Noaptea animaţiilor bizare

de Ştefan Dobroiu în 13 Oct 2011
Noaptea animaţiilor bizare

Unul dintre cele mai aşteptate evenimente ale festivalului de animaţie Anim'est, Creepy Animation Night va avea loc vineri noaptea, cu începere de la ora 23, la cinema Patria. Prin amabilitatea organizatorilor, Cinemagia a avut ocazia să vadă o parte din cele 21 de scurtmetraje incluse în selecţie şi-ţi recomandă evenimentul cu căldură: rareori poţi vedea filme mai variate din punct de vedere vizual, iar calupurile de animaţii vor fi separate de live act-uri create de artistul japonez Mirai Mizue şi muzicienii români cunoscuţi sub numele Montgomery Clunk şi Res Es.

Primul lucru pe care-l putem spune despre eveniment este o apreciere adusă titlului: nu se putea găsi unul mai potrivit pentru a descrie coerenţa animaţiilor selecţionate. Vei vedea monştri, mutanţi, temniţe tenebroase şi hamburgeri ucigaşi în animaţii ale căror subiecte variază de la incomod până la terifiant.

Din selecţia de anul acesta preferata noastră este animaţia franceză Tous les monstres, realizată Gabrielle Lissot, Nicolas Deprez, Laurent Jaffier, Pierre Lippens. În doar şase minute afli povestea unui băieţel cocoşat, atât de atras de bâlciul de monştri venit în orăşelul său, încât uită de teamă şi se aventurează printre "atracţiile" acestuia. Doar oare ce se întâmplă când mititelul nu este considerat suficient de monstruos pentru a se alătura semenilor săi? Incomod şi şocant, Tous les monstres are toate şansele să-ţi rămână în memorie mult timp după ce Noaptea animaţiilor bizare se va fi încheiat.

În selecţie poţi vedea câteva dintre cele mai noi şi lăudate scurtmetraje de animaţie lansate la festivaluri de gen din întreaga lume. Unul dintre staruri este fără îndoială The Monster of Nix, hiper-intensul film al artistului şi animatorului olandez Rosto. În distribuţie se află celebrităţi precum Terry Gilliam şi Tom Waitts (care se ocupă şi de coloana sonoră), iar povestea îl urmăreşte pe Willy, un puşti care trebuie să descopere şi să înfrunte un monstru ce pune pe jar mica aşezare din Nix. Filmul de 30 de minute a avut premiera mondială la festivalul de la Annecy, unde s-a bucurat imediat de aprecieri venite din lumea întreagă.

De vineri seara la cinema Patria mai poţi vedea filmul polonez The Ark, selecţionat în Competiţia Oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes şi regizat de Grzegorz Jonkajtys, animatorul care a lucrat pentru Star Trek, Sin City, Labirintul lui Pan, Rango şi Transformers, Underlife (r. Jarosław Konopka, Polonia, 2010), o producţie a Studioului Invitat la Anim'est 2011, Se Ma For, Save the Rhinoceros, regizat de finlandezul Tomi Malkki, prezentat în selecţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie de la Annecy, Fuera de Control, scurtmetrajul mexican ce are în palmares participări în selecţiile oficiale de la Sundance şi Sitges şi multe alte titluri foarte diferite, dar care se potrivesc perfect sub "umbrela" bizară a acestui eveniment recomandat de Cinemagia.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 13 octombrie 2011 13:12
pacat ca nu sunt accesibile tuturor ...
legolas05 pe 13 octombrie 2011 18:26
ce-mi place imagine asta,este super tare

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells