Vorbeam săptămâna trecută de Downton Abbey, cel mai cunoscut serial de epocă britanic, acum şi în programul unei televiziuni din România (detalii AICI). Putem vorbi cu mare drag şi de Our Zoo, o producţie BBC difuzată de la începutul lunii septembrie, care explorează în şase părţi începuturile uneia dintre cele mai celebre grădini zoologice din lume, Chester Zoo.
În centrul atenţiei este familia Mottershead, iar acţiunea are loc în anii '30. George (Lee Ingleby), cel care va înfiinţa grădina zoologică, trăieşte împreună cu soţia lui Lizzie (Liz White) şi fiicele Muriel (Amelia Clarkson) şi June (Honor Kneafsey) desupra magazinului de legume deţinut de părinţii lui Lucy (Anne Reid) şi Albert (Peter Wight). Părinţii ar vrea să se pensioneze şi să se mute la ţară, dar George nu se simte pregătit să preia magazinul, mai ales că suferă în continuare din cauza sindromului de stres posttraumatic, în urma unor experienţe extreme din timpul Primului Război Mondial. Familia începe să se întrebe dacă George este în toate minţile când bărbatul aduce acasă o maimuţă şi un papagal care ar fi urmat să fie eutanasiaţi. Când vecinii se îmbulzesc să vadă animalele (în curticica familiei îşi face curând loc şi o cămilă), lui George îi vine marea idee: ce ar fi să facem o grădină zoologică?
Our Zoo este fără îndoială o mini-serie de urmărit alături de întreaga familie, mai ales că explorează o perspectivă asupra animalelor deloc familiară în anii '30, când animalele erau crescute pentru hrană sau pentru profit, dar şi pentru perseverenţa cu care timidul George îşi urmează visul şi trebuie să-i convingă pe toţi cei din jur să i se alăture. Faptul că povestea este inspirată din realitate nu poate decât să ajute această mini-serie ce promovează nu doar bunătatatea arătată animalelor, ci şi faptul că un handicap de orice fel nu trebuie să te împiedice să lupţi pentru ideile tale.
Nu ştim câte dintre evenimentele din mini-serie s-au întâmplat aidoma în timpul creării locului care va deveni Chester Zoo, dar cert este că scenariştii l-au înconjurat pe protagonist cu personaje convingătoare şi că chimia membrilor familiei Mottershead au tot ce le trebuie pentru a ne da lecţii despre încrederea reciprocă, despre răbdare, stropul de nebunie necesar pentru a schimba lumea, dar şi despre efortul neprecupeţit depus pentru împlinirea unui vis. Reticenţa în faţa necunoscutului, dar şi eterna curiozitate a oamenilor au şi ele parte de atenţie în mini-seria scrisă de Matt Charman (care ar putea da lovitura cu filmul de epocă Suite Française, cu Michelle Williams şi Matthias Schoenaerts, inclus de noi într-o listă a producţiilor mai deloc cunoscute de luat în considerare pentru Oscarurile de la anul, detalii AICI) şi regizată de Andy De Emmony.
Chiar dacă este puţin cunoscută în afara Marii Britanii, povestea Chester Zoo a influenţat foarte mult modul de construcţie a grădinilor zoologice din lume. George Mottershead a devenit cel mai fervent promotor al grădinilor fără gratii, în care animalele nu stau în cuşti, ci pe suprafeţe deschise despărţite de şanţuri şi lacuri. Chester Zoo a devenit treptat una dintre cele mai populare grădini zoologice de pe glob, cu 11.000 de vizitatori în 1935 şi cu 1,3 milioane de vizitatori în 2007. Tot în 2007 Chester Zoo şi-a făcut loc pe lista Forbes a celor mai interesante 15 grădini zoologice din lume. Visul lui George a captivat milioane de oameni în ultimele opt decenii, iar conacul Oakfield, pe ale cărui 110 hectare a fost construită grădina zoologică, a devenit locul unora dintre cele mai fericite interacţiuni între oameni şi animale. Cum obţine George conacul, în primul episod al mini-seriei BBC.
Pentru o altă dramă de familie, de această dată americană, click AICI. Este vorba de Satisfaction.