TV: şapte filme de văzut în săptămâna 11-17 aprilie 2016

de Ştefan Dobroiu în 11 Apr 2016
Două filme de epocă, dar şi SF, animaţie, comedie şi film premiat la Cannes

Vineri am vorbit despre cele două premiere din cinematografe, iar astăzi îţi arătăm cele mai interesante titluri din programul TV al săptămânii.

Curaj nebănuit/The Brave One (2007)
luni, Cool TV, 22.10
Despre filmul lui Neil Jordan scriam în 2007: "Cu interpretarea lui Jodie Foster, muzica lui Dario Marianelli şi cadrele întunecate ale lui Philippe Rousselot, The Brave One este unul dintre cele mai inteligente, credibile şi captivante thriller-e pe care le-am văzut în ultima vreme." Foster o interpretează pe Erica, realizatoarea unei misiuni radio implicată într-o tragedie când iubitul îi este ucis într-un parc, iar ea este bătută cu bestialitate. Dezamăgită de reacţia autorităţilor, Erica se va vedea nevoită să ia dreptatea în propriile mâini.

Contele de Monte Cristo/The Count of Monte Cristo (2002)
vineri, 20.30, Antena 1
Până când David S. Goyer va regiza propria ecranizare după romanul de aventuri al lui Alexandre Dumas, putem vedea această ecranizare din 2002, cu Jim Caviezel în rolul lui Edmont Dantes. Chiar dacă povestea complicată a răzbunării celui care va deveni contele de Monte Cristo a suferit simplificări supărătoare, filmul Kevin Reynolds este considerat una dintre cele mai bune ecranizări recente ale popularului roman.

Regatul Cerului/Kingdom of Heaven (2005)
sâmbătă, 20.00, Pro TV
Acest film regizat de Ridley Scott (Alien, Gladiator, Exodus: Zei şi regi) în 2005 aduce în atenţie o perioadă rar abordată de producţiile epocă: încrâncenatele cruciade. O producţie costisitoare, filmul spune povestea unui tânăr cavaler francez, Balian din Ibelin (Orlando Bloom, într-unul din primele roluri principale după faima obţinută cu Stăpânul inelelor), care ajunge apărător al Ierusalimului, deşi la origine era un modest fierar. Eva Green, Liam Neeson, Jeremy Irons, Edward Norton şi Michael Sheen completează distribuţia filmului.

Drive/Cursa (2011)
sâmbătă, 22.45, AXN
Unul dintre cele mai violente, dar şi cel mai bine primite filme ale lui 2011, Drive a beneficiat de un onorant start global în competiţia festivalului de la Cannes, aducându-i lui Nicolas Winding Refn trofeul pentru Cea mai bună regie. În centrul atenţiei este un şofer (Ryan Gosling) care trebuie să ia măsuri atunci când viaţa vecinei sale (Carey Mulligan) este ameninţată. Distribuţia e completată de Bryan Cranston, Christina Hendricks, Ron Perlman, Oscar Isaac şi Albert Brooks. Realizat cu doar 15 milioane de dolari, filmul a fost şi un succes de box office: 76 de milioane de dolari încasate după premiera sa din septembrie 2011.

Cu toţii la surf!/Surf's Up (2007)
duminică, 13.30, Cool TV
Lansat la un an după ce Calea Împăratului/La Marche de l'empereur câştiga Oscarul pentru Cel mai bun documentar, animaţia Sony a fost iniţial gândită ca o parodie la filmele cu surferi. Shia LaBeouf oferă vocea întreprinzătorului pinguin Cody, care vrea să devină surfer profesionist, participând la o competiţie internaţională. Primit bine de critici, filmul a suferit întrucâtva din cauza aglomerării de pinguini din a doua jumătate a deceniului trecut, când au apărut şi Madagascar, dar şi Happy Feet. Încasări de 150 de milioane de dolari, la un buget de 100 de milioane.

Riddick (2013)
duminică, 21.45, Pro TV
La începutul mileniului Pitch Black venea parcă de nicăieri şi îl transforma pe Vin Diesel într-un star al filmelor de acţiune. Sequelul a fost pentru mulţi o dezamăgire, aşa că nu-i de mirare că aceeaşi echipă se reîntoarce la prima formulă (o planetă neprimitoare, un erou solitar şi un grup de oameni care depind de acesta ca să supravieţuiască) pentru a atrage din nou atenţia. Scenariul străveziu este compensat de efectele speciale, dar şi de planeta pe care are loc acţiunea: aflată într-un veşnic asfinţit, aceasta este scăldată încontinuu în galben-chihlimbariu.

Despre oameni şi melci (2012)
duminică, 22.10, TVR 2
Cea mai populară premieră românească din 2012, comedia lui Tudor Giurgiu porneşte de la o premisă neliniştitoare (mii de muncitori vor fi concediaţi) pentru a broda o poveste despre proverbiala inventivitate a românilor. Andi Vasluianu este George, liderul de sindicat al fabricii ce urmează să fie transformată într-o crescătorie de melci de noii cumpărători francezi. Asta dacă nu cumva o idee cu totul trăsnită nu ar putea salva fabrica şi muncitorii de la o drastică schimbare de direcţie.

Ce alt film de la TV îţi face cu ochiul?

Exploreaza subiecte similare:

The Brave One, The Count of Monte Cristo, Kingdom of Heaven, Riddick, Despre oameni şi melci, Surf's Up

Alte știri din cinema

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Părerea ta

Spune-ţi părerea
xerses pe 12 aprilie 2016 22:31
Sunt filme care merita atentie, dar as fi cautat ceva mai nou...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells