Sleepy Hollow, intens

de Ştefan Dobroiu în 20 Sep 2013
Actualizarea legendei călăreţului fără cap ar putea deveni hit

Ne-am plâns deja de prea multe ori de tot mai răspânditul obicei al Hollywood-ului de a refolosi vechi subiecte, dar sunt mari şanse ca Sleepy Hollow să fi actualizat atât de bine Legenda călăreţului fără cap, încât acest lucru să nu deranjeze. Dacă evenimentele din povestirea lui Washington Irving „Legenda călăreţului fără cap” aveau loc în 1790, serialul creat de scenariştii Alex Kurtzman şi Robert Orci mută totul în 2013 şi reambalează inspirat aventura, creând un fundal în acelaşi timp înspăimântător şi misterios.

Citeşte AICI despre cele mai interesante noi seriale ale toamnei.

După ce îl scurtează de cap pe vestitul călăreţ cândva în 1781 şi este rănit în înfruntare, eroul povestirii Ichabod Crane (Tom Mison) se trezeşte ca prin minune într-o peşteră. Eroul va afla curând că se află în 2013 şi că inamicul său de moarte şi-a făcut şi el apariţia în orăşelul Sleepy Hollow, începându-şi masacrul cu uciderea şerifului micii localităţi. Poliţista Abbie Mills (Nicole Beharie) nu dă doi bani pe vorbele lui Crane la început, dar este nevoită să facă repede legătura între cele două improbabile apariţii şi să colaboreze cu soldatul pentru a-l înfrânge pe Călăreţ.

Deşi se bazează pe câteva coincidenţe deranjante pentru ca iţele istoriilor personajelor să se lege cât mai strâns şi să lase în acelaşi timp loc de noi direcţii, Sleepy Hollow stă bine în picioare şi ar putea deveni popular. Probabil că aceste coincidenţe sunt şi explicaţia procentului de doar 70% cronici pozitive, conform site-ului Metacritic, publicate la lansarea serialului pe 16 septembrie. Cronicile telespectatorilor, în schimb, sunt 100% pozitive, lucru care nu ar trebui să mire pentru că Sleepy Hollow oferă o combinaţie zdravănă de mister şi violenţă, promiţând să complice la nesfârşit lucrurile pe parcursul următoarelor episoade şi, de ce nu, al următoarelor sezoane.

Faptul că readucerea la viaţă a lui Crane şi a Călăreţului ar putea fi legate de acţiunile unui cult malefic activ de sute de ani sugerează că şi alţi locuitori din Sleepy Hollow au potenţial să devină personaje importante în acţiune. Acestui cult malefic i se opune unul pozitiv, care consideră că monstruosul villain, ce nu poate fi rănit de gloanţe sau sabie şi suferă doar din cauza luminii răsăritului, este unul dintre cei patru călăreţi ai Apocalipsei, vestitor al sfârşitului sfârşiturilor. Iată cum ideile lui Orci şi Kurtzmann adaugă religie peste vrăjitorie şi mister peste acţiune, într-o poveste ce unora le-ar putea părea complexă, iar altora doar complicată.

Unul din marile atuuri ale serialului este prezenţa lui Tom Mison, actor britanic de teatru perfect potrivit pentru rolul lui Ichabod Crane. Venit dintr-o lume deloc obişnuită cu tehnologia sau cu egalitatea între sexe, Crane va avea parte de câteva surprize în zilele noastre, cele mai mari venind din partea partenerei sale, poliţista de culoare Abbie, pe care eroul ar vedea-o mai degrabă spetindu-se pe un câmp de bumbac. Faptul că înainte de moarte era profesor de limbă engleză face ca Crane să fie şi suficient de priceput cu vorbele pentru a-şi exprima când tăios, când amuzant nedumeririle. Nici Beharie nu este foarte cunoscută (a avut un rol secundar în filmul Shame al lui Steve McQueen), dar amândoi actorii au toate şansele să ne menţină atenţia trează mult timp de acum înainte.

Primul sezon va avea 13 episoade, iar un al doilea sezon este aproape sigur în acest moment, după ce episodul pilot a fost vizionat în SUA de zece milioane de telespectatori, transformând Sleepy Hollow în cel mai bun debut al unui serial Fox din ultimii şapte ani.

Exploreaza subiecte similare:

Sleepy Hollow, Tom Mison, Nicole Beharie, Roberto Orci, Alex Kurtzman

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Tyson_Kyd pe 20 septembrie 2013 10:45
Foarte interesant .
WhYskY pe 20 septembrie 2013 20:11
am vazut primul episod imediat ce a aparut pentru ca lam vazut din stirea cu cele mai bune seriale din toamna asta , este foarte bun serialul.abea astept si urmatoarele episoade , sper sa fie macar 3 sezoane.
vladimir84 pe 20 septembrie 2013 22:39
E destul de dificil sa te obisnuiesti cu el la inceput(oameni invincibili fara cap in zilele noastre), dar la sfarsitul primului episod deja iti doresti sa-l vezi pe al doilea.
alex_il_fenomeno pe 11 octombrie 2013 11:09
Acum citesc prima oara despre ea, si totusi suna deosebit.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells