cred ca se putea face un film mult mai bun dupa o asa idee,dar merge si asta.totusi,parca are o oarecare neorinduiala in secvente,nu e asa cum l-as fi dorit.faptul e consumat.
prietenas romanii au dat nota asta.doar nu te asteptai ca amerianiii sa se uite la baltagul si sa spuna...da dom`le cand noi faceam capodopere in `69 romanii au facut baltagul..exceptional ii trebuia un oscar!
Regizorul Mircea Mureşan a început această ecranizare a romanului omonim al lui Sadoveanu cu o distribuţie românească, dar în cele din urmă, filmul a fost o coproducţie româno-italiană. În "Baltagul", singura secvenţă care i-a deranjat pe vigilenţii cenzori comunişti a fost cea a înmormântării lui Nechifor Lipan. "Comuniştii nu îi iubeau pe popi. Norocul a venit din partea unui înalt responsabil, absolvent de seminar teologic. A fost o înmormântare în toată regula, la care au participat, din proprie voinţă, peste o sută de ţărani autentici din zona Vatra Dornei", povesteşte amuzat regizorul Mircea Mureşan.
L-am vizionat cu mult timp in urma si nu m-a impresionat.Filmul este bine construit si are multe parti bune,reda bine povestea dar totusi m-a cam plictisit!
.Atat cei care au citit celebra carte al lui Sadoveanu precum si cei care au vizionat filmul si-au dat imediat seama ca Baltagul este transcrierea literara si transpunerea cinematografica a nemuritoarei balade Miorita, una dintre cele mai reprezentative balade a Poporului Roman. Am si o amintire minunata legata de aceasta paralela, aceasta tangenta existenta intre Baltagul si balada Miorita. La o teza data mai demult la Limba si Literatura Romana am luat nota maxima explicand aceasta paralela pe care o vad eu intre aceste doua celebre creatii. Aceste minunate si feerice peisaje mioritice, muntii,pasarile, florile, brazii, Natura insasi, personajele legendare > cei trei ciobani dintre care unul avea sa moara chiar in mijlocul Naturii, o Moarte alegorica descrisa in modul cel mai impresionant cu putinta ! Apoi cainele, acest superb animal care intotdeauna a sarit in ajutorul stapanului… citeşte
nu am avut cu ce sa il compar, fiind de altfel singura ecranizare a romanului lui Mihail Sadoveanu, insa nu am multe sa ii reprosez, avand o atmosfera geniala pentru un film romanesc, una extrem de incarcata de tensiune psihica... cadrele , distributia , momentele , toate s-au imbinat atat de bine incat a iesit o productie neasteptata , in mare parte asa cum mi-o imaginam atunci cand am citit prima oara "Baltagul" in clasele primare. Merita urmarit , fiind exceptional pentru o productie autohtona.
Cred ca ai aflat intre timp, dar totusi: site-ul acesta nu este unul unde sa vezi filme online (desi ar fi misto sa fie asa). Este doar echivalentul IMDB, pentru Romania. Multe dintre filmele romanesti cel putin, le poti vedea online, pe youtube, la calitate destul de buna.
Filmul Baltagul este fara indoiala una dintre cele mai stralucite victorii ale Cinematografiei Romane ! O ecranizare dupa celebra balada Miorita ! Un film de o larga respiratie cu care putine cinematografii din intreaga lume s-ar putea mandri !
Ecranizare a romanului cu acelaşi titlu al lui Mihail Sadoveanu, "Baltagul" este o coproducţie româno-italiană cu multe merite cinematografice: acţiune fidelă cărţii, imagine spectaculoasă şi plină de semnificaţii, muzică frumoasă a compozitorului francez Maurice Le Roux şi interpretări bune (tăcerile neliniştite şi triste ale Vitoriei Lipan în interpretarea cu o prestanţă de eroină antică a Margaritei Lozano, aroganţa lui Calistrat Bogza în interpretarea lui Folco Lulli sau atitudinea doritoare de dreptate a personajului interpretat de Livia Baba). Sunt mitizate prin imagini plaiurile moldovene ale Ţării Dornelor prin peisajele spectaculoase şi pitoreşti, obiceiurile folclorice prezentate (casele de lemn în stil tradiţional, procesiunile de nuntă şi de înmormântare, atracțiile de bâlci ş.a.).
Poate ca nu se ridica la valoarea romanului lui Sadoveanu, dar este un film bun.L-am urmarit pentru a intelege mai bine povestea impletita de Sadoveanu.Complexitatea Vitoriei Lipan, sotia lui Nechifor Lipan, ma atrage cel mai mult. Este ingredientul special al desfasurarii actiunii.Filmul merita vazut macar o singura data.NOTA 9/10.
... Mai departe este spoiler ! ! ( prezentarea deznodamantului sau detalii in plus fatza de cele din sinopsis , pt cei care au vazut filmu si vor sa isi reaminteasca doar anumite parti din el . )
Un cioban este ucis de alt cioban ca sa ii fure cateva sute de oi pe un deal . Apoi nevasta ciobanului mort se razbuna pe criminal si aduce pe baiatul ei in situatia sa il ucida pe criminal .
Un film filmat iarna in munti nu zapada si difuzat online la Tvr International in 22 dec 2014 .
Este printre primele mele filme vazute la cinema , tin minte ca ne-a dus diriginta cu clasa sa il vedem ;) , am ramas impresionat va spun sincer si mi-a placut mult insa romanul dupa care e facut este fabulos , va invit cu mare drag sa il cititi daca nu ati facut-o deja...
Romanul a fost foarte plictisitor iar filmul a fost ca mal fel. Finalul a fost previzibil. De ce a trebuit sa citesc eu pentru bacalaureat ? Nu mi-a folosit la nimic. Tot mai bine sa lecturezi un roman scris de Agatha Cristie sau Simenon decau un pseud roman cu accente de roman politist.
Ecranizarea celui mai bun Roman de Mihail Sadoveanu. Nici eu nu am priceput de ce a fost nevoie de o actrita straina in rolul Vitoriei Lipan, pentru ca in 1969 erau o pleiada de actite care ar fi putut interpreta MULT mai bine rolul
Mare noroc ca aceest film care e o excelenta ecranizare dupa romanul sadovenian a marelui regizor Mircea Muresan a fost facut in anul 1969 in plina liberalizare comunista ca asta se vede in prezenta ghicitului in carti,a preotilor,calugarilor si ritualurilor stravechi de inmormantare(filmul are si o nuanta de film etnologic) si a scenei craniului sfintit. Dupa tezele din iulie 1971 a lui Ceausescu chestiile astea nu ar mai fi fost prezente in film.Apoi oarece tushe anti-semite in scena ca sambata zi libera il face sa fie in atentia cenzurii politic corecte monstruoase actuale a lui ELI VIZEL.Probabil ca daca acest film nu s-ar fi facut atunci ci s-ar fi dorit sa se faca acum ,multi regizori actuali din generatiile tinere creati de ideologia politic corecta progresista care urasc tot ce e popi si biserica ar fi refuzat categoric aceasta ecranizare.Prezenta unor actori straini in rolul… citeşte
O ecranizare de excepție a binecunoscutului român sadovescian. Prezenta actorilor din Spania și Italia ilustrează perioada de deschidere de după 68 perioada scurta de oarecare libertate în plină epocă comunistă. L-am revăzut cu plăcere.