România domină competiţia la Sarajevo

de Ştefan Dobroiu în 18 Iul 2013
Filme de Corneliu Porumboiu, Bogdan Mustaţă şi Doru Niţescu au şanse la trofeele festivalului

Probabil că a 19-a ediţie a festivalului de la Sarajevo va fi considerată "anul românesc" în istoria evenimentului, trei dintre cele nouă filme anunţate în competiţia pentru trofeul The Heart of Sarajevo provenind din România.

Corneliu Porumboiu participă cu cel de-al treilea lungmetraj al său, Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism, în timp Bogdan Mustaţă şi Doru Niţescu debutează la Sarajevo cu Lupu şi, respectiv, Carmen.

Într-un comunicat de presă, festivalul subliniază puternica prezenţă românească din 2013 şi precizează că Porumboiu este unicul regizor din competiţie cu trei filme la activ. Din line-up mai fac parte doi regizori cu două filme, în timp ce restul participanţilor se află la debut.

Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism spune poveste lui regizoului Paul (Bogdan Dumitrache) care în timpul filmărilor are o aventură cu Alina, o actriţă în rol secundar. A doua zi va fi ultima a Alinei la filmări. Paul decide să filmeze o scenă nud cu ea, dar a doua zi de dimineaţă lucrurile se schimbă şi, în loc să filmeze scena nud, Paul îi spune producătorului că suferă din cauza ulcerului... Treptat filmul şi realitatea se suprapun, iar la filmare se întâmplă ceva neaşteptat.

Lupu îl are în rolul principal pe tânărul Mihai Vasilescu, aflat la primul rol principal într-un lungmetraj. Iată sinopsisul filmului: "Ce se poate întâmpla în mintea unui adolescent de 16 ani când se îndrăgosteşte pentru prima dată? Lupu trăieşte cea mai stranie vară din viaţa sa. Mama lui are un nou iubit, fata care se lipeşte de el pe holurile întunecate ale blocului e posibil să nu existe şi tatăl mort îi cere ajutorul din camera alăturată. Premiera românească a filmului este aşteptată la începutul lunii septembrie.

Carmen este debutul în lungmetraj al lui Doru Niţescu, cunoscut pentru scurtmetrajul Fragile. Într-o mică aşezare de la poalele munţilor, Mariana şi Puiu sunt o tânără familie cu doi copii: Carmen şi Mircea. Într-o dimineaţă, mama şi fetiţa în vârstă de zece ani pleacă la Bucureşti, destinaţia lor fiind un spital. Lui Carmen, care nu mai poate zâmbi, doar un singur doctor, Sitaru, îi dă şanse de supravieţuire, în timp ce şefa secţiei unde fetiţa este internată consideră că orice operaţie este inutilă. Mariana nu poate accepta că nu este nimic de făcut pentru fiica ei. În rolul Marianei joacă Rodica Lazăr, în timp ce rolul titular este interpretat de mica Iulia Lupaşcu.

Porumboiu, Mustaţă şi Niţescu nu sunt singurii români invitaţi la cea de-a 19-a ediţie a festivalului de la Sarajevo, care are loc între 16 şi 24 august. Bogdan Mirică participă la proiectul Cinelink cu proiectul său de lungmetraj Câini, Adrian Sitaru cu Fixeur, Marian Crişan cu Vanpir, iar Ştefan Constantinescu cu Viking Line Story.

Festivalul organizează şi un Talent Campus, la care românii sunt reprezentaţi de actorii Ionuţ Grama, Alexandru Ion, Sînziana Nicola şi Tünde Skovrán, regizoarea Florina Titz, criticul de film Georgiana Madin, producătoarea Irina Văduvescu şi producătorii Cornelia Iordache, Mihai Kolcsar şi Andrei Aureliano Popescu.

Exploreaza subiecte similare:

Corneliu Porumboiu, Bogdan Mustaţă, Doru Niţescu, Lupu, Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism, Carmen, Mihai Vasilescu, Bogdan Dumitrache, Rodica Lazăr, Bogdan Mirica, Adrian Sitaru, Marian Crişan, Ştefan Constantinescu, Ionuţ Grama, Sînziana Nicola, Tünde Skovrán

Alte știri din cinema

Merită un munte de lasagna: Garfield domină din nou topul încasărilor

Cele trei premiere ale săptămânii trecute nu au reuşit să îl întreacă pe motanul portocaliu

Excelentul Hacks: pot două femei să se stimeze reciproc?

Ar trebui să le despartă o prăpastie, dar reuşesc să construiască o punte

De ce Furiosa e atât de supărată: un motan o întrece în popularitate!

Animaţia Garfield a fost văzută de mai mulţi români decât super-blockbusterul lansat la Cannes

Parthenope, în premieră la Cannes: o fabulă profundă despre frumusețe, libertate, dragoste și antropologie

Noul lungmetraj al cineastului italian Paolo Sorrentino a avut premiera mondială la Cannes săptămâna trecută și este o odă adusă orașului său natal, Napoli, ce explorează destinul epopeic al lui Parthenope, o fată născută în apa napoletană.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Sebastian96 pe 18 iulie 2013 15:55
Bravo noua!
Sorin87 pe 18 iulie 2013 23:05
avem cu ce ne mandri si noi, felicitari!
alex_il_fenomeno pe 31 iulie 2013 16:00
Filme de care sigur vom mai auzi...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells