Ultimul zburător, inedit

de Ştefan Dobroiu în 1 Feb 2014
Cu bune şi rele, despre un fantasy "made in Romania"

Noi la Cinemagia ne bucurăm tare mult când cinema-ul nostru arată că poate depăşi tot mai insistent graniţele dramei. Am întâmpinat cu entuziasm prima comedie romantică din ultimele decenii, Bună! Ce faci?, primul horror de atmosferă, Domnişoara Christina, iar acum încercăm să facem acelaşi lucru cu fantasy-ul Ultimul zburător, de Ovidiu Georgescu. Iniţiativa este mai mult decât interesantă: un film de inspiraţie familiară, cu celebrii "zburători cu negre plete" în prim-plan.

Primă parte a unei trilogii ce vrea să exploreze şi legendele ielelor şi ale căluşarilor, Ultimul zburător ni-l arată pe Gabriel Duţu (văzut şi în Ceva bun de la viaţă şi Naşa, două titluri pe care noi le-am ratat) în rolul lui Zanoni, un misterios motociclist îmbrăcat în haine de piele neagră, protagonist ce se dovedeşte repede a fi personajul titular. El o întâlneşte pe cântăreaţa Eliza (Iulia Verdeş, la al doilea rol principal de lungmetraj după Elevator al lui George Dorobanţu), pe care "vrea să o plimbe cu motorul".

Pe hârtie totul arată bine în Ultimul zburător. Avem o poveste de dragoste, un sacrificiu, dileme, mistere de rezolvat. O sincronizare cu Ziua îndrăgostiţilor ar putea să meargă pentru filmul lui Georgescu aşa cum lansarea de Halloween a făcut ca Domnişoara Christina să devină al treilea cel mai de succes film românesc al lui 2013. Din păcate s-ar putea ca spectatorii să iasă dezamăgiţi de la această primă producţie locală lansată în 2014, pentru că regizorul şi echipa, constrânşi de un buget evident prea mic, nu s-au hotărât dacă fac un film de televiziune sau unul pentru marele ecran.

Ultimul zburător are multe părţi bune, dar părţile mai puţin bune au toate şansele să-l transforme într-o producţie neinteresantă pentru marele public obişnuit cu premiere mai energice şi mai spectaculoase. Uneori jocul actorilor este gros, iar alteori replicile şi aşa uşor preţioase şi întortocheate sună teatral atunci când sunt rostite emfatic, cu anumite cuvinte accentuate adânc, ca să pricepem cu toţii cât de important este ceea ce ni se comunică.

Deşi uneori confundă o prezenţă misterioasă cu un zâmbet de hienă, Gabriel Duţu aduce pe ecran un personaj interesant şi cu mare potenţial, dacă ar fi fost contextualizat diferit. Dragostea lui pentru Eliza îl pune în faţa unei dificile alegeri: ca zburător, nu se poate întoarce la o femeie (adică "o plimbă cu motorul" o dată şi gata) şi, dacă vrea mai mult, trebuie să renunţe la statutul său de fiinţă nemuritoare şi să lase motorul în şopron, devenind un simplu om. Luceafărul lui Eminescu, fără toiage încununate cu trestii, giulgiuri vinete şi marmoree braţă.

Problema este că spectatorul se întreabă: de ce Eliza? O fetişcană zice-se cu mari talente de cântăreaţă (playback neprofesionist şi o unică melodie fără zvâc ce ar trebui să te facă să crezi că Eliza e Christina Aguilera, Adele şi Lorde contopite într-un singur set de corzi vocale), gata să se mărite cu fiul (George Ivaşcu în rolul lui, evident, Cătălin) unui magnat mediatic (Constantin Cotimanis arată că marele său moment cinematografic tot bancul cu iepuraşul din Asfalt tango rămâne) pentru a-şi asigura un trai îndestulat şi urma cariera visată. Convingătoare în Elevator, Iulia Verdeş este exagerată în Ultimul zburător, iar regizorul şi montajul o lasă, din nefericire, să repete iar şi iar aceleaşi gesturi de fetiţă răzgâiată. Dacă Hiperion a preferat să rămână "nemuritor şi rece", Eliza nu pare să ofere vreun motiv pentru ca Zanoni să facă altfel.

Deşi adesea scenografia este foarte interesantă, iar motorul lui Zanoni face toţi banii, Georgescu strică uneori din efect filmându-şi personajele ca într-o producţie de televiziune. Este nevoie de mult mai multă carismă decât pot oferi Cotimanis, Constantin Cojocaru, Duţu şi Verdeş, pentru a umple cu gros-planurile lor ditamai ecranul de cinema. Şi faptul că filmarea este digitală arată uneori necinematografic, cu prea multe zone supraexpuse şi contrast exagerat.

La conferinţa de presă de după vizionare, regizorul a reamintit că premiera din 7 februarie ar putea avea parte de două continuări, el plănuind iniţial o trilogie inspirată de folclorul românesc. O iniţiativă mai mult decât lăudabilă, pe care o vom încuraja cu entuziasm, deşi Ultimul zburător nu prea ne-a convins. Probabil că, ajutate de resurse mai consistente, noile incursiuni în legendele româneşti vor fi mai interesante pentru marele public. Sperăm din tot sufletul ca acesta să nu fie de acord cu noi, iar Ultimul zburător să devină un adevărat succes de casă, dovedind încă o dată că este posibil să faci film independent în România şi că finanţările de la CNC nu sunt condiţia sine qua non a încercărilor cinematografice inedite.

Exploreaza subiecte similare:

Iulia Verdeş, Constantin Cotimanis, George Ivaşcu, Ovidiu Georgescu, Ultimul zburător, Constantin Cojocaru

Alte știri din cinema

Regizorul iranian Mohammad Rasoulof, condamnat la biciuire și 8 ani de închisoare înainte de premiera noului său film la Cannes

Cel mai nou film al cineastului Rasoulof, The Seed of the Sacred Fig, va avea premiera în competiție la Cannes în mai.

28 Years Later, o nouă continuare a francizei cu zombie

Franciza 28 Days Later continuă cu al treilea film, 28 Years Later. Producția va avea premiera vara viitoare, pe 25 iunie 2025. Fanii seriei au așteptat 18 ani pentru o nouă poveste inspirată de hit-ul care l-a făcut cunoscut pe actorul Cillian Murphy.

Kristen Stewart și Oscar Isaac, cuplu căsătorit în thrillerul cu vampiri Flesh of the Gods

XYZ Films se ocupă de vânzările internaționale pentru acest film la viitorul Marché du Film de la Cannes

7 filme cu și despre tenis

Cu documentarul Nasty și lungmetrajul Challengers acum în cinematografe, haideți să trecem în revistă alte filme de care se pot bucura iubitorii sportului alb

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Alina B pe 1 februarie 2014 14:43
Am vazut trailerul decisa ca ma duc la film. Acum? Nu mai sunt asa de sigura. Zburatorul este neconvingator, carisma e zero. Fata are cateva replici in trailer pe care le-a rostit exact ca intr-o telenovela, exagerat si teatral. Decorul pare cat de cat ok. Mare pacat de o idee atat de faina. Poate data viitoare.
spiritul pe 1 februarie 2014 20:19
Bunicel.
Bayard pe 1 februarie 2014 23:58
Nu-mi placea distributia oricum si recenzia asta m-a convins definitiv sa nu-l vad.
MrJuVe pe 2 februarie 2014 11:30
Bravo Ştefan, în sfârşit o cronică (dintre cele pe care le-am citit) în care îţi exprimi opinia sinceră şi nu te mai ascunzi după cuvinte. Ai avea mai mare succes, cred, dacă ai face-o mai des. Dacă un film e slab, desfiinţează-l, nu-i găsi scuze :) Cred că e mai corect aşa! Deci, înc-o dată, bravo!
florentynaP pe 2 februarie 2014 15:22
Felicitari Gabriel Dutu !!!!!! Un foarte bun actor ..un actor plin de farmec !!!!!!!!! Ne vedem pe 7 feb !!!!!!!!!!!!! :))):))
Marysya pe 2 februarie 2014 15:27
Nu vă mai lăsați influențați de orice cronică despre film, avizată sau nu...da, fiecare are dreptul la o părere.....dar de ce refuzați să o aveți pe a voastră??? Nu vă împiedică nimeni! Nu e un film interzis!!!
Aici, o cronică obiectivă: https://www.facebook.com/notes/mihnea-columbeanu/ultimul-zbur%C4%83tor-la-hotarul-dintre-a%C5%9Fa-%C5%9Fi-a%C5%9Fa/678995782146058

deliia pe 2 februarie 2014 15:37
Despre filmul asta am citit numai de bine !!! Abia astept sa-l vad !! Cu siguranta nu are cum sa ma dezamageasca atata timp cat e in film un Gabriel Dutu seducator ca de obicei :)) .. si un Constantin Cotimanis sau Marius Bodochi !!!!! Felicitari dragi producatori pt ideea filmului si pt distributie perfect aleasa !!!!!!!! Feliciatri si pentru selectia filmului la Festivalul de la Bruxelles. Mult succes si in Belgia !!!!!!!!!!
spartacus pe 3 februarie 2014 06:18
Film "fantasy"?!?!?... Voi nu stiti ce vorbiti...
adi_ramses pe 3 februarie 2014 10:33
Fantasy romanesc, trebuie s-o vad si pe asta. :)
onlywords pe 8 februarie 2014 00:09
Fara suparare, dar Dutu e cam "trecut" pentru a-l juca pe Zburator, iar asta se vede din totala lipsa de "chimie" dintre personajele principale. Ideea este excelenta, dar umila mea parere e ca distributia nu e cea mai fericita, iar ceea ce am vazut in trailer e tare artificial, teatral.
diana_radu pe 9 februarie 2014 15:47
Un film frumos !!!! Cu actori foarte buni !! Felicitari tuturor !! Un mare bravo lui Gabriel Dutu !!!
alex_il_fenomeno pe 18 februarie 2014 12:02
Fantezie... Hmm, sigur nu am de gand sa il ratez.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells