S-a stins din viață regizoarea Malvina Urşianu

de Cinemagia în 6 Aug 2015
Filmele sale s-au distins printr-o stranie dualitate: păreau să urmeze cu entuziasm linia ideologică a partidului-stat, ascunzând de fapt subtile accente critice

În octombrie 2012, Serata, de Malvina Urşianu, era proiectat în capitală, în cadrul evenimentului „Les Films de Cannes à Bucarest” (19 - 25 octombrie). Trei ani mai târziu, la 5 august 2015, regizoarea se stingea din viață, la vârsta de 88 de ani, conform ziarului Adevărul. Născută în 1927, Malvina Urşianu rămâne cea mai importantă regizoare româncă.

Şi-a făcut debutul în 1967, cu Gioconda fără surâs, şi a regizat peste 10 filme. În anul 2000, a fost decorată de preşedintele Emil Constantinescu cu Ordinul naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler „pentru realizări artistice remarcabile şi pentru promovarea culturii”. Înmormântarea va avea loc sâmbătă, 8 august, la cimitirul Bellu, notează publicația mai sus menționată.

Născută la data 19 iunie 1927, într-o familie boierească din Guşoieni, Vâlcea, Malvina Urşianu a fost marcată încă de timpuriu de persecuţiile regimului comunist asupra părinţilor - calvar căruia i-a pus capăt căsătoria cu dramaturgul Paul Anghel. Ulterior, filmele sale s-au distins printr-o stranie dualitate: păreau să urmeze cu entuziasm linia ideologică a partidului-stat, ascunzând de fapt subtile accente critice.

Au ieşit în evidenţă: „Serata” (1971, proiectat în afara competiţiei la Cannes, în 1972), una dintre stereotipele poveşti despre noaptea de 23-24 august 1974, care dincolo de propaganda comunistă oferea o imagine sobră a societăţii aristocratice din epocă; „Trecătoarele iubiri” (1974), sub aparenţele condamnării transfugilor, medita asupra întoarcerii la izvoare şi la sensurile primordiale, „Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu” (1980), ecranizare a nuvelei lui Negruzzi, specula cu privire la esenţele dictaturii, „Liniştea din adâncuri” (1982), povestea în ton bizar şi de un mister cam ezitant despre anii ilegalităţii şi, apoi, ai instaurării regimului comunist, iar „Pe malul stîng al Dunării albastre” (1983) şi „Figuranţii" (1987), continuau tematica din filmul sus-menţionat.

O lumină la etajul zece" (1984) descria reintegrarea socială a unei foste deţinute politice, victimă a perioadei proletcultiste, sub pretextul unei apologii a „Epocii de aur”.

 

Copyright foto: MediafaxFoto. Legendă foto: decernarea Premiilor Uniunii Cineaștilor pe anul 2003. În imagine, Malvina Urșianu și Mihnea Gheorghiu

Exploreaza subiecte similare:

Malvina Urşianu, Serata, Gioconda fara suras, Pe malul stâng al Dunării albastre, Figurantii, O lumina la etajul zece, Trecătoarele iubiri

Alte știri din cinema

Munch: Dragoste, fantome și vampiri nobili - Un portret autentic al unui artist complex

O privire detaliată asupra vieții și operei artistului norvegian Edvard Munch.

Meryl Streep, rendez-vous la Cannes: ”Cele mai mari staruri din lume sunt femei acum. Deși, probabil, Tom Cruise le întrece”

Legendara actriță Meryl Streep a participat miercuri la o discuție de o oră în cadrul festivalului de film de la Cannes, la o zi după ce a primit Palme d'Or-ul onorific pentru întreaga sa carieră.

How to Have Sex – Ghidul unei generații despre cum să NU faci sex

Debutul în lungmetraj al lui Molly Manning Walker este mult mai profund decât dezvăluie titlul. Producția britanică a primit premiul Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes 2023 și urmează să fie proiectată în cinematografele din țară.

Regizorul iranian Mohammad Rasoulof, condamnat la biciuire și 8 ani de închisoare înainte de premiera noului său film la Cannes

Cel mai nou film al cineastului Rasoulof, The Seed of the Sacred Fig, va avea premiera în competiție la Cannes în mai.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cosmin742000 pe 7 august 2015 13:57
R.I.P.
lili22 pe 10 august 2015 06:23
Au disparut si alti actori, regizori de valoare si TVR a suferit de amnezie.Cum dispare un dinozaur comunist, sunt loviti de durere si programeaza doua filme proaste duminica.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells