl său. Un atac de cord îl duce pe Vladimir pe patul de spital, şi înţelege  că nu mai are mult de trăit. O scurtă întrevedere cu fiica lui, care brusc devine tandră, îl face să ia o decizie importantă: fiica va moşteni singură toată averea. Revenit acasă, anunţă ştirea Elenei, care înţelege că nu îşi va mai putea susţine fiul. Soţia casnică, sfioasă şi supusă, pregăteşte un plan pentru a le da fiului şi nepoţilor o şansă reală.

cu sprijinul

Părerea ta

Spune-ţi părerea
xerses pe 22 mai 2011 10:08
Felictari premiantilor!
sabinalin pe 22 mai 2011 17:16
Chiar daca "Loverboy" nu a castigat nici un premiu,numai faptul de a fi fost prezent la Cannes e pentru film o performanta. Il astept cu interes pe marile ecrane din Romania!
alex_il_fenomeno pe 23 mai 2011 11:41
pacat ca filmul a primit niciun premiu ... dar conteaza participarea in primul rand !

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells