Recomandări TV. De la fantasy, la film de război și o surpriză pentru iubitorii de muzical

de Cinemagia în 25 Nov 2019
A Star Is Born (1976), filmul cu Barbra Streisand, e difuzat în prima zi a lunii decembrie iar cu o zi înainte TVR 1 difuzează Jurnalul familiei -escu, o cronică a civilizației urbane din România ultimului secol și studiu antropologic plin de umor

Iată o selecție a celor mai interesante titluri pe care posturile TV de la noi le oferă, de luni până duminică. Cinemagia vă pune la dispoziție, alături de programul complet al posturilor TV de la noi, rubrici de sine stătătoare cu Filme la TV și Seriale TV. Consultați programul pentru oferta completă, dacă printre recomandările de mai jos nu vă face niciun film cu ochiul.

Filmul de artă. Împărat și asasin (1998)
Luni, 25 noiembrie, ora 00:55, TVR 2

Film nominalizat la Palme d'Or, premiat la Cannes Film Festival cu Marele premiu pentru merite tehnice - Juhua Tu. Film inspirat de adevărata poveste a primului împărat al Chinei- Qin, cel care în 320 I.H. a fost primul cap încoronat chinez care a unificat vechile comunități. Iubita sa Zhao a crezut o vreme, cu naivitate, că regele dorește o mai bună protecție pentru supușii săi. În realitate, cruzimea și setea de putere îl mânau pe trufașul împărat. Ajutat de asasin, el punea la cale comploturi și crime. Pe măsură ce Qin devine tot mai însetat de putere și de sânge, iubita lui se apropie tot mai mult de asasin, în care vede un om mai puțin crud. 

Serial nou. Materiile întunecate (2019)
Marţi, 26 noiembrie, ora 20:00, HBO

Serialul prezintă o istorie alternativă într-o lume paralelă cu o geografie proprie, cu o tehnologie diesel-punk, într-o lume care amestecă Evul Mediu și inchiziția, cu iluminismul de secol XVIII și cu mijloacele începutului secolului XX - perioada în care se făceau primele expediții către Poli și în care oamenii călătoreau cu dirijabile. În această lume, sufletul apare sub o formă concretă, a unui animal vorbitor care însoțește mereu proprietarul iar specia din care face parte reflectă trăsăturile dominante ale posesorului. Eroina (Dafne Keen) va face, evident, o călătorie a cunoașterii, înarmată cu îndrăzneală, curiozitate dar și cu un gadget care ne face invidioși - Alethiometrul („aletheia” înseamnă în greacă „adevăr”) care îl ajută pe posesor să descopere adevărul. Lyra o va lua pe urmele unchiului ei, prototipul exploratorului aventurier al începutului de secol XX european - lordul Asriel (James McAvoy), ce o avertizase că „Nordul nu este un loc pentru copii”. 

Film românesc. Lumea e a mea (2015)
Marţi, 26 noiembrie, ora 22:30, Pro Cinema

Care sunt şansele unui adolescent din provincie să recupereze un start pierdut în viaţă? Debutul în lungmetraj al lui Nicolae Constantin Tănase ne invită lea reflecție. Lumea e a mea este povestea Larisei, o elevă de liceu care îşi doreşte să evadeze din existenţa ei mult prea comună, dar găseşte întotdeauna căile greşite pentru a o face, convinge şi datorită interpretării foarte convingătoare a actriţei Ana Maria Guran. E un film pe care orice tânăr ar trebui să-l vadă, pentru a vedea că nimic din ceea ce facem nu rămâne fără consecinţe. 

Război. Zero Dark Thirty (2012)
Joi, 28 noiembrie, ora 23:30, Național TV

Totul este spus din punctul de vedere al agentei CIA Maya (Jessica Chastain, foarte convingătoare), care urmăreşte, încă de la ieşirea din universitate, toate indiciile cu privire la locaţia lui Osama bin Laden şi a reţelei sale de aghiotanţi. Este o muncă rutinieră, cu mii de pagini de informaţie parcurse în speranţa că un detaliu ar putea duce la altuia, care s-ar putea transforma într-un crâmpei de informaţie util într-un interogatoriu, în stare să dezvăluie numele unui alt şi alt terorist de avut în vedere şi aşa mai departe. Munca Mayei nu are legătură cu luptele corp la corp sau apăsarea pe trăgaciul pistolului. Este o muncă ce se petrece în spatele biroului, la telefon sau privind cum posibili posesori ai unor informaţii sunt torturaţi pentru a dezvălui ceea ce ştiu. Un film despre deciziile dificile, dar obligatorii pentru a duce la bun sfârşit o misiune. Între terorişti, agenţi şi politicieni se desfăşoară un adevărat dans, a cărui sincronizare duce la acest succes operaţional american. 

SF. Contagion (2011)
Vineri, 29 noiembrie, ora 22:00, AMC

Contagion prezintă omenirea din nou în pericol de extincție. Thrillerul este cât se poate de bine condus şi interpretat. Epidemia este prezentată realist din toate punctele de vedere, de la prima observare a virusului letal, până la încercările autorităţilor de a găsi un leac sau de a-i diminua răspândirea, plus haosul iscat când miliarde de oameni din întreaga lume află că, o dată luat, inamicul invizibil poate ucide în câteva zile. Starurile sunt distribuite oarecum împotriva curentului: Paltrow are parte de o moarte oribilă, Jude Law este un blogger fariseic şi dezlănţuit, Matt Damon un tată de familie depăşit de situaţie şi aşa mai departe...

Documentar. Jurnalul familiei -escu (2018)
Sâmbătă, 30 noiembrie, ora 13:00, TVR 1

Cronică a civilizației urbane din România ultimului secol și studiu antropologic, Jurnalul familiei -escu este o călătorie hilară nu doar în etimologia numelor de familie (se știe că „-escu este cel mai întâlnit sufix onomastic) cât mai ales în lumea obiceiurilor și a apucăturilor românilor.

Sub pretextul educării propriei sale fiice, regizorul Șerban Georgescu face o incursiune sinceră în propria genealogie, dar și în istorie, alături de mai mulți invitați (Toader Paleologu, Vintilă Mihăilescu, Ioana Pârvulescu, Mihaela Miroiu, Sorin Ioniță, Stelian Tănase). Încercând să își facă arborele genealogic, regizorul ajunge la concluzia că generația actuală este foarte favorizată față de generația părinților lui, care a fost foarte decepționată de lipsa de orizont din comunism. Regizorul a mai observat că fiica lui are ascendență din toate regiunile istorice ale României.

Unul dintre invitați, deși pe jumătate moldovean, vorbește amuzat despre „tembelismul” moldovenilor; altul, despre un test de viteză de reacție care a confirmat încetineala ardelenilor. Tema documentarului Jurnalul familiei -escu este definirea unei identități a românilor, dincolo de standard și de canoane, dar cu mult umor și aproape caricatural.

Romantic. Romeo și Julieta (1968)
Sâmbătă, 30 noiembrie, ora 15:20, Cinemax 2

Ce-ar fi filmul, ce-ar fi teatrul, fără moştenirea lui William Shakespeare şi fără toţi cei ce se trag din acea unică noapte de dragoste, mai sublimă şi mai de jale, ce-a fost a lui Romeo şi a Julietei sale...? Soarta celor doi îndrăgostiți care luptă împotriva destinului e poate cel mai celebru exemplu de iubire imposibilă. Dintre cele aproape 40 de ecranizări ale marii tragedii shakespeareiene, cea mai celebră (şi, după opinia cvasi-unanimă, cea mai bună) variantă, mai apropiată ca oricare alta, dacă nu de litera lui Shakespeare, măcar de spiritul lui este Romeo and Juliet, în regia lui Franco Zeffirelli, cu Leonard Whiting şi Olivia Hussey. 

Muzical. A Star Is Born (1976)
Duminică, 1 decembrie, ora 20:00, Happy Channel

A Star Is Born cu Lady Gaga și Bradley Cooper se lansa nul trecut și obținea șapte nominalizări la Oscar și premiul pentru Cel mai bun cântec original. Dar să vedem filmul din 1976, cu Barbra Streisand. Esther (Barbra Streisand) cântă într-un local de noapte. Este necunoscută cu toate că are un talent și o pasiune nemaiîntâlnite. John Norman Howard (Kris Kristofferson) este un superstar rock care a cunoscut succesul și a cărui carieră se află într-o pantă descendentă din cauza băuturii, drogurilor și escapadelor sexuale. Cei doi se întâlnesc întâmplător, iar el este biletul lui Esther către ieșirea din anonimat.

Exploreaza subiecte similare:

Jing ke ci qin wang, His Dark Materials, Lumea e a mea, Zero Dark Thirty, Jessica Chastain, Contagion, Romeo and Juliet, A Star Is Born, Barbra Streisand, Jurnalul familiei -escu

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells