Totul despre John Carter

de Ştefan Dobroiu în 4 Nov 2011
Totul despre John Carter

John Carter (până nu foarte demult intitulat John Carter of Mars) ar putea să fie nu doar senzaţia primăverii lui 2012, ci şi începutul unei noi francize Disney, în stilul extrem de convingător al Piraţilor din Caraibe. John Carter reprezintă şi prima încursiune a lui Andrew Stanton, regizorul din spatele animaţiilor WALL-E şi Finding Nemo/În căutarea lui Nemo, în lumea filmului cu actori în carne şi oase. Ceva ne spune că Stanton va reuşi să creeze în John Carter o lume la fel de captivantă ca cele din animaţiile sale.

2012 reprezintă şi a o suta aniversare a lui John Carter, personajul creat de Edgar Rice Burroughs (este şi tatăl lui Tarzan), iar sincronizarea este cât se poate de nimerită: cei care au crescut cu Toy Story sau The Incredibles s-ar putea să nu aibă habar cine este John Carter, dar trentagenarii şi cvadragenarii s-ar putea să-şi regăsească pe marele ecran un vechi prieten alături de care au petrecut lungi ore în copilărie, cu veioza aprinsă sub pătură, ca să nu-i descopere părinţii.

Blockbusterul Disney păstrează premisele din seria de romane a lui Burroughs: un veteran al Războiului Civil (cel din 1865, adică) ajunge în preajma unui portal care-l duce pe planeta Marte. Aici nu doar îşi descoperă puteri nebănuite, căci forţa gravitaţională a planetei este mult mai mică, dar se implică şi în războiul purtat între multele rase ce hălăduiesc pe vecina noastră, câştigând în acelaşi timp inima unei prinţese de o frumuseţe nemaivăzută...

Sunt deja aproape doi ani de când au început filmările la acest mega-proiect. Actorii Taylor Kitsch (John Carter), Lynn Collins (prinţesa Dejah Thoris), Willem Dafoe (războinicul Tars Tarkas) se aflau deja pe platouri pe 4 ianuarie 2010, iar experienţa a fost una dintre cele mai solicitante întâlnite vreodată. Patru luni au filmat în studiourile Shepperton din Londra, iar apoi s-au mutat pentru trei luni în statul american Utah, ale cărui peisaje unice pe Terra au fost folosite pentru a crea imaginea planetei Marte. Bineînţeles că mult din ce vei vedea pe ecran în martie va fi creat pe calculator, dar producătorii au preferat să utilizeze locaţii reale pentru a da poveştii lui John Carter cât mai multă autenticitate...

Dacă pe platouri a fost construit doar un etaj din impozantele edificii de pe Marte, turnuri peste turnuri vor fi create ulterior pe calculator, pe monitoarele acestora născându-se şi creaturi care mai de care mai diferite, de la războinicii Thark, înalţi de trei metri şi având fiecare câte patru braţe, până la membrii celorlalte culturi puternice de pe Marte, Zodanga şi Helium, ale căror interese aruncă planeta în haos. Peisajele vor avea şi ele parte de un machiaj consistent, fiind transformate pentru a părea în acelaşi timp familiare şi extraterestre.

Dacă Willem Defoe trebuie machiat şi filmat din mai multe unghiuri pentru a se transforma în impozantul Tars Tarkas din tribul Thark, Taylor Kitsch nu a stat foarte mult în cabina de machiaj, dar asta nu înseamnă că sarcinile lui au fost uşoare. Actorul a declarat că şi-a petrecut mare parte din filmări legat de hamuri care-l smuceau de colo-colo, pentru a crea rapidele mişcări ale lui John Carter, transformat într-un supererou de forţa gravitaţională mică de pe Marte. Salturi de sute de metri înălţime, lupte cu mai mulţi adversari deodată şi provocările înşelătoarei planete Marte au cerut o extremă disponibilitate din partea lui Kitsch pentru a-şi interpreta convingător rolul.

Pe actor l-ai văzut în rolul lui Gambit din X-Men Origins: Wolverine, dar 2012 se anunţă un an cu mult mai ofertant pentru cariera lui. Aşa cum Henry Cavill, cunoscut mai degrabă din serialul Dinastia Tudorilor, ar putea deveni un star după apariţia în Immortals (vezi AICI mai multe despre premierele lunii noiembrie, printre care şi Immortals), dar mai ales în noul film cu Superman, Kitsch va apărea la anul în John Carter, dar şi în SF-ul cu extratereştri Battleship sau în Savages, noul proiect al lui Oliver Stone.

Subiectul lui John Carter şi bugetul imens cheltuit pentru efecte sociale au făcut ca blockbusterul să fie etichetat drept "Avatar-ul lui 2012". Va trebui să aşteptăm luna martie pentru a vedea dacă John Carter va impresiona şi la un capitol la care Avatar a dezamăgit: povestea simplistă şi inspirată rând cu rând din Pocahontas...

Eşti curios să vezi John Carter? Poţi vedea mai jos un trailer pentru a-ţi face o idee despre cum va arăta filmul!

Părerea ta

Spune-ţi părerea
blastpit pe 4 noiembrie 2011 12:56
Suna interesant...abia astept
alex_il_fenomeno pe 4 noiembrie 2011 13:45
filmul se anunta destul de interesant . sa vedem ce e de capul lui .
Bayard pe 4 noiembrie 2011 15:04
Partea interesanta o sa fie rasele martiene... si razboiul dintre ele. Mi se pare problematic, ca tocmai premisa de la care pleaca filmul este gresita..... cum sa spui ca ar deveni un super erou pe Marte??? Pamantul si Marte sunt foarte apropiate ca marime, hai sa zicem ca ar sari dublu (desi exagerez)... in loc de 5 metri sare si el 10.... dar sute??? :))... E ca Superman pe pamant in filmul asta, nu? :)).

PS: E interesanta coincidenta ca ambii protagonisti au jucat in Wolverine.

Crist11 pe 4 noiembrie 2011 18:42
Asteptam... :D
3DG4ever pe 4 noiembrie 2011 20:00
Cand am vazut prima data ziceam ca e continuarea de la Prince Of Persia :)))) pare ca-m la fel :|
legolas05 pe 4 noiembrie 2011 20:11
interesant,sa vedem cum va fi
andu7zu pe 5 noiembrie 2011 02:07
fain.......astept sa vad.....
MULDER pe 5 noiembrie 2011 02:16
so.... prince of persia cu extraterestrii din star gate ... hm .... ?
bobocul86 pe 5 noiembrie 2011 14:22
Din trailer pare a fi un film foarte OK..
margott pe 5 noiembrie 2011 15:45
Din descriere pare interesant.
Theofil88 pe 19 noiembrie 2011 20:35
Sunt sătul de „aleși”. Mai bine mă uit la Blade Runner.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells