de ce mi-as pierde vremea sa vad un film b&w si romanesc pe deasupra, in stilu' bine cunoscut al filmelor postdecembriste, adica cu o abundenta de grosolanii, prostie balcanica si/sau manelism!??
Nu cred ca e vorba de grosolanie sau ,,manelism"(!?),din moment ce a fost realizat de un regizor f subtil si cu idei inovatoare,a fost premiat la Berlin si atinge o tema interesanta(din cate stiu eu) cea a unei intamplari in lumea romaneasca de inceput de sec 19, o lume care ne place sau nu ne place dar poate fi caracterizata ,in multe privinte, ca o lume de Ev Mediu Tarziu, ca sa nu zic...intarziat.Restul mai vorbim dupa ce vedem filmul.Oricum,de abia astept! Aferim, adica ,,Asa sa fie !(de bine),Cu tot respectul.
ilcappo, nici n-ai vazut filmul si i-ai dat nota 1?In primul rand ai zis "de ce mi-as pierde vremea sa vad un film....".Asta inseamna ca nu l-ai vazut.
E o porcarie.dc as lauda acest film doar pt faptul ca e romanesc?am urmarit 20-25min din el si e oribil.aceleasi povesti tampite tipic romanesti.cum sa luati oscarul cu asa ceva?oscarul este totul in film..restul can can.cu asa "ceva"nici o sansa
De acord! :) Sint multi lobotomizati sau, sa nu fiu rau, cu ochelari de cal p-aici! Asta nu inseamna ca nu le respect opinia, desi uneori ma deranjeaza sa fiu sincer :)) ! Doar nu sintem toti la fel! :)
la Timisoara l-au programat numai seara si in cea mai mica sala din cinematograf... astepti atata timp sa vezi un film bun si la final esti dezamagit. mai bine astept 2-3 ani pana apare la tv. poate mai putin pe HBO.
Să mergeți să vedeți Aferim! pentru că merită.
Am scris și eu despre el, aici: http://bogdan-cinefil.blogspot.ro/2015/03/aferim-jocul-cu-trecutul.html :P
Un film pur romanesc exceptional, autentic. Radu Jude ne demonstreaza ca se poate si la noi... si ca merita cu prisosinta Ursul de argint. Cu siguranta exista multi -hateri- care vor spune ca... Ma abtin.
Filmul are remarci grobiene, pe care nici în versurile celor de la Ombladon nu le găsim. Toată „acțiunea”, dacă este vreuna, se desfășoară pe fundalul unor cruci-troițe. În plină epocă a iobăgiei, nu există decât suferința romilor (țiganilor), problema țărănească fiind absolut pasager prezentă. În momentul în care fiul zapciului încearcă să mânuiască spada, ca simbol al bărbăției într-o epocă istorică războinică, scena devine ridicolă. Contextul luptelor ruso-austro-turce, care au devastat Țara Românească este vag afirmat de vreo două ori, ca și când nu ar avea nici un fel de conținut. Boierii sunt retardați, ca și când rafinamentul culelor și al așezămintelor fanariote și boierești, din nou, nu ar fi existat. Hanurile sunt un fel de antilocuri, iar muzica de context un mare moment ratat (filmul face o singură trimitere muzicală… citeşte
Subscriu,
E un film făcut la comandă și premiat la comandă,
Spiritul fimului este contrazis de literatura vremii, DAR CINE MAI CITESTE AZI O CARTE ?
Probabil va urma un film cu o dragoste modernă între doua boiaroaice românce ți care-și bagă în venă pentru a demonstra ce popor lipsit de virtuți suntem..
aferim ! int. 1. (în sens bun) bravo ! prea bine! aferim ! frate Ghemiș, bine făcuși că veniși ! POP.; 2. (ironic) pentru fapte sau vorbe cari merită dezaprobare: ei, aferim, fătu meu !… primește blagoslovenia mea AL. ║ n. bravo, în sens de aprobare: dascălul doborît sub grindina laudelor și a aferimelor NEGR. [Turc. AFERIM].
Costandin, un zapciu din secolul 19, primeşte sarcina de a urmări şi prinde un sclav rom fugit de la curtea unui boier. Acesta este cu atât mai hotărât să prindă şi să-l pedepsească pe sclavul pe nume Carfin cu cât bănuieşte că soţia sa a avut o aventură cu el. Costandin va porni în urmărirea lui Carfin împreună cu fiul său adolescent Ion şi aghiotantul său Ghiţă.
Din cauza regimului comunist, noi, românii, nu ne putem lăuda cu prea multe filme mai vechi de 1990. Desigur, nu ma refer la faptul că toate… citeşte
Un film (era sa zic romanesc ) foarte bun .Exceptional jucat si mai ales regizat , cu mult umor , foarte simplu ,
3 lucruri m-au deranjat : sonorizarea in primul rand , foarte proasta ; apoi lipsa titrariii la replicile in turca si rromanes si nu ca m-a deranjat , dar chiar nu am vazut rostul filmarii alb-negru.In rest numai de bine.
Eu mi-as dori sa imi spuna cineva ce au inteles cei care l-au premiat. Si aici ma refer la limbaj. La expresii carora doar noi le intelegem sensul. Nu pot sa spun ca nu mi-a placut. Mi-au placut costumele, muzica, atmosfera autentica. Insa nu ma pot impaca cu limbajul vulgar. Eu cred ca putem face filme bune si fara .......
Actori care se grabesc sa-si spuna replicile, poveste slaba, fir epic slab in prima parte cel putin, injuraturi gratuite, exagerari.. Dar deh, un film despre minoritati are din start un boost in ochii tuturor.. Dezamagitor..
Actori care se grabesc sa-si spuna replicile sunt în filmele lui Sergiu Nicolaescu sau în Balanța lui Pintilie, prietene. Aici dialogurile sunt foarte umane, foarte realiste, arhaice. Filmul creionează fidel o epocă, dar.... părerile trebuie să fie împărțite, nu ? așa e normal.
Un adevărat festin al comicului de limbaj. Aferim, "Aferim!".
Mai rar vezi filme care liază, într-un mod atât de natural, comedia cu drama. Trendul ascendent urmat de cinematografia românească cu siguranţă nu este urmat şi de publicul băştinaş, care consumă tot mai mult din mirajul hollywoodian. "Aferim!" nu se vrea a fi, aşa cum spunea cineva, un manual de istorie -> deci nejustificată nemulţumirea legată de amintirea, sau nu, a evenimentelor importante petrecute în acea perioadă. Să nu mai zic de căutarea răspunsului la întrebarea "de ce este alb negru?" sau "de ce nu sunt traduse dialogurile cu paşa?". Să urmezi vântul schimbării este extrem de uşor. În schimb să dai timpul înapoi în artă, este usturător de greu. "Aferim!" te bagă fără să-ţi dai seama, în mijlocul acţiunii (petrecută în 1835) ~ca să răspund la prima întrebare~, şi te pune-n pielea lu' Carfin (care, împuşcat în cur, stă totuşi… citeşte
Vad pe aici multe comentarii despre forma in care este filmat si anume alb/negru, de ce? cand alb/negrul are o savoare si un farmec incontestabil, este ca o carte iar tu "colorezi" actiunea. Vezi The Artist, AngelA,12 Angry Men, Psycho, PI, s.a.m.d. Daca ar fi fost color poate ca nu l-as fi indragit la fel de mult. Filmul inainte de o satira este o fabula cu pilde, cel putin asa am inteles eu.
are savoare alb-negru , dar nu pt orice film , aici chiar nu am vazut rostul : mai ales ca erau si niste peisaje f frumoase in culori.The Artist a avut motiv , la fel si Angel A , pe vremea lui 12 angry men si psycho inca nu toate filmele se faceau in culori.Am inteles de asemenea la Morometii dc a fost alb-negru , dar la Aferim! chiar nu vad rostul.Nu e un film de arta , cu toate ca asta nu e un criteriu ,
Sunt fana a filmelor romanesti si nu din nationalism. Dar mi se pare aproape imposibil sa nu empatizezi cu insight-uri preluate din propria cultura, din propriile clisee. Si-n film, sunt cacalau. De la preotul burtos, barosan cu sutana, pana la miserupismul egoist al zapciului, mostenit din tata-n fiu. Si cred ca un alt lucru bun la filmele romanesti sunt spectatorii. Care-s mai triati decat la filme mainstream si deci plescaie mai putin floricelele si nachosul. Am scris si eu despre film, si urmatorul pe lista e "De ce eu": http://www.dianaduca.ro/aferim-intoarcerea-la-filmul-romanesc/
Silver Bear? Mi se pare o performanta remarcabila pentru noi! Nu stiu ce au vazut strainii la acest film, dar eu personal, ca roman, am fost destul de entuziasmat de ideea de a urmari viata romanilor din secolul 19! Am vazut obiceiuri, traditii, expresii , gandire, stil de viata, oameni care traiau in 1836, niste lucruri extrem de interesante, nu mai vorbesc de conotatiile si aluziile la celebrii scriitori ai literaturii noastre si la oprerele lor! Absolut briliant, un film intr'adevar bun de recomandat! .
După lungi încercări în care părea că nu am deloc o chimie bună cu “Aferim!”, a reuşit şi subsemnatul imposibilul de a-l vedea. Cum a fost şi ce impresii mi-a lăsat, aflaţi în rândurile care urmează. (sursă foto) “Aferim!”… citeşte
Îți garantez că sunt extrem de mândri de realizarea lor și au toate motivele. Acesta este un film extrem de bine făcut, iar faptul că nu și-a plăcut ție nu-i diminuează cu nimic din valoare.
Destul de bun, bine realizat , interpretarea foarte buna;.nu stiu de ce se termina cu replica finala din Unchiul Vania, pe parcurs mai apare o replica din aceeasi piesa, dar cum numele lui Cehov apare pe generic ca sursa de inspiratie , nu i se poate reprosa nimic.
Nu l-am vazut... ma uit putin ... vad ca e alb negru si sonorizare proasta... Morometii 1988, CARE E FILM! ...nu jucarii din astea , i-am scazut nota ca e alb negru (nu o sa inteleg asta). Vad aici numai ''cinefili'' ( daca era color nu mi-ar fi placut...va intrebati de ce e alb negru... film care are remarci grobiene...un film care liaza...) Care liaza?? Vad , nota 9 , nota 10 , nota 12...E clar. Undeva in Palilula se intoarce. Zic pas, nu ma mai uit.
Pai eu nu sunt manelist ca tine ma.Daca te intreb cine a scris coloana sonora la filmele pe care le-ai dat tu 9 sau 10 esti poet... Diferenta dintre noi doi e ca eu vad si filmele proaste care iti plac tie si am vazut si alte filme de care tu habar nu ai. Si nu este doar o parere. E un fapt. Am vazut ce gusturi ai, dar ba baiatule , daca tu esti limitat , altii nu sunt.Nu te mai lua tu de toti pe aici care au o opinie vis a vis de filmul romanesc actualsi care nu iti convine tie...Desi filmul romanesc nu se limiteaza la prostia de Politist adjectiv sau idiotenia de Lover boy.Filmul romanesc inseamna altceva.Ceva ce tu nu o sa stii niciodata. Hai ca deja am pierdut mult timp cu tine.