Serial nou: Silicon Valley

de Ştefan Dobroiu în 8 Apr 2014
Tocilarii cuceresc lumea în lăudatul serial lansat de HBO în aprilie

Acum 15 ani, Mike Judge (este răspunzător şi de serialul animat Beavis and Butt-Head) făcea senzaţie în lumea programatorilor (şi nu numai) cu Office Space, un film despre Peter (Ron Livingston), un programator nemulţumit de cariera sa care ia o decizie drastică pentru un viitor mai bun. Fără să devină un succes de casă, Office Space a fost lăudat pentru umorul sec şi pentru modul inspirat de surprindere a hachiţelor celor care îşi petrec ziua scriind linii de cod la tastatura calculatorului. Iată că Judge revine acum cu o producţie ce are toate şansele să devină un mai mare succes la public. Am putea paria şi că Silicon Valley va câştiga premii importante de-a lungul următorilor ani. Iată mai jos de ce.

HBO România a programat aseară episodul pilot, urmând ca serialul să fie continuat din 24 mai, sâmbăta, de la ora 22.00.

Silicon Valley ne poartă în nucleul mondial al aplicaţiilor pentru smartphone-urilor şi al site-urilor cu milioane de utilizatori. Aici Richard, un tânăr programator (Thomas Middleditch) care tocmai a pus la punct Pied Piper, o aplicaţie ce ar putea fi folosită de creatorii de muzică pentru a verifica, în doar câteva fracţiuni de secundă, dacă vreo melodie a lor este prezentă pe reţelele de piratare muzicală. Richard este unul din miile de genii în programare venite în Silicon Valley în speranţa că vor fi următorul Steve Jobs sau următorul Mark Zuckerberg, numai că sfârşesc în companii de dezvoltare a proiectelor online, pierzându-şi creativitatea în mici gâlceve zilnice. Ce nu ştie Richard este importanţa şi aplicabilitatea extraordinară a unui sistem de comprimare universal creat de Pied Piper, pentru care marii dezvoltatori din oraş ar fi în stare să ucidă...

Mike Judge îşi foloseşte perioada petrecută în Silicon Valley la începutul carierei sale pentru a explora comic un grup social extrem de interesant din punct de vedere scenaristic. Oameni care, deşi valorează milioane şi miliarde de dolari, nu ar fi în stare să poarte o conversaţie cu o femeie, să ceară o cafea la un fastfood fără să se bâlbâie sau să nimerească măcar două culori asortate corect în vestimentaţie. În jurul lui Richard orbitează patru amici, toţi dezvoltatori de software şi fiecare cu problemele sale de adaptare şi/sau comunicare, un instrument perfect pentru regizorul scenarist să exploreze comic mediul colorat din Silicon Valley, locul unde totul este posibil: miliardele să apară peste noapte, dar şi cele mai bune idei şi visuri să se piardă printre mii de linii de cod.

Primirea serialului a fost mai mult decât entuziastă, metacritic publicând 32 de cronici pozitive şi doar două "mixte". Este posibil ca publicul să nu fie la fel de entuziast, pentru că Silicon Valley nu este deloc genul de sitcom la care să te trezeşti râzând în hohote. Umorul este sec, conversaţiile pot deveni bizare şi, dacă e un lucru care se spune despre tocilari (şi până la urmă asta sunt Richard şi amicii săi, chintesenţa termenului "nerd"), este ca aceştia nu ştiu să se distreze. Cinemagia a citit câteva cronici ale serialului şi multe spun că, după primul episod care pierde puţin timp pentru a prezenta contextul şi relaţiile dintre personaje, povestea respiră mai ritmat şi alert.

Fără a fi un sitcom în toată puterea cuvântului, Silicon Valley găseşte timp să vorbească şi despre şansă şi responsabilitate. La un moment dat Richard, când începe lupta ofertelor pentru aplicaţia sa, le spune celor patru colaboratori ai săi: "Fraţilor, pentru mii de ani noi am fost ăia care luau mereu bătaie. Dar acum, pentru prima oară, trăim într-o vreme când putem clădi imperii. Am putea fi vikingii zilelor noastre." Un "discurs" care descrie foarte bine ce ar putea urma pentru cei cinci eroi în lumea concurenţei acerbe din Silicon Valley.

O altă replică din primul episod este: "Let's see how high this rocket can fly, partner" ("să vedem cât de sus zboară racheta asta"). Şi noi suntem curioşi, iar pentru a afla vom aştepta săptămânal cele opt episoade din serialul HBO.

Iată mai jos un trailer al serialului. Cum ţi se pare?

Exploreaza subiecte similare:

Silicon Valley, Mike Judge, Office Space, Beavis and Butt-Head

Alte știri din cinema

Şefa de la Lucasfilm deplânge reacţiile fanilor la noile seriale Star Wars

Ce oameni răi: după Ridley şi Ahsoka, a venit rândul lui The Acolyte să stârnească furia fanilor

Merită un munte de lasagna: Garfield domină din nou topul încasărilor

Cele trei premiere ale săptămânii trecute nu au reuşit să îl întreacă pe motanul portocaliu

Excelentul Hacks: pot două femei să se stimeze reciproc?

Ar trebui să le despartă o prăpastie, dar reuşesc să construiască o punte

De ce Furiosa e atât de supărată: un motan o întrece în popularitate!

Animaţia Garfield a fost văzută de mai mulţi români decât super-blockbusterul lansat la Cannes

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 24 august 2014 21:41
Pare chiar atractic, si cu siguranta il voi urmari in timpul liber.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells