Mai 2013: Cele mai bune filme la TV din vacanţa de Paşti

de Gloria Sauciuc în 2 Mai 2013
Ziua de duminică, 5 mai, nu trebuie să treacă fără să vedem The Greatest Story Ever Told (1965), pe MGM, de la 17:40

Trebuie să recunoaştem că o citire pe diagonală a titlurilor din programul TV ne-a făcut să ne dăm seama că oferta de filme pe micul ecran nu este extrem de atractivă vacanţa aceasta, dar - cu toate acestea - am reuşit să selectăm câteva titluri, pe care vi le recomandăm deoarece au şansa de a ne emoţiona zilele acestea.

Un an din viaţă, în regia lui Mike Leigh, se va difuza seara aceasta, pe TVR 2, de la 23:10. Filmul arată un an din viaţa unui cuplu fericit, de vârstă şi clasă mijlocii, Tom şi Gerri (Jim Broadbent şi Ruth Sheen). Leigh a găsit fascinaţia şi farmecul din vieţile oamenilor în aceste poveşti de familie, cu un tempo lent al acţiunii. "Viaţa e fascinantă", spune Leigh, şi nu e o diferenţă între viaţa obişnuită şi o alta. "Filmul e despre cum ajungem să ne împăcăm cu viaţa - cum ne înfruntăm pe noi înşine şi pe ceilalţi, cum înfruntăm ceea ce suntem", spunea regizorul la o conferinţa de presă. Leigh îşi construieşte eroii cu empatie şi îi face vrednici de compasiunea noastră. Totodată, pe măsură ce personajele ni se arată în goliciunea lor, devin tot mai rizibile, dar în acelaşi timp umane. Leigh şi-a câştigat locul în istoria cinema-ului mondial pentru dramele sale sociale, caracterizate prin poveşti cotidiene minimaliste ale unor personaje deosebit de complex construite. Este considerat, alături de Ken Loach, un exponent al reîntoarcerii la tradiţia realismului în cinematograful britanic.

Vineri, 3 mai, vă recomandăm Albert Nobbs, pe HBO, de la 12:40. Povestea unei femei din Irlanda secolului XIX (Glenn Close), nevoită să îşi asume identitatea unui bărbat pentru a găsi de lucru şi a supravieţui, filmul e mai mult decât reconstituirea unei epoci: e o poveste despre sufletul omenesc în căutarea iubirii, a aceptării şi a regăsirii propriului sine. Un film care ne va mişca.

Tot vineri se va difuza povestea lui Miral (Freida Pinto), de la 17:10, pe TV1000. Filmul se bazează pe cartea autobiografică a jurnalistei palestiniene Rula Jebreal, formată în institutul Dar Al-Tifel, deschis de Hind Husseini (actriţa Hiam Abbass) în Ierusalim, pe fondul tulbure al înfiinţării statului Israel. Filmul acoperă 40 de ani de istorie, din 1948 până în 1993, când are loc acordul de pace de la Oslo. Rula Jebreal este interpretată, cum spuneam la început, de Freida Pinto. Povestea începe în Ierusalim, în 1948. Hind Husseini dă peste 55 de orfani pe stradă. Îi ia acasă, îi ţine şi le dă de mâncare. În şase luni, vor ajunge la 2000 – aşa se naşte institutul Dar Al-Tifel. Miral, de 7 ani, e dusă în această tabără de tatăl ei, după moartea mamei. Crescând între zidurile instituţiei, nu cunoaşte viaţa de afară. Atunci când, la 17 ani, va preda într-o tabără de refugiaţi, va cunoaşte lupta politică şi se va îndrăgosti de un militant. Însă, tot atunci, va fi sfâşiată între lupta pentru binele poporului şi valorile păcii învăţate de la Mama Hind. Un film inspiraţional pentru această vacanţă...

Dacă vă doriţi o vacanţă cu mai multă aventură pe micul ecran, de ce să nu-l descoperim pe Jean Dujardin (The Artist) în filmul Lucky Luke, difuzat pe FilmBox Extra 1, joi, 2 mai, de la 18:45. Lucky Luke e un cowboy din Vestul Sălbatic, cu pălărie, cu cal (chiar unul care ştie să vorbească, pe nume Jolly Jumper), şi bineînţeles cu nelipsitul pistol. Şi dacă aventurile sale de pistolar sunt acelea la care ne-am aştepta de la orice western, întâlnirile lui cu diverse figuri reale ale secolului XIX, printre care Billy the Kid, adaugă un aer veridic, plus un umor şi un ton ironic binevenit pentru toţi spectatorii, nu numai pentru fanii westernului clasic! Pentru nostalgici, recomandăm un film aproape epopeic despre viaţa locuitorilor înstăriţi din Texas, fermieri sau deţinători de sonde de petrol: Giant, cu Elizabeth Taylor şi James Dean. Rulează pe TCM, vineri, 3 mai, de la 12:05. Giant a fost lansat în 1956, însă dramele umane pe care le-a propus sunt de actualitate: conflictele de familie, discriminarea rasială, setea de îmbogăţire. Filmul poate fi considerat un precursor al celebrului Dallas, iar fanii serialului vor vedea în Giant multe scene şi personaje similare.

Tot vineri, 3 mai, se difuzează Cowboys & Extratereştri, în aceeaşi tramă a aventurii, de la 20:00, pe HBO. Iar de la 20.30, pe Prima TV, There Will Be Blood (2007).

Ziua de sâmbăta, 4 mai, o puteţi începe pe ritmurile paşilor lui Fred Astaire, protagonist în Royal Wedding (1951) - pe TCM, de la 11:05. Poveşti de dragoste şi căsătorii între figuri aristocratice britanice şi celebrităţi americane, un gen care anticipează comediile romantice de astăzi merită atenţia noastră.

Men in Black (1997) este difuzat tot sâmbătă, de la 14:55, pe Digi Film, dar şi pe AXN, de la 16:15. Nu rataţi L'Appartement (1996), cu Monica Bellucci şi Vincent Cassel, pe TV1000, de la ora 15:00, o reinterpretare contemporană a piesei shakespeariene "Visul unei nopţi de vară", The apartment este o dramă în care protagonistul (Vincent Cassel) îşi urmăreşte obsesiv o fostă iubită, iar căutarea îl va duce într-un apartament misterios, lângă o altă femeie.

Cei care nu au reuşit încă să urmărească The Avengers, o pot face sâmbătă, 4 mai, de la 17.15, pe HBO. Cu Iron Man 3 (Robert Downey Jr.) acum în cinematografe, difuzarea The Avengers este binevenită!

Tot sâmbătă, recomandăm Incendii (2010), de la ora 22.15, pe Pro Cinema. Propunerea Canadei pentru ediţia de acum doi ani a Premiilor Oscar şi unul dintre cele mai frumoase filme ale anului 2011, după cum scria New York Times, Incendies a fost şi favoritul celebrului critic Roger Ebert. Subiectul filmului este acela al unui thriller, observa Roger Ebert, insa regizorul si-a dorit mult mai mult decat atat. Cei mai mulţi oameni nu-şi aleg religia, iar mesajul filmului Incendii, după cum sublinia celebrul critic, este ca naşterea accidentală într-o religie sau alta nu constituie un motiv suficient de întemeiat pentru a declanşa un război al urii.

Ziua de duminică nu trebuie să treacă fără să vedem The Greatest Story Ever Told (1965), pe MGM, de la 17:40, cu Max von Sydow în rolul lui Iisus. Un preferat al lui Ingmar Bergman – Max von Sydow era cavalerul care joacă şah cu moartea în A șaptea pecete/The Seventh Seal (1957). În anii 1960 Von Sydow era unul din starurile în ascensiune ale cinematografului european. În rolul lui Iisus este rece, un fiu al Domnului din ţările nordice. Nu la fel de înflăcărat în ce priveşte mila şi dragostea, dar măreţ în suferinţă şi moarte. Atunci când centurionul jucat de John Wayne trage concluzia “Cu adevărat acesta a fost fiul lui Dumnezeu” o multitudine de emoţii şi sentimente ne inundă, ca spectator, sufletul. Duminică putem revedea Cum a fost cucerit vestul/How the West Was Won (1962), cu Gregory Peck şi Henry Fonda, pe MGM, de la ora 12:00.

Luni, 6 mai, vă propunem să (re)vedeţi Ocean's Eleven/Banda celor 11 , varianta din 1960, cea cu Frank Sinatra, pe TCM de la ora 16. Comedia romantică This Means War, CU Reese Witherspoon, Chris Pine şi Tom Hardy  poate fi urmărită de la 21.30 pe HBO, iar This Must Be the Place,  cu Sean Penn şi Frances McDormand, pe acelaşi post, de la 00.35.

Exploreaza subiecte similare:

Another Year, Albert Nobbs, Lucky Luke, Miral, Jean Dujardin, Cowboys & Aliens, There Will Be Blood, The Greatest Story Ever Told, Giant, The Avengers, L'Appartement, Men in Black, Elizabeth Taylor, James Dean, Freida Pinto, Max von Sydow, Robert Downey Jr., Incendies, This Must Be the Place, Sean Penn

Alte știri din cinema

How to Have Sex – Ghidul unei generații despre cum să NU faci sex

Debutul în lungmetraj al lui Molly Manning Walker este mult mai profund decât dezvăluie titlul. Producția britanică a primit premiul Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes 2023 și urmează să fie proiectată în cinematografele din țară.

Regizorul iranian Mohammad Rasoulof, condamnat la biciuire și 8 ani de închisoare înainte de premiera noului său film la Cannes

Cel mai nou film al cineastului Rasoulof, The Seed of the Sacred Fig, va avea premiera în competiție la Cannes în mai.

28 Years Later, o nouă continuare a francizei cu zombie

Franciza 28 Days Later continuă cu al treilea film, 28 Years Later. Producția va avea premiera vara viitoare, pe 25 iunie 2025. Fanii seriei au așteptat 18 ani pentru o nouă poveste inspirată de hit-ul care l-a făcut cunoscut pe actorul Cillian Murphy.

Kristen Stewart și Oscar Isaac, cuplu căsătorit în thrillerul cu vampiri Flesh of the Gods

XYZ Films se ocupă de vânzările internaționale pentru acest film la viitorul Marché du Film de la Cannes

Părerea ta

Spune-ţi părerea
andreea7214 pe 2 mai 2013 22:57
Cu alte cuvinte daca nu ai HBO sau FilmBox nu prea ai ce face la televizor zilele aste...
alex008 pe 3 mai 2013 00:03
e o aplicatie my web tv si vezi ce post vrei.....
Am vazut o reclama pe pro tv cum ca ar fi duminica curous case od banjamin button - un fil extraordinar

PLaurentzyu pe 4 mai 2013 17:15
1. Invata sa scrii romaneste! 2. Da, pe PROTV e duminica "Strania poveste a lui Benjamin Button". :)
alex_il_fenomeno pe 3 mai 2013 10:20
Sunt destule filme bune, asa ca avem cu ce ne delecta.
marian100 pe 7 iulie 2013 17:51
Alo
Nisa pentru a vedea profilul dvs. și am interesant să știi mai multe, e-mail meu este (maboumarian80@yahoo.com)
Dumnezeu să vă binecuvânteze
mulțumiri
MARIAN
....................................................................................................................................

hello
Nice to view your profile and am interesting to know you more,my email is(maboumarian80@yahoo.com)
may god bless you
Thanks
MARIAN

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells