World War Z, filmul bântuit de... zombie

de Ştefan Dobroiu în 29 Iun 2012
World War Z, filmul bântuit de... zombie

Un blockbuster cu Brad Pitt în rolul principal nu poate decât să stârnească nerăbdarea şi curiozitatea, iar World War Z, film a cărui premieră a fost amânată din decembrie 2012 în iunie 2013, are şi alte aspecte cu care să-ţi atragă atenţia. Tratează vechea problemă a epidemiilor care transformă oamenii în monştrii însetaţi de sânge, iar oamenirea trebuie să se bazeze pe iniţiativele lui Brad Pitt, în rolul unui angajat al Naţiunilor Unite, Gerry Lane, pentru a nu se lăsa decimată de numărul tot mai mare de zombie.

Înconjurat în principal de necunoscuţi (chiar dacă Matthew Fox, actorul din Lost şi Alex Cross, are un rol secundar), Brad Pitt face cam totul în acest film al cărui buget a fost estimat la aproximativ 200 de milioane de dolari şi în care zombie nu sunt fiinţele încete, preocupate doar să consume creier uman. Pitt a obţinut drepturile de ecranizare ale romanului lui Max Brooks în 2007, după un război al negocierilor cu Leonardo DiCaprio. De-a lungul următorilor ani, scenariul a fost scris şi rescris, iar când o versiune a acestuia a apărut ca prin minune pe internet, cei de la Aintitcool scriau: "aceasta nu este doar o adaptare bună a unei cărţi dificile, ci o producţie în stare să redefinească genul şi să stârnească discuţii despre câte şanse are un film cu zombie la o nominalizare la Oscarul pentru Cel mai bun film". Interesant, nu?

Regizat de Marc Forster (ultima sa producţie la Hollywood este Bond-ul Quantum of Solace), World War Z urca brusc pe listele cu cele mai aşteptate filme ale anului, când la începutul lunii iunie pică bomba: nemulţumiţi de cum arată SF-ul şi dezamăgiţi de rezultatele de la focus group-uri, producătorii cer nu mai puţin de şapte săptămâni de refilmări, amânând premiera cu aproximativ o jumătate de an. După ce au filmat lângă Londra, în Malta şi în Scoţia (producţia seamănă cu franciza Bourne sau cu thrillerul Contagion din punctul de vedere al numărului de locaţii atinse de scenariu), şapte noi săptămâni de filmări la Budapesta nu înseamnă decât că schimbările aduse lui World War Z vor fi mai mult decât substanţiale.

Un alt semn al crizei este chemarea lui Damon Lindelof, răspunzător, printre altele, de serialul Lost, dar şi de recent lansatul Prometheus, pentru rescrierea scenariului care a suferit schimbări chiar şi în timpul filmărilor. În presa internaţională au apărut comentarii cum că şi Marc Forster, neobişnuit cu producţii de o asemenea anvergură, ar fi de vină pentru haosul de la filmări, acestea necesitând regizori secunzi pentru realizarea unor secvenţe de acţiune spectaculoase.

În general, o astfel de situaţie pe platourile de filmare, noi secvenţe şi rescrieri de scenariu sunt semne rele, dar nu întotdeauna. Un caz recent a fost Men in Black III, care a trecut prin probleme similare, amplu dezbătute în presa de specialitate şi anunţate ca de rău augur pentru producţia aşteptată în mai 2012. Cu toate acestea, dacă ai văzut filmul te-ai putut convinge că rezultatul final este interesant şi amuzant.

Cine ştie, poate că pe 21 iunie 2013, când World War Z se lansează şi în România, vom vedea exact ce a promis Marc Forster, şi anume un debut de trilogie care să combine realismul seriei Jason Bourne cu neliniştitoarele avertismente apocaliptice ale seriei AMC The Walking Dead.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Costirik pe 29 iunie 2012 14:30
ambitii cam mari:)) The Walking Dead chiar a redefinit genul si astept mai mult sezonul 3 al serialului decat acest film dar sper ca rezultatul final sa fie ce si a propus regizorul sau daca nu macar un film acceptabil...
Crist11 pe 29 iunie 2012 14:53
Cred că vom avea cel puţin 5 sezoane la TWD, asta dacă nu fac cu serialul ce-a făcut cu spartacus :lol:
mirko pe 29 iunie 2012 17:21
Nu ai cum sa compari un film ca World War Z cu The Walking Dead... Acest serial va ramane pentru fani genului unul dintre "pionerii" care au dus filmele cu zombie cu o treapta superioara. Productia WWZ a adus se pare prea multe critici din partea stafului si acum incearca o revitalizare a succesului. Nu de curand am fost martorii unei alte amanari de lansare - G.I. Joe 2: Retaliation, unde din cauza unor scene pe care le vor sa le adauge au amanata cu aproape un an. Oare acest lucru e benefic pentru succesul unui film? Sa nu ne luam dun ceea ce a fost cu MIB3?! Acesta a fost un noroc chiro cu s-ar zice, insa sa nu culcam pe o ureche. Viom vedea daca aceste relansari ale unor filme noi vor fi benefice sau nu.
CosminHorrorMaster pe 30 iunie 2012 00:02
"Un blobkbuster cu Brad Pitt..." ... ba, voi chiar nu sunteti sanatosi! Cum de sstiti ca e blockcuster? Veniti din viitor?
alex_il_fenomeno pe 20 iulie 2012 13:53
la asemenea poveste , m-as mira sa iasa blockbuster ...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells