Predicții Oscar 2015. Iată cum va arăta palmaresul

de Gloria Sauciuc în 11 Feb 2015
Experții în predicții citați de GoldDerby numesc filmul Birdman ca mare câștigător la Oscar

Boyhood. 12 ani de copilărie a câștigat cele mai importante premii BAFTA 2015: pentru „Cel mai bun film”, „Cel mai bun regizor”, „Cea mai bună actriță în rol secundar”, dar regizorul Richard Linklater nu a fost prezent la ceremonie, preferând să participe la Directors Guild of America Awards, unde - însă - premiul cel mare a fost luat de Alejandro González Iñárritu pentru Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance). The Theory of Everything/Teoria întregului a obținut trei din cele mai importante premii BAFTA 2015 - „Cel mai bun film britanic”, „Cel mai bun actor în rol principal” - Eddie Redmayne, „Cel mai bun scenariu adaptat”. Cele mai multe premii BAFTA, cinci, au revenit, însă, filmului The Grand Budapest Hotel. Să vedem ce spune presa internațională despre posibilul palmares al Oscarurilor, după ce BAFTA și DGA s-au decernat.

Boyhood a avut o evoluţie bună - câştigând numeroase premii din partea criticii precum şi un Glob de Aur pentru Cel mai bun film - categoria dramă. Totuşi, filmul a pierdut premiile PGA şi SAG în faţa lui Birdman, ambele filme luptând pentru atenţia publicului şi cu American Sniper şi cu The Imitation Game. Se pare că, după o pornire în forţă, filmele au mai pierdut din avantaj, lăsându-ne una dintre cele mai incerte predicţii în cursa pentru Cel mai bun film din ultimii zece ani, sunt de părere editorii publcației IndieWire.

Filmul lui Wes Anderson, Grand Budapest Hotel, bine construit, a câştigat puncte la capitolul atmosferă de epocă, dar pierde altele la capitolul comedie, e de părere aceeeași publcație. Producţia March Fox Searchlight a fost filmul independent cu cele mai multe încasări din 2014 şi, în mod remarcabil, a rămas pe agenda votanţilor Academiei de Film, câştigând un Glob de Aur pentru cea mai bună comedie precum şi cinci premii Bafta. În mod similar, Richard Linklater cu Boyhood a câştigat elogiile criticilor pentru o îndrăzneaţă şi inovatoare călătorie în timp de-a lungul a 12 ani. Micul film independent - şi hit al verii - a făcut turul festivalurilor timp de peste un an, de la festivalul Sundance din ianuarie 2014 încoace. Deocamdată, este de bine, pentru că Boyhood continuă să adune premii precum Premiul pentru Cel mai bun film de la New York and Los Angeles Film Critics, premiile BAFTA şi premiul pentru Cea mai bună dramă la Globurile de Aur.

De asemenea, Whiplash a trezit atenţia publicului şi a criticilor de la Sundance, cu tânărul Miles Teller şi cu veteranul J.K. Simmons, un candidat favorit pentru cel mai bun actor secundar.

Cu o deschidere în forţă la Veneţia şi la Telluride, urmate de proiecţia în ultima noapte de la New York Film Festival, a demarat şi Birdman, o dramedie marca Alejandro Gonzalez Inarritu, din a cărui distribuţie fac parte Michael Keaton, Edward Norton şi Emma Stone (toţi primind nominalizări şi premii). Keaton a câştigat Globul de Aur pentru comedie, iar Birdman a reuşit să ia premii denla toate trei organizaţiile profesioniştilor de film: SAG, PGA şi DGA. La Telluride au debutat alte trei adaptări: ecranizarea după best seller-ul Wild, de Cheryl Strayed semnată de Nick Hornby (scenarist) şi de Jean-Marc Vallee (regizor), cu Laura Dern şi Reese Witherspoon (Searchlight), şi thriller-ul plasat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, The Imitation Game, cu un strălucitor Benedict Cumberbatch şi cu un suport magistral al Keirei Knightley într-un rol secundar.

Festivalul de la Toronto a mai adus o altă biografie, The Theory of Everything (James Marsh), a savantului genial Stephen Hawking (Eddie Redmayne), cu Felicity Jones în rolul soţiei sale, Jane. Redmayne a câştigat Globul de Aur, precum şi premiile SAG şi BAFTA.

Experții în predicții Oscar citați de publicația GoldDerby.com consideră că palmaresul Oscarurilor va arăta în modul următor, la principalele categorii:

Cel mai bun film
Birdman

Cel mai bun regizor
Alejandro Gonzalez Inarritu
(Birdman)

Cel mai bun actor principal
Eddie Redmayne (The Theory Of Everything)

Cea mai bună actriță
Julianne Moore (Still Alice)

Roluri secundare
J.K. Simmons
(Whiplash)

Cel mai bun scenariu original, Cele mai bune costume, machiaj și coafură, scenografie
The Grand Budapest Hotel

Cel mai bun scenariu adaptat
The Imitation Game

Cea mai bună imagine
Birdman

Cel mai bun cântec
Glory (Selma)

Cel mai bun lungmetraj de animație
How To Train Your Dragon

Cel mai bun film străin
Ida

Cel mai bun documentar
Citizenfour

Exploreaza subiecte similare:

Birdman, oscar 2015, Boyhood, The Theory of Everything, The Grand Budapest Hotel, American Sniper, The Imitation Game, Whiplash, Wild, Alejandro González Iñárritu, Eddie Redmayne, Julianne Moore, J.K. Simmons, Selma, How to Train Your Dragon 2, Ida, Citizenfour

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
XShadowX pe 11 februarie 2015 09:54
Daca cel mai bun actor principal va fi Eddie Redmayne iar J.K.Simmons cel mai bun actor in rol secundar eu sunt multumit ;)
AlineziaBumfi pe 11 februarie 2015 10:23
O sa sustin Boyhood pana in ultima clipa, am spus-o de nenumarate ori ca un film ca asta nu va mai fi facut, dar unele de genul Birdman vor continua sa apara.
Bayard pe 11 februarie 2015 11:51
Si Birdman nu ti se pare unic? modul in care e facut sa para ca o singura filmare?
AlineziaBumfi pe 11 februarie 2015 18:27
Eu nu am vazut The Theory of Everything, deci nu pot sa ma pronunt. Cat despre celelalte categorii, as prefera Richard Linklater pentru regie si, eventual, desi stiu ca sunt mai mici de 50% sansele, Rosamund Pike pentru actrita in rol principal. De asemenea, sunt multumit de Patricia Arquette pentru actrita in rol secundar.
Bayard pe 11 februarie 2015 11:52
Ar fi frumos sa iasa asa, o singura categorie m-ar dezamagi: Glory.... sincer melodia aia nu mi se pare speciala in niciun fel. Are mesaj important, dar pana la urma e best song, nu altceva.
AlineziaBumfi pe 11 februarie 2015 18:22
Aici, sunt de aceeasi parere. Dar Everything is awesome nu e demna nici macar de nominalizare, sa fim sinceri. Din cate am inteles, ei premiaza cantecul in functie de versuri si linie muzicala, nu de cum suna el in sine. Mi se pare o prostie.
camichu pe 11 februarie 2015 16:48
Boyhood nu are nimic iesit din comun in afara de faptul ca e produs in 12 ani, nu este un film de tinut minte si facut special pentru Oscar.In schimb Birdman este un film care ironizeaza societatea stupida in care traim si cum valorile sunt in umbra iar prostia este aclamata.Un film suprearealist si totusi atat de realist,filosofic,psihologic,genial.Sper ca de data asta sa ia un film cu adevarat care este de Oscar, nu doar cu titlul ca in ultimele dati.
danny987 pe 11 februarie 2015 23:21
Sustin Birman.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells