Romania la Festivalul de Film de la Cannes

de Razvan Boboc în 23 Apr 2007
Romania la Festivalul de Film de la Cannes

Romania va fi reprezentata la Festivalul International de Film de la Cannes de anul acesta cu doua lungmetraje iar regizorul Catalin Mitulescu va participa la Atelier de la Cinefondation, program menit sa ajute tinerii cineasti in realizarea proiectelor lor. De asemenea printre membrii juriului prezidat de regizoarea Pascale Ferran, se afla si regizorul roman Cristi Puiu. Acesta a participat el insusi la “Un Certain Regard”, in 2005, cu lungmetrajul "Moartea domnului Lazarescu", castigand si premiul sectiunii. Asadar, putem spune ca Romania se afla in acest moment in randul elitei cinematografiei mondiale. Toata lumea buna se va aduna in perioada 16 – 27 mai la Cannes pentru un festival de cinci stele.

Cristian Mungiu – pentru a doua oara la Cannes

Regizorul Cristian Mungiu a fost prezent la Cannes si cu primul sau lungmetraj, mult-premiatul "Occident", inclus in sectiunea paralela “Quinzaine des Realisateurs” in 2002. Filmul cu care intra in competitie anul acesta este "4 luni, 3 saptamani si 2 zile". Acesta este prima parte din ciclul "Amintiri din Epoca de Aur" al lui Cristian Mungiu, ce revine asupra unor povesti raspandite in timpul comunismului, trecute prin filtrul personal al amintirilor cineastului.

Acest prim film al seriei ii are in distributie pe Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov si Luminita Gheorghiu. "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" este povestea a doua fete, intr-o sambata dimineata, din 1987. Imaginea noului film este semnata de Oleg Mutu, colegul lui Mungiu de la firma lor Mobra Films, care produce si titlul selectionat la Cannes. Cristian Mungiu are astfel marea sansa de a obtine al treilea Palme d'Or din istoria filmului romanesc. "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" va concura pentru acest premiu cu alte 21 de filme ale unor cineaste cunoscuti in intreaga lumea precum fratii Coen, Wong Kar-wai sau Quentin Tarantino sau ale unor regizori aflati pentru prima data in selectia oficiala.

Tanarul regizor roman, in varstã de 39 de ani, a mai regizat scurtmetrajele "Mana lui Paulista", "Zapping", "Corul pompierilor", "Nici o intamplare" si "Turkey Girl". Primul sau lungmetraj, "Occident", a obtinut numeroase premii printre care premiul publicului la Festivalul de la Salonic, premiul FIPRESCI la Sofia, Marele Premiu al Festivalului de la Mons, Belgia si cinci distinctii din partea Uniunii Cineastilor din Romania. Cel mai probabil, "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" va putea fi vazut in premiera in Romania la TIFF.

Ultimul film al lui Cristian Nemescu

La opt luni de la moartea fulgeratoare a regizorului Cristian Nemescu, primul sau lungmetraj, “California Dreamin’ (nesfarsit)”, produs de MediaPRO Pictures, a fost selectionat pentru cea de-a 60-a editie a Festivalului de Film de la Cannes. Filmul va concura in cadrul sectiunii “Un certain regard”, al carei juriu va fi prezidat anul acesta de regizoarea Pascale Ferran. In urma cu un an, Nemescu mergea la Cannes cu mediu-metrajul “Marilena de la P7”, care fusese selectionat in “Semaine de la critique”, o sectiune paralela cu Festivalul de Film de la Cannes. Toti cei care l-au intalnit acolo isi amintesc ca era preocupat de faptul ca la intoarcerea in tara urma sa inceapa filmarile pentru primul sau lungmetraj, “California Dreamin’ (nesfarsit)”. Din pacate visul a fost intreupt brusc si Cristian nu a mai reusit sa finalizeze filmul.

Povestea este una simpla in aparenta – in 1999, in timpul razboiului din Kosovo, intr-o mica asezare romaneascã, un sef de gara si in acelasi timp baron local, opreste un tren NATO cu echipament militar pazit de soldati americani, care traverseaza Romania fara acte de transport, dar avand aprobarea verbala a guvernului roman. Sosirea americanilor scoate din amorteala mica asezare, care tine sa le dovedeasca musafirilor proverbiala ospitalitate romaneascã. Dincolo de firul narativ, “California Dreamin’ (nesfarsit)” este o analiza pertinenta a lumii in care traim si aduce in prim plan subiecte precum globalizarea, birocratia, imaginea americanilor in Europa, oportunismul, dar si slugarnicia de care dau dovada deseori romanii in fata strainilor. Din distributia filmului fac parte Armand Assante, Razvan Vasilescu, Jamie Elman, Maria Dinulescu, Andi Vasluianu, Ion Sapdaru, Gabriel Spahiu, Radu Gabriel si Alex Margineanu.

La numai o luna si jumatate dupa incheierea filmarilor, un accident rutier produs de un englez care isi conducea bolidul cu 120 km/h avea sa curme viata lui Cristi, la numai 27 de ani. In aceeasi masina se afla si Andrei Toncu, inginerul de sunet care urma sa lucreze pe partea de postproductie a filmului si in acelasi timp si unul dintre cei mai buni prieteni ai regizorului. Dupa ce va participa la Cannes, “California Dreamin’ (nesfarsit)” se lanseaza in cinematografe pe 1 iunie si va fi difuzat la Sibiu si Cluj in cadrul TIFF- la Zilele Filmului Romanesc si in competitie.

Mitulescu va cauta finantare la Cannes

La Cannes 2007 va fi prezent si regizorul Catalin Mitulescu. El a reusit in 2004 sa castige premiul Palme d'Or pentru scurtmetraj cu "Trafic" iar anul trecut a participat la sectiunea “Un Certain Regard” cu lungmetrajul de debut, "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" - premiul pentru interpretare feminina al sectiunii, acordat Dorotheei Petre. Anul acesta, Mitulescu va participa la Atelier de la Cinéfondation, un program al festivalului menit sa ajute cineastii tineri sa intre in productie cu proiectele lor.

Mitulescu a fost ales cu proiectul celui de-al doilea lungmetraj din cariera sa, "Un balon in forma de inima", care este o frumoasa poveste de dragoste intre un orfan din Constanta si o fata de 20 de ani. Producatorii au reusit sa stranga pana acum jumatate din finantarea totala de 1,6 milioane de dolari. Mitulescu si ceilalti 14 participanti la Atelier de la Cinéfondation vor avea intalniri cu profesionisti din domeniu interesati de aceste proiecte.

Doua premii Palme d’Or pentru Romania

De-a lungul istoriei de 60 de ani a Festivalului de Film de la Cannes, Romania a reusit sa castige doua premii Palme d’Or: "Scurta istorie" in 1957 si "Trafic" in 2004. In urma cu fix 50 de ani, Ion Popescu Gopo a fost primul cineast roman care a obtinut marele premiu la Cannes, pentru filmul sau de animatie "Scurta istorie". Astazi, tanarul regizor Cristian Mungiu are ocazia de a aduce pentru a treia oara un Palme d’Or Romaniei.

Mai merita amintite doua participari notabile ale Romaniei in anii '60 la Cannes - "Padurea spanzuratilor", care a obtinut premiul pentru regie cu Liviu Ciulei in 1965 si "Rascoala" - premiul Opera Prima in 1966, regia Mircea Muresan. In ultimii sapte ani, tinerii regizori din Romania au revenit la celebrul festival. Cristi Puiu a participat in 2001, cu lungmetrajul lui de debut, "Marfa si banii", prezentat la “Quinzaine des Realisateurs”, in 2002, Cristian Mungiu a mers cu "Occident" iar in 2006, Corneliu Porumboiu cu "A fost sau n-a fost?". Cel din urma a castigat doua premii: prestigiosul Camera d'Or si premiul Label Europa Cinemas. Alte doua prezente romanesti importante in sectiunea Un Certain Regard: "Moartea domnului Lazarescu" in 2005 si "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" in 2006, ambele premiate.

Cinemagia trimite un jurnalist la Cannes pentru a va aduce si pe dvs. in mijlocul evenimentelor!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells