Pe platourile de filmare, cot la cot cu Bond

de Gloria Sauciuc în 3 Dec 2008
Pe platourile de filmare, cot la cot cu Bond

Cu peste 90.000 de spectatori in Romania pana in acest moment, “Quantum of Solace” spune acum si povestea din spatele marelui sau succes la public. Un album-jurnal de pe platourile de filmare (album care se gaseste deja in librariile de la noi) dezvaluie cum s-au facut cele mai dificile scene si care momente au pus in pericol vietile protagonistilor.

Poate scena de inceput cu urmarirea de masini vi s-a parut cea mai spectaculoasa in Quantum of Solace, insa cea cu urmarirea pe acoperis a fost cea mai dificila. La inceput s-a incercat sa se construiasca decorul cu acoperisurile in studiourile Pinewood; insa, dupa ce s-a comandat jumatate din tiglele acoperisului, s-a renuntat la idée datorita costurilor. "Am fost foarte norocosi ca municipalitatea din Siena ne-a dat ocazia sa filmam de-adevaratelea pe acoperisurile orasului medieval. Asta parea o ultima alternativa, insa a mers" spune regizorul Marc Forster. Iar noi, amintindu-ne secventele din film si privind fotografiile din albumul "Bond on set" - care se poate castiga participand la concursul de pe Cinemagia - ii dam dreptate.

Momentul cu saritura de pe acoperis e una din cele mai importante scene din film. "Am simtit ca scena cu autobuzul era un moment important din povestire deoarece fara ea nu am fi reusit ca Bond sa-si faca treaba, iar interesul era sa avem secventa, pentru ca are ceva din aroma anilor ’60 - ’70". Toate scenele miros a praf , iar locurile de filmare au fost lipsite de confort. "Prefer sa nu filmez pe platou, ci la locatie, sa raman in legatura cu locul unde se petrece actiunea. Locatiile ma inspira" povesteste regizorul Marc Forster. "Pe platou tanjesc dupa parfumul si sunetele lumii de-afara". Iar in Panama, una dintre cele mai exotice locatii de filmare, toata lumea s-a adaptat repede: toti au apreciat ceea ce s-a dovedit a fi un loc incredibil, cu o comunitate locala plina de caldura. "Am iubit si locul si oamenii. In Panama am filmat in Colon, un oras de pe partea Atlantica a canalului Panama. Orasul, aflat de patruzeci de ani in declin, are o mostenire arhitecturala incredibila" povesteste Forster in albumul-jurnal al filmului.

Daca productiei i s-a reprosat asemanarea cu filmele seriei Bourne si indepartarea de spiritul Bond, o scena à la Goldfinger salveaza (partial) situatia: Gemma Arterton – agentul Fields este gasita in camera hotelului in aceeasi ipostaza in care fusese si Honor Blackman in filmul Bond din 1964.

Daca v-ati intrebat ce cauta secventa cu spectacolul Tosca in "Quantum of Solace", tot in albumul-jurnal am gasit raspunsul: "TOSCA e o metafora extraordinara pentru Bond din atatea puncte de vedere. Ideea de a fi urmarit este exprimata intr-un mod atat de simplu incat nu atrage atentia asupra ei insesi. Centrul ochiului, el insusi urmarit de catre public, este filmat in paralel cu scenele in care Bond ii spioneaza pe Greene si pe ceilalti membri ai organizatiei sale teroriste" explica regizorul.

Albumul a fost realizat de Greg Williams, fotojurnalist aflat pe platourile de filmare, iar pictorialele sunt insotite de explicatii, astfel incat "Bond on set" e o carte ce sigur nu va lipsi din colectia fanilor seriei Bond.

Taguri:  Quantum of Solace

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells