Piraţii din Caraibe 5, o întoarcere la Perla Neagră

de Ştefan Dobroiu în 25 Mai 2017
Noua aventură a lui Jack Sparrow omagiază din plin primul film al francizei

La şase ani de la foarte tulburele Pe ape şi mai tulburi, Piraţii din Caraibe: Răzbunarea lui Salazar este o întoarcere la formă a francizei: noul film oferă spectacol şi emoţie, dar în acelaşi timp nu îţi poate şterge surprinzătoarea impresie că scenariul se inspiră mult prea mult din primul film al seriei, actualizând din plin efectele speciale. O premieră pentru întreaga familie, Răzbunarea lui Salazar se lansează de vineri pe marile ecrane.

Dacă Disney decide să încheie franciza cu Răzbunarea lui Salazar, nu ar putea lua decizie mai bună: filmul încheie rotund şi emoţionant o gigantică aventură pe mări, legând câteva fire ale intrigii lăsate în dezordine până acum şi părând să pună un punct apăsat poveştii. Este principalul atu al premierei de vineri, care nu ezită deloc să se arunce în aceleaşi excese scenaristice care făceau unele din părţile anterioare mai degrabă obositoare decât captivante. Noi considerăm că partea a cincea a găsit nu doar tonul corect, ci şi o modalitate foarte bună de a-şi lua rămas-bun de la fani.

Evident, în centrul atenţiei este acelaşi Jack Sparrow (Johnny Depp), la fel de pasionat de rom şi galbeni şi la fel de disperat să se întoarcă la bordul navei sale, celebra Perlă Neagră. Doar că norocul nu-i surâde deloc şi, în goana pentru alinare într-o sticlă de alcool, piratul dă la schimb celebra-i busolă capabilă să-l îndrume spre lucrul pe care şi-l doreşte cel mai mult. Ce nu ştie Jack este că trădarea busolei atrage după sine eliberarea celei mai crunte ameninţări pentru erou: este vorba de Armando Salazar (Javier Bardem), un căpitan al mărilor hotărât să ucidă până şi ultimul pirat din Caraibe. Atins de un blestem, Salazar este invincibil pe mare, dar el şi echipajul său nu pot pune piciorul pe uscat.

Regizorii Joachim Rønning şi Espen Sandberg (Bandidas, Kon-Tiki) au declarat în mai multe rânduri că Blestemul Perlei Negre a fost o sursă directă de inspiraţie pentru noul sequel, dar nimeni nu s-ar fi aşteptat ca sursa să fie copiată atât de fidel. Da, Will Turner (Orlando Bloom) este înlocuit cu fiul său, Henry (convingătorul Brenton Thwaites), iar Elisabeth Swann (Keira Knightley) cu inteligenta specialistă în astronomie şi orologerie Carina Smyth (Kaya Scodelario, din trilogia Maze Runner), dar relaţiile dintre personaje şi reacţiile lor sunt foarte asemănătoare cu cele din primul film. Mai mult, dacă în primul film Jack Sparrow trebuie să lupte împotriva fostului echipaj al Perlei, atins de un blestem ce îi făcea imposibil de ucis, eroul are parte acum de o provocare similară.

Dar, trecând peste aceste dovezi că Disney nu a reuşit în şase ani să vină cu o poveste care să reinventeze franciza, Răzbunarea lui Salazar oferă exact ceea ce publicul aşteaptă de la un film Piraţii din Caraibe: acţiune, umor şi efecte speciale. Deşi este mai puţin amuzant decât primele prăţi ale seriei, Răzbunarea ni-l arată pe Depp în plină vervă în rolul despre care gurile rele de la Hollywood spun că, oricât de iubit de public, i-a cam distrus cariera. Thwaites este un înlocuitor excelent pentru Orlando Bloom, dar unii spectatori nu vor spune acelaşi lucru despre Scodelario şi Knightley.

Răzbunarea lui Salazar este fără îndoială un reprezentant emblematic al blockbuster-ului hollywoodian. O desfăşurare de forţe care îţi ia ochii şi-ţi menajează mintea, oferindu-ţi o ocazie de a scăpa pentru două ore de stres şi probleme şi de a te pierde printre superbele insule din Caraibe. Cum ziceam şi mai sus, filmului i-ar sta mult mai bine ca punct şi nu ca virgulă în istoria francizei.

Exploreaza subiecte similare:

Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales, Johnny Depp, Keira Knightley, Bandidas, Kon-Tiki, Orlando Bloom, Brenton Thwaites, Kaya Scodelario, Javier Bardem, Joachim Rønning, Espen Sandberg

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells