Man of Tai Chi, fluid

de Gloria Sauciuc în 17 Oct 2013
Keanu Reeves îşi face debutul regizoral cu filmul kung-fu Man of Tai Chi deoarece era „povestea pe care a simţit că o poate spune şi n-a vrut s-o spună nimeni altcineva".

Man of Tai Chi se concentrează pe un tânăr cunoscător al artelor marţiale inocent, care se luptă să-şi păstreze valorile în mijlocul presiunilor societăţii contemporane. Tiger Chen, o nouă figură în peisajul filmelor cu arte marţiale, joacă rolul tânărului care este atras în lumea luptelor subterane, unde Keanu Reeves este manipulatorul organizator de competiţii. 

Personajul principal este naiv, la fel şi scenariul scris de Keanu Reeves pe parcursul a cinci ani, cu o desfăşurare previzibilă de la un capăt la altul, şi cam schematic. Dar totul păleşte în faţa scenelor propriu-zise de luptă. Pe care Reeves le filmează preponderent „observaţional”, din afară, punându-ne şi pe noi în postura personajuliu său şi a celor pentru care organizează în film lupte pe viaţă şi pe moarte.  Ne-au captivat de la un capăt la celălalt scenele de luptă. Poate şi pentru că Tai Chi are o filozofie aparte (Tiger se foloseşte de energia interioară şi luptă parând loviturile adversarului, nu este ofensiv), iar coregrafia are o fluiditate apropiată dansului.  Tiger Chen, iniţial cascador (şi în Matrix), a primit acum rolul principal, Reeves fiind inspirat cu această alegere, pentru că Tiger este o prezenţă plăcută pe ecran, o figură nouă, binevenită. Reeves luptă şi el, arătând că este în formă pentru următorul său film din acest an, 47 Ronin. Dar dacă Tiger parcă dansează, Reeves atacă sălbatic, tehnica lui fiind mai apropiată Kickboxing-ului. Finalul aduce o mişcare de maestru, despre care nu spunem mai multe, lăsându-vă pe voi să o descoperiţi, chiar merită!

Urmărind filmul ne-am decis să ne înscriem şi noi la cursuri de Tai Chi, iar asta înseamnă ceva, nu-i aşa?

Iată, în continuare, un sinopsis extins al filmului

În Beijingul zilelor noastre, tânărul şi ambiţiosul „Tiger” Chen Lin-Hu (Tiger Chen) are o slujbă neînsemnată, lucrând ca simplu curier, dar după serviciu străluceşte ca star  în lumea artelor marţiale, cu un stil nemaivăzut până acum şi pe care l-a dezvoltat singur pornind de la tradiţia Tai Chi, pentru că visul său este acela de a deveni unul din cei mai buni la campionatul de arte marţiale Wulin Wang.

În acest timp, Suen Jing-Si (Karen Mok), o poliţistă din Hong Kong care lucrează pentru departamentul de crimă organizată, a ajuns în impas în ancheta pe care o conduce împotriva lui Donaka Mark (Keanu Reeves). Donaka este un om de afaceri extrem de influent din Hong Kong, care organizează lupte ilegale în care se scot sume uriaşe de bani din pariurile făcute de cei care plătesc pentru a le vedea printr-un sistem de televiziune privat şi cu circuit închis. Regulile acestor lupte sunt simple: nu există, practic, nimic care să nu fie permis. Fiind în căutarea noii sale vedete, Donaka încearcă să-l atragă pe Tiger cu promisiunea unor bani câştigaţi uşor.

La început, Tiger îl refuză, rămânând fidel purităţii şi integrităţii artei sale. Dar, când templul în care locuia maestrul cu care se antrena e ameninţat să fie dărâmat de dezvoltatori imobiliari, Tiger acceptă oferta lui Donaka, pentru a putea apăra moştenirea maestrului său, Ling Kong Tai Chi. Tiger devine imediat senzaţia luptelor ilegale, înfrângând adversari reputaţi pentru forţa lor letală. Dar, încetul cu încetul, Tiger începe să-şi descopere o faţetă întunecată, înclinaţia spre violenţă. Luptele lui din campionatul public Wulin Wang devin tot mai agresive, atrăgându-i lui Tiger o atenţie nedorită, dar şi ruşinea faţă de maestrul său.

Deşi pare incapabil să-şi ţină sub control inclinaţiile violente, Tiger acceptă, totuşi, să coopereze cu Jing-Si pentru a-i distruge lui Donaka afacerea ilegală cu lupte pe viaţă şi pe moarte.

Dar, când fiecare luptă devine de acum o luptă pentru viaţa lui, va putea, oare, Tiger să dea curs celor mai bune intenţii ale sale ţinând, în acelaşi timp, sub control partea întunecată a măiestriei sale? 

 Despre Tai Chi

Tai Chi (Taijiquan) este practicat astăzi în toată lumea occidentală atât ca artă marțială cât și ca practică pentru sănătate. Pune accent pe folosirea energiei interne a corpului în locul forței fizice și vitezei folosite în stilurile externe. Caracteristice stilurilor interne sunt înrădăcinarea puternică și folosirea contraforțelor create de picioare, corp și de brațe pentru a unifica forța întregului corp, acesta acționând ca o singură unitate.

Exploreaza subiecte similare:

Man of Tai Chi, Keanu Reeves

Alte știri din cinema

Şefa de la Lucasfilm deplânge reacţiile fanilor la noile seriale Star Wars

Ce oameni răi: după Ridley şi Ahsoka, a venit rândul lui The Acolyte să stârnească furia fanilor

Merită un munte de lasagna: Garfield domină din nou topul încasărilor

Cele trei premiere ale săptămânii trecute nu au reuşit să îl întreacă pe motanul portocaliu

Excelentul Hacks: pot două femei să se stimeze reciproc?

Ar trebui să le despartă o prăpastie, dar reuşesc să construiască o punte

De ce Furiosa e atât de supărată: un motan o întrece în popularitate!

Animaţia Garfield a fost văzută de mai mulţi români decât super-blockbusterul lansat la Cannes

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 16 noiembrie 2013 12:56
Am vazut ca pe internet se gaseste de mult, dar nu m-am legat de el... Insa pare deosebit :)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells