TV: Portretul luptătorului la tinereţe, pe 19 şi 22 decembrie, la HBO

de Gloria Sauciuc în 15 Dec 2010
TV: Portretul luptătorului la tinereţe, pe 19 şi 22 decembrie, la HBO

Portretul luptătorului la tinereţe, în regia lui Tică Popescu, va avea premiera la HBO pe 19 decembrie, de la ora 20:00. Reluarea filmului în luna decembrie se va face miercuri, pe 22, de la ora 21:00. Unul dintre cele mai ambiţioase filme realizate în ultimii ani în România, în termeni de subiect şi de producţie, Portretul luptătorului la tinereţe este primul episod dintr-o trilogie care se numeşte „Aproape linişte” şi care va continua cu povestea Elisabetei Rizea şi cu cea a fraţilor Toma şi Petre Arnăuţoiu.

Imediat după Al Doilea Război Mondial, când puterea a fost preluată de comunişti, în munţii României, grupuri de oameni s-au opus regimului opresiv cu arma în mână. Aproape toţi au sfârşit în temniţă ori în faţa plutonului de execuţie. Mai mult de 1000 de grupări de „partizani” anticomunişti au fost înregistrate în dosarele Securităţii, Munţii Făgăraş fiind unul dintre nucleele acestei lupte, între 1947 şi 1960. Una dintre cele mai longevive grupări de a fost cea condusă de Ion Gavrilă Ogoranu: cei 12 tineri au rezistat în munţii Făgăraş, în condiţii extrem de dificile, aproape zece ani. Ogoranu a fost singurul din grup care nu a fost prins până în 1976, lucru unic în istoria grupărilor de partizani de oriunde. Legenda omului care s-a ascuns de Securitate timp de 27 de ani şi a camarazilor săi care au luptat şi au murit pentru o idee sunt subiectul acestui film.

Scenariul semnat de Constantin Popescu Jr. este o adaptare după poveştile adevărate relatate în cărţile de memoralistică sau preluate din arhivele Securităţii, care a mobilizat o armată de oameni în încercarea de a anihila mişcarea. Constantin Diţă a jucat rolul principal, cel al lui Ion Gavrilă Ogoranu.

Mai jos, o întâlnire cu regizorul Tică Popescu, şi cu actorul principal:

 

Părerea ta

Spune-ţi părerea
peterpanrmx pe 16 decembrie 2010 15:11
vreau sa l vad...de abia astept (:D)
ozzy pe 19 decembrie 2010 11:24
foarte tare filmul,iar dita e genial bravo
giulia dobre pe 20 decembrie 2010 15:54
excelenta realizare, bravo actorilor, scenaristului+regizorului! poate va incepe lumea sa vorbeasca mai mult pe aceasta tema si sa se mai lumineze!....
pitzi pe 23 decembrie 2010 10:42
Superb film! L-am vazut aseara. Am ramas socata de faptul ca acest om nu a ierit la televiziuni in toti acesti ani, dupa revolutie, ani de zile am avut elodii si alte mizerii pe posuri... oare de ce nu a iesit sa povesteasca tinerilor ce a fost de fapt? probabil pentru ca ince ne conduc aceiasi oameni... ca in perioada aceea... trist. Eroii nostri au murit degeaba... noi dansam dansul pinguinului cand protestam.
pitzi pe 23 decembrie 2010 10:45
Bravo regizorului, actorilor, tuturor oamenilor de mare curaj si talent. superb!!!!
Stadva pe 27 martie 2011 19:48
Am vazut filmul de 3 ori .Daca de Toma Arnautoiu auzisem , de grupul Ogoranu am aflat odata cu filmul . Felicitari regizorului !

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells