Serbis=sex la cinema. Pe bani

de Gloria Sauciuc în 18 Mai 2008
Serbis=sex la cinema. Pe bani

Prima saptamana a Festivalului de la Cannes se incheie duminica, dar nu intr-un mod glorios; asteptam ca filmele cu adevarat bune din competitie sa urmeze in a doua parte a festivalului; daca Leonera se distinge pana in acest moment de celelalte filme – prin miza, subiect si jocul actritei, o speranta era legata si de Serbis, in reiga lui Brillante Mendoza, cu premiera mondiala sambata seara.

Un subiect cu adevarat intrigant pentru spectator si ofertant pentru regizor: povestea unei familii nevoite sa inchida ochii in fata unei retele de prostitutie din cadrul cinematografului pe care il administreaza. Subiectul e si despre baietii care se ofera pentru sex in incinta cinematografelor.

Dar fiecare fir de posibila naratiune cinematografica e aruncat spectatorului, provoaca, apoi e lasat la voia intamplarii, astfel incat nicio poveste nu e dusa la sfarsit sau tratata cu atentie.

Ce avem din plin: scene de sex oral si masturbare, sex clasic, ca intr-un Lust, Caution reloaded, homosexualitate, bube si toalete murdare, care defuleaza. Personajele din Serbis sunt inspirate de cei care traiesc in cadrul cinematografului Family Theater din Angeles City, unde - de altfel - au avut loc si filmarile. Dupa parerea producatorului Amado "Bing" Lao, "Serbis" a fost gandit ca un omagiu adus cinematografului traditional, care si-a pierdut publicul in favoarea cineplex-urilor din mall-uri. Dupa cateva cercetari, echipa de filmare a dat peste Family Theater, o cladire de cinematograf cu patru niveluri, de tipul celui pe care il cautau, deschis de pe la inceputul anilor '80.

Filmul mai castiga un pic prin actrita Gina Pareno, care o joaca pe matroana cinematografului. Din distributie fac parte, de asemenea, Dan Alvaro, Julio Diaz, Kristoffer King, Coco Martin. Acesta din urma apare in rolul unui pictor de afise, actorul luand cursuri de desen ca sa fie credibil. Si, pe langa asta, s-a apucat de fumat, iar in timpul filmarilor a purtat bube false.

Jacklyn Jose a povestit cum a trebuit sa se adapteze la cerintele speciale ale lui Mendoza, legate de acest proiect: "Mi-a spus sa nu-mi pensez sprancenele, sa nu ma dau cu parfum si nici sa ma spal pe dinti", povestea ea, "Trebuia sa-mi traiesc personajul, asta nu numai in fata camerei de filmat."

Per ansamblu, un film cu o premisa fantastica, cu scene tari, camera urmareste personajele pe holurile cinematografului, pe scaunele unde – la proiectie au loc si partide de sex, apoi se opreste intr-o nota naturalista asupra mizeriei locului si imaginilor scabroase.

Mendoza e de-abia al doilea regizor filipinez in competitie la Cannes, dupa ce legendarul regizor Lino Brocka a participat cu "Orapronobis" la editia 1984.

Cert este ca sansele pentru Serbis, in palmaresul din acest an de la Cannes, nu le vad foarte mari.

Taguri:  cannes 2008

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells