Lui Martin Scorsese i se va decerna Ursul de Aur onorific la Festivalul de Film de la Berlin 2024

de Gloria Sauciuc în 21 Dec 2023
Ediția din 2024 a Berlinalei se anunță deja a fi una puternică pentru filmele nord-americane

Martin Scorsese, al cărui cel mai recent film, Killers of the Flower Moon, este unul dintre cele mai mediatizate din acest sezon de premii, va primi Ursul de Aur onorific la Festivalul de Film de la Berlin, pe 20 februarie 2024, scrie Variety.

Directorii festivalului, Carlo Chatrian și Mariëtte Rissenbeek, au declarat că Scorsese este „un model de neegalat” pentru „oricine consideră că cinematografia este arta de a contura o poveste în așa fel încât să fie în același timp complet personală și universală. Filmele sale au însoțit istoria noastră ca spectatori și ființe umane, personajele sale au trăit și au crescut în noi, viziunea sa asupra istoriei și a omenirii ne-a ajutat să înțelegem și să ne întrebăm cine suntem și de unde venim”,  au continuat Chatrian și Rissenbeek.

Cei doi, care se vor retrage după ediția viitoare a Berlinalei, când își vor încheia mandatul, au mai declarat că Killers of the Flower Moon este una dintre cele mai mari realizări ale lui Scorsese.

Scorsese are o istorie îndelungată cu festivalul de la Berlin, trimițând în 2008 pentru deschiderea festivalului filmul despre concertul Rolling Stones ,Shine a Light. Filmul său emblematic Raging Bull a fost prezentat la Berlin în afara competiției, apoi Cape Fear a fost în competiție în 1992. După care, Gangs of New York a rulat de două ori: în afara competiției (în 2003) și în secțiunea retrospectivă din 2010. Shutter Island a rulat, de asemenea, în afara competiției, în 2010. O altă prezență la Berlinale a fost cu un proiect work in progress,  "Untitled New York Review of Books Documentary" din 2014, ce a fost lansat ulterior de HBO sub titlul "The 50 Year Argument".

The Film Foundation, o inițiativă de restaurare și distribuție a filmelor,  a oferit, de asemenea, versiuni restaurate ale mai multor titluri ale lui Scorsese pentru secțiunea Berlinale Classics. Se știe că Scorsese se numără printre semnatarii unei petiții care a eșuat în cele din urmă pentru a-l menține pe Chratrian în poziția sa actuală, comentează Variety.

Ediția din 2024 a Berlinalei se anunță deja a fi una puternică pentru filmele nord-americane, mai notează Variety. Selecția parțială pentru secțiunea Berlinale Special include deja: Spaceman, drama științifico-fantastică marca Netflix a lui Johan Renck, cu Adam Sandler, Carey Mulligan și Paul Dano, apoi Sasquatch Sunset, de David și Nathan Zellner, cu Riley Keough și Jesse Eisenberg, ce va avea premiera mondială la Sundance, după care Seven Veils, de Atom Egoyan, cu Amanda Seyfried, care a avut premiera la Toronto fără vedete pe covorul roșu.

Activ din 1962, Scorsese are o vastă colecție de premii. Printre acestea se numără un Palme d'Or la Cannes pentru Taxi Driver, premiul Cecil B. DeMille în cadrul galei Globul de Aur din 2010 și premiul BAFTA Academy Fellowship în 2012. Filmele sale au primit în total 91 de nominalizări la Oscar și 20 de victorii la Oscar. Printre acestea se numără filmul The Departed din 2006, care în februarie 2007 i-a adus lui Scorsese atât premiul pentru cel mai bun film, cât și statueta pentru cel mai bun regizor.

Exploreaza subiecte similare:

Killers of the Flower Moon , Martin Scorsese, Taxi Driver, Shine a Light, The 50 Year Argument

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells