Vin blockbusterele!

de Ştefan Dobroiu în 17 Mar 2013
Află ce o să te uimească în această vară la cinema

Zilele trecute ţi-am arătat imagini noi din Oblivion, SF-ul cu Tom Cruise în rolul unui bărbat din viitor care descoperă că viitorul Terrei nu este chiar atât de sumbru pe cât s-ar fi aşteptat. Filmul regizat de Joseph Kosinski se lansează pe 12 aprilie şi va fi cu siguranţă un mare succes de casă, deschizând în acelaşi timp sezonul blockbusterelor. Este de ajuns o singură privire ca să-ţi dai seama că posibilii campioni ai verii au un subiect comun: o ameninţare globală sau un viitor al Terrei în care planeta nu mai este locuibilă. Nu este de mirare că personajele umane sunt folosite adesea în imaginile de promovare pentru a sublinia, prin dimensiunile lor mici, imensitatea Terrei şi neputinţa omului în faţa acesteia. Iată mai jos o analiză a atuurilor, dar şi a dezavantajelor blockbusterelor aşteptate pe parcursul următoarelor luni.

Oblivion
În primul rând ne place foarte mult cum arată SF-ul produs de studiourile Universal. Pe lângă un titlu romantic şi un Tom Cruise la fel de energic în rolul principal, ne place contrastul foarte estetic dintre imaculata baza spaţială pe care locuieşte Jack Harper, personajul lui Cruise, şi Pământul distrus de un război cu extratereştrii. Cu o distribuţie cel puţin interesantă, Oblivion ar putea avea de suferit din cauza unui scenariu simplist (sperăm din tot sufletul ca blockbusterul să semene cât mai puţin cu Matrix) şi neoriginal. Ne dorim mai mult decât efecte speciale de la un blockbuster, iar premiera din 12 aprilie ar face bine să ne impresioneze şi cu scenariul!

Iron Man 3
Terorism internaţional şi un Iron Man împotriva tuturor. E neclar în acest moment care sunt intenţiile Mandarinului (Ben Kingsley), principalul villain al sequelului de văzut pe marile ecrane din 26 aprilie, dar acestea cu siguranţă nu văd cu ochi buni soarta Statelor Unite. Cele două trailere lansate până acum dovedesc că Iron Man 3 sigur nu are probleme la nivelul efectul speciale, aruncând pe ecran cascadorii spectaculoase (de-abia aşteptăm să vedem întreaga secvenţă cu Air Force One în prim-plan) şi că înlocuirea lui Industrial Light and Magic cu alte şase companii specalizate pe crearea de efecte vizuale nu a fost o mişcare proastă din partea Marvel. Sequelul ne îngrijorează cu o scenă în care zeci de soldaţi cu costume de Iron Man îl vor ajuta pe eroul interpretat de Robert Downey Jr., „aglomeraţia” nefiind niciodată de bun augur. Totodată, Ben Kingsley a încetat de mult să fie convingător în rol de villain.

Star Trek Into Darkness 3D
Un nou trailer lansat săptămâna trecută pune filmul lui J.J. Abrams într-o nouă lumină şi creşte aşteptările cu privire la acest sequel. Ca de obicei, Abrams este expert în a-şi învălui proiectele în mister, iar Into Darkness nu face deloc excepţie: premisele noilor aventuri al căpitanului Kirk (Chris Pine) sunt practic necunoscut, despre miezul lor ştiindu-se doar că provocarea din Into Darkness este răzbunarea lui John Harrison (Benedict Cumberbatch), hotărât să termine o dată pentru totdeauna cu Kirk, echipajul său şi chiar întreaga Flotă stelară. În acest moment singura problemă a filmului este una familiară carierei lui Abrams: sperăm să nu fie un proiect promiţător care nu se poate ridica la înălţimea aşteptărilor.

After Earth
Am ezitat să punem acest film pe listă. Da, Will Smith nu prea a avut parte de eşecuri de casă până acum, iar povestea pare promiţătoare, dar a trecut mai bine de un deceniu de când M. Night Shyamalan a adus pe ecrane un film cu adevărat bun. Sperăm doar ca spiritul întreprinzător al lui Smith (este şi producător) să ofere o direcţie bună acestei premiere din iunie. Ne mai îngrijorează şi faptul că trailerul lansat nu demult nu pare a promite efecte speciale ieşite din comun: animalele pe care trebuie să le înfrunte Kitai (Jaden Smith) par luate mai degrabă dintr-o animaţie şi nu reuşesc să devină verosimil de ameninţătoare. Dar mai este timp să se pună la punct efectele speciale.

World War Z 3D
Pământul iarăşi în pericol, dar de această dată zombi sunt de vină, iar salvarea poate veni numai din partea lui Brad Pitt. Filmul lui Marc Forster are la bază cartea omonimă a lui Max Brooks, dar schimbările aduse subiectului de către scenaristul Matthew Michael Carnahan (The Kingdom, State of Play) sunt mai mult decât consistente. În primul rând, zombi din World War Z sunt uluitor de rapizi şi sincronizaţi. Cum ne-am plictisit de zombi cei lenţi, această schimbare creşte aşteptările cu privire la această premieră din iunie, dar în acelaşi timp se complică problema realismului: cartea încearcă să analizeze din toate punctele de vedere consecinţele pe termen lung ale unei epidemii, dar aceşti zombi cu aptitudini de ghepard practic anulează orice şansă de supravieţuire a umanităţii.

Man of Steel
În ultimele săptămâni, după ce au început să apară primele impresii de la vizionările interne ale noului film cu Superman, au crescut aşteptările la acest blockbuster produs de Christopher Nolan şi regizat de Zack Snyder. Primele cronici l-au etichetat deja „filmul anului”, iar asta ne face să ne pară rău că mai sunt trei luni până la premieră. La proiect ne place nu doar că îl vom vedea pe Superman asumându-şi responsabilitatea puterilor sale uluitoare, ci şi faptul că supereroul are parte de un adversar pe măsură: generalul Zod (Michael Shannon) are aceleaşi puteri, dar dispune şi de o tehnologie mult superioară celei la care are acces personajul lui Henry Cavill.

The Lone Ranger
Revizitarea unui personaj popular inspirat de genul western, The Lone Ranger este unul dintre marile pariuri ale anului. În primul rând, are un buget riscant, de peste 200 de milioane de dolari. În al doilea rând, îl are în rolul titular pe Armie Hammer, actor care nu şi-a încercat până acum puterile cu blockbusterele. În al treilea rând, îl arată pe Johnny Depp într-un nou rol trăsnit ridicând o legitimă întrebare: de câtre ori se poate reinventa Depp fără se se reinventeze de fapt? Nu ştim încă de ce provocare au parte eroii pozitivi în The Lone Ranger, dar regizorul Gore Verbinski gândeşte la scară mare, aşa că ne putem aştepta la cele mai neverosimile cascadorii, chiar dacă acţiunea are loc în Vestul sălbatic.

Pacific Rim
„Pentru a lupta cu monştri am creat monştri”, zice tagline-ul filmului regizat de Guillermo del Toro şi aşteptat pe marile ecrane din lumea întreagă pe 12 iulie. Combinaţie de Transformers şi Godzilla, Pacific Rim se bazează pe conflictul dintre oameni şi fiinţe monstruoase apărute din adâncul oceanelor, când se descoperă că o falie din Pacific este de fapt o poarte către o altă lume. Pentru a contracara atacurile ucigătoare ale monştrilor, oamenii construiesc roboţi gigantici conduşi de un cuplu de piloţi cu ajutorul unor conexiuni neuronale. Cel mai mare pericol în ceea ce priveşte Pacific Rim? Să fie un nou exemplu de „muşchi fără creier”. Ce ni se pare de bun augur la această producţie este că are în rolurile principale doi cvasi-necunoscuţi publicului larg: japoneza Rinko Kikuchi şi britanicul Charlie Hunnam. Asta ne face să credem că Del Toro şi studiourile Warner Bros. au suficientă încredere în povestea lor pentru a nu încerca să ne atragă în cinema cu ajutorul unor actori mai cunoscuţi.

Care crezi că e cel mai interesant blockbuster al verii? Dar cel mai neinteresant?

Exploreaza subiecte similare:

Tom Cruise, Oblivion, Joseph Kosinski, Iron Man 3, Robert Downey Jr., Ben Kingsley, J.J. Abrams, Chris Pine, Benedict Cumberbatch, Star Trek Into Darkness 3D, After Earth, Will Smith, Jaden Smith, M. Night Shyamalan, Brad Pitt, Marc Forster, World War Z 3D, Man of Steel, Michael Shannon, Henry Cavill, Zack Snyder, Christopher Nolan, The Lone Ranger, Johnny Depp, Armie Hammer, Gore Verbinski, Guillermo Del Toro, Charlie Hunnam, Rinko Kikuchi, Pacific Rim

Alte știri din cinema

Meryl Streep, Palme d'or onorific la Cannes. Juriul acestei ediţii. Cannes imersiv

„A câștiga un premiu la Cannes, pentru comunitatea internațională de artiști, a reprezentat întotdeauna cea mai înaltă realizare în arta cinematografică”

Ménage-à-trois în filme. De la Jules et Jim, la Challengers

Challengers, nerecomandat sub 15 ani, se bazează foarte mult pe chimia dintre cei trei actori principali

5 informații interesante despre Baby Reindeer

Noua producție originală Netflix, Baby Reindeer, a fost lansată pe 11 aprilie și se bucură de o popularitate uriașă în rândul criticilor și cinefililor.

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Părerea ta

Spune-ţi părerea
octavinspector pe 17 martie 2013 15:45
After Earth cred ca nu isi are locul aici...
Ovidiu239 pe 17 martie 2013 16:01
Hmmm, multe din ele ma atrag, parca Man of Steel e cel mai interesant
Bayard pe 17 martie 2013 16:13
The Lone Ranger cel mai penibil..... Man of Steel si Star Trek cele mai bune
KarGo pe 17 martie 2013 16:50
Ma atrag Man Of Steel Iron Man 3 Star Trek si After Earth dar ma cam indoiesc de After Earth poate sa fie iar un film prost marca M Night Shyamalan
alex_28 pe 17 martie 2013 17:03
astept cu foarte mare interes toate aceste filme..stranb putin din nas la after earth si the lone ranger in rest sunt convins ca celelalte o sa fie bune
legolas05 pe 17 martie 2013 18:33
Cel mai mult astept Star Trek Into Darkness
AndreBlack pe 17 martie 2013 20:14
Sunt mai multe filme ce trebuiau incluse in articol , un exemplu ar fi Fast & Furious 6 .
rizea.alex70 pe 17 martie 2013 20:58
Oblivion mi se pare cel mai interesant.Cat despre cel mai neinteresant mi se pare iron man 3(nu spun ca nu imi place filmul,pur si simplu din aceasta lista pe el il consider cel mai slab).
catasmile17 pe 18 martie 2013 10:13
De urmarit Man of steel ! Cred ca va fi surpriza acestui an !
cristi23 pe 18 martie 2013 11:26
poate man of steel, iron man 3.......star trek- into darkness....si tot asa.......
IRONMAN3 pe 23 martie 2013 22:00
Iron Man 3 va aparea si in IMAX 3D in Romania?
alex_il_fenomeno pe 30 martie 2013 12:48
Ma bucur ca sunt atatea la numar.
charon_1000 pe 16 aprilie 2013 17:02
de departe cel mai asteptat va fi **After Earth** un film extraordinar ,,sigur the lone ranger va fi un fiasco total

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells