Tudor Chirilă (rol de voce în Lego Batman: Filmul): „Faceți tot posibilul ca Bucureștiul să nu ajungă Gotham City!”

de Gloria Sauciuc în 9 Feb 2017
The Lego Batman Movie intră în cinematografe pe 10 februarie

Tudor Chirilă dă glas unuia dintre cei mai cunoscuţi anti-eroi DC, Joker, în versiunea dublată a aventurii animate „Lego Batman: Filmul”, în premieră pe marile ecrane din 10 februarie. Cinemagia a stat de vorbă actorul Tudor Chirilă despre personaj, pregătirea rolului, cel mai bun Joker din istoria filmului și protestele din Piața Victoriei, cum vocea sa este extrem de activă în social media.

Ca să facem introducerea în atmosferă, iată despre ce este vorba în film. Joker vrea să distrugă cu orice preţ orașul Gotham… şi să îl determine de Batman să recunoască în sfârşit că Joker este cel mai mare duşman al său în acest film ce pune laolaltă eroi negativi celebri pentru o ofensivă de neuitat asupra orașului Gotham.

Care este actorul tău preferat dintre cei care l-au portretizat pe Joker de-a lungul timpului și de ce?
Tudor Chrilă: Jack Nicholson e un actor extrem de special, el aproape că a devenit manierist fără ca asta să fie ceva rău, era normal să se gândească la distribuirea lui în rolul Jokerului; e extrem de mobil, fața lui e de o mobilitate incredibilă, toată fruntea lui lucrează extraordinar, e un actor care își permite să facă mult și gros fără ca asta să fie mult și gros sunt de multe ori fanul unei  expresivități accentuate în film. Nicholson aduce foarte mult și din interior, iar după ce l-ai văzut în The Shining te gândești că o să facă odată și Joker, dar în zona mai comică, și în același timp de vodevil, foarte „in your face”.

Joker se poate face și foarte introvertit, probabil dacă l-ai fi făcut Buster Keaton era un cu totul alt „approach”. Jared Leto vine dintr-o zonă de compoziție foarte interesantă pentru că el e și foarte tânăr, mi se pare că e un actor care tot timpul a fost diferit, el compune foarte diferit, dar e un actor mai imobil, îl simpatizez mai mult pe Nicholson în Joker, dar mi s-a părut interesantă și abordarea lui.

„Batman e un personaj destul de plat din punct de vedere al timbrului: el e un personaj de ritm dar nu și de timbru; nu îl vei vedea niciodată folosindu-și falsetul.

Joker e un personaj de timbru și de ritm, iar asta e un plus”....

Ai avut un rol de voce. Ai fost limitat în construirea personajului doar la voce. Ai folosit un timbru diferit decât al tău pentru Joker?
Tudor Chrilă: Ești limitat și de limbă, nu doar de voce. E una să joci în limba originală sau în limba ta nativă și alta să reproduci o traducere care nu se poate ridica la înălțimea originalului măcar din punct de vedere ritmic. Au fost foarte multe provocări, pentru că e vorba de un sincron, în a reuși să pui în silabe românești lucrurile din silabele englezești.
Limba engleză e mai scurtă, mai sintetică, mai dinamică, decât limba română care e puțin mai leneșă, cuvinte foarte lungi, mai multe consoane, o limbă mai puțin muzicală. Toate acestea au fost provocări.

Și care a fost motivul principal în acceptarea provocării?
Tudor Chrilă: Motivul pentru care am acceptat provocarea - știam că o să-mi pună vocea la încercare foarte mult. La nivel de timbru am descoperit niște lucruri pe care nici nu știam că pot să le fac. Mi-a plăcut foarte mult să ma joc cu registrele - grav, sus etc, în timp ce Batman e un personaj destul de flat, din punct de vedere al timbrului, el e un personaj de ritm dar nu și de timbru, nu  îl vei vedea folosindu-și falsetul niciodată. Joker e un personaj de timbru și de ritm, iar asta e un plus. Dincolo de asta, personajul negativ în general e mai orfertant, pentru că există speranță de reabilitare, pe când la cel pozitiv există doar posibilitate de negativare.


Tudor Chrilă: Mie îmi plac antieroii și personajele negative pentru că sunt cumva mai bine scrise. Răul are o atracție și pentru scriitori și pentru dramaturgi, pentru toată lumea și are și un farmec aparte. Toate astea m-au făcut să accept provocarea asta.

Acum când vorbim nu am văzut încă filmul, sunt curios ce naiba am făcut. Am așteptări de la copii, să am un feedback de la ei, pentru că sunt de o sinceritate brutală, un copil nu știe să mintă, se bucură sau nu se bucură, dacă ești fals te taxează, sunt mult mai conectați la o emoție directă decât un adult. Dar filmul e mai ales pentru adulți. Scenariul e absolut senzațional, am râs la înregistrări. Relația Batman - Joker au dus-o într-o zonă freudiană. Joker are o problemă foarte gravă - Batman nu-i acordă creditul de a fi cel mai rău personaj din lume și Batman nu realizează că el strălucește prin opoziția cu Joker, că minimalizează aportul la succesul relației lor care practic face succesul poveștii.

Ești o persoană foarte activă în social media. Ce mesaj ar da personajul tău protestatarilor din Piața Victoriei?
Tudor Chrilă: Faceți tot posibilul ca Bucureștiul să nu ajungă Gotham City!

Au o răspundere actorii să se manifeste în spațiul public tocmai pentru că au de partea lor aportul de popularitate?
Tudor Chrilă: Nu trebuie să uităm că democrația - acolo unde s-a inventat - reclama participarea activă a cetățenilor la viața cetății. Manipularea pe care o practică cei care ar vrea ca persoanele publice să stea departe de implicarea civică e o acuză cum că în momentul în care ai poziții civice ele sunt de fapt poziții politice. E o manipulare destul de slabă. Important e să-ți spui părerea față de țara în care trăiești, de momentul social pe care îl trăiești, să-ți exprimi dorința de a trăi într-o țară cu niște reguli și legi care să dea posibilitatea tuturor să participe decent la viața socială și să beneficieze de ceea ce ar trebui să facă statul partener.

În momentul în care viața mea și bunăstarea mea psihică, materială, profesională e afectată de o guvernare care nu înțelege că legea trebuie să existe pentru toți și care nu se poate despărți de reflexele corupției e o problemă și atunci noi toți avem obligația - nu doar de actori, de cântăreți, ci de cetățeni ai acestei țări.

Responsabilitatea trebuie să fie și la niște instituții care în momentul de față nu funcționează - CNA-ul; e inadmisibil să vedem niște manipulări grosolane și distorsionări ale informației jurnalistice de o asemenea manieră. Iar dacă actorii, vedetele ar trebui poate să aibă o opinie, e necesar ca actul jurnalistic să fie obiectiv. Or în momentul de față informația nu se mai poate lua decând consultând o grămadă de surse de informații ca noi să facem un exercițiu de filtrare a informației, să facem tot timpul niște judecăți - cine ce interes are, cărui mogul servește această știre, e o nebunie totală. De aceea persoanele publice trebuie să încurajeze puținele acte corecte de jurnalism - fie că e vorba de jurnalism de opinie sau de investigație, pentru că sunt puține, firave și trebuie încurajate.

Poate că actorii ar trebui - la fel cum aleg să dea 5 lei de Crăciun la ONG-uri care ajută copiii bolnavi  - la fel ar putea să dea 5 lei unor organizații jurnalistice independente care să crească în reflectarea obiectivă a vieții noastre. Fără jurnalism și fără implicare civică, ei nu se vor schimba. Iar ei sunt Parlamentul, sunt cei care guvernează, președintele, președinții șamd. Noi trebuie să-i forțăm să guverneze corect și asta nu se poate fără societatea civilă, iar societatea civilă înseamnă fiecare dintre noi.

Protestele din Piața Victoriei, oricât s-ar încerca să fie manipulate de diverse trusturi de presă, nu ai cum să nu observi că au născut o conștiință civică ce sper să nu fie adormită prea curând.

Exploreaza subiecte similare:

The Lego Batman Movie, Tudor Chirilă, Jack Nicholson, The Shining, Buster Keaton, Jared Leto

Alte știri din cinema

Regizorul iranian Mohammad Rasoulof, condamnat la biciuire și 8 ani de închisoare înainte de premiera noului său film la Cannes

Cel mai nou film al cineastului Rasoulof, The Seed of the Sacred Fig, va avea premiera în competiție la Cannes în mai.

28 Years Later, o nouă continuare a francizei cu zombie

Franciza 28 Days Later continuă cu al treilea film, 28 Years Later. Producția va avea premiera vara viitoare, pe 25 iunie 2025. Fanii seriei au așteptat 18 ani pentru o nouă poveste inspirată de hit-ul care l-a făcut cunoscut pe actorul Cillian Murphy.

Kristen Stewart și Oscar Isaac, cuplu căsătorit în thrillerul cu vampiri Flesh of the Gods

XYZ Films se ocupă de vânzările internaționale pentru acest film la viitorul Marché du Film de la Cannes

7 filme cu și despre tenis

Cu documentarul Nasty și lungmetrajul Challengers acum în cinematografe, haideți să trecem în revistă alte filme de care se pot bucura iubitorii sportului alb

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells