Articole Cast Away

(2000)

Naufragiatul

Despre productie

Tom Hanks care a venit cu ideea originala pentru Cast Away a inceput sa o dezvolte impreuna cu scenaristul William Broyles Jr. cu aproximativ sase ani in urma pe cand cei doi lucrau la ,,Apollo 13”. In contrast cu practica uzuala de a utiliza mai multi scenaristi, Broyles a fost unicul angajat in acest proiect. Scenariul sau a devenit un model – unde evenimentele si emotia sunt aduse la viata cu minimum de dialog. Cei doi au cazut de acord ca personajul pe care-l interpreteaza Hanks trebuia sa fie un angajat al unei firme de curierat rapid. ,,Ca lucrator FedEx, personajul putea fi in permanenta legatura cu oamenii oriunde in lume, viata lui trebuia sa se deruleze dupa ceas si dupa legaturile lui” explica Broyles.

Pentru ca se ridicau doua intrebari: ,,Ce se intampla cu el pe insula ?” si ,,Cum supravietuieste ?”, Broyles a decis sa capete ceva experienta direct de la sursa. Doi experti ai perioadei primitive l-au dus pe Broyles pe o insula langa Marea Cortez, unde scriitorul – ca si creatia sa fictiva- a fost ,,naufragiat”. ,,Primul lucru care mi-a venit in minte a fost :’Oh, Doamne, trebuie sa supravietuiesc’ ne dezvaluieste Broyles. ,,Trebuia sa ma gandesc cum sa dau de apa, cum sa confectionez un cutit, ce sa mananc. O parte din experientele acestea au devenit un fel de baza rudimentara pentru ceea ce i se intampla lui Chuck” continua Broyles.

Relatia dintre Chuck si prietena lui, Kelly, este la fel de importanta pentru amandoi, in ciuda faptului ca petrec foarte putin timp impreuna datorita responsabilitatilor pe care le are Chuck cu job-ul lui. ,,Acesti doi oameni nu sunt nici tineri, nici naivi si nu este o relatie bazata pe flori si romantism” comenteaza Hanks. ,,Dar ei sunt recunoscatori ca s-au gasit unul pe celalalt …”.

Helen Hunt isi aminteste ca in timpul unui mic dejun luat in compania lui Zemeckis, pe cand discutau despre un alt posibil proiect de film, regizorul a mentionat ca e pe cale sa produca un film cu Tom Hanks pe o insula. ,,Am spus:’Vreau sa fiu in acel film’” rade Hunt. ,, Nu trece mult timp si m-au chemat. Am fost total surprinsa si emotionata. Cred intr-adevar ca este un film unic, izbitor”.

Zemeckis a fost foarte incantat ca Helen Hunt a acceptat oferta. ,,Prezenta lui Helen se face simtita peste tot in film pentru ca imaginea lui Kelly este cel mai important motiv care-l sustine pe Chuck in viata, pe insula” afirma Zemeckis. In timp ce aceasta ‘memorie’ este esentiala pentru Chuck pentru a supravietui, un moment critic al transformarii lui incepe cu prietenia neobisnuita cu ,,Wilson” o minge de volley care a fost aruncata de valuri pe tarm inauntrul unui colet FedEx provenit din avionul prabusit.

,,Initial Wilson a fost folosit ca o unealta pentru ca publicul sa cunoasca ce gandeste Chuck” explica Zemeckis. ,,Dar mai tarziu acesta devine mai mult decat un obiect pentru Chuck care in singuratatea si starea de depresie in care se afla incepe sa discute cu mingea”.

Wilson devine o parte cheie a existentei lui Chuck pe insula. ,,Odata ce am aratat ca Chuck este capabil sa-si procure cele patru elemente fundamentale pentru supravietuire – hrana, apa, adapost si foc- ne-am confruntat cu cel de-al cincilea element – tovarasia” spune Hanks. Wilson- care este in totalitate o creatie accidentala a lui Chuck- nu este singurul care joaca un rol important in supravietuirea lui Chuck. El mai ‘salveaza’ alte cateva colete FedEx si gaseste noi intrebuintari pentru continutul lor. Dar Chuck decide sa nu deschida in mod particular un colet care este inmpodobit cu niste aripi de inger. Acestea din urma devenind pentru Chuck un simbol al sperantei. Desi continutul cutiei ramane un mister pana la capat- partial pentru ca trebuie sa ramana un mister- valoarea acestuia este nemasurabila pentru Chuck. Atat prietenia lui Chuck cu Wilson cat si perceptia aripilor de inger ca un simbol al sperantei scoate in relief una din intrebarile cheie pe care le surprinde filmul: Dupa ce ai invatat cum sa supravietuiesti din punct de vedere fizic, cum poti supravietui psihic, emotional si spiritual ? Broyles a gasit cateva raspunsuri citind jurnale de bord si insemnari ale unor victime cat si ale unor supravietuitori de naufragii, dar in final a cedat ,,Ei au atins acest punct al disperarii de la care pur si simplu nu au mai putut sa continue” spune Broyles.

Dupa patru ani petrecuti pe insula, Chuck infrunta aceleasi imprejurari, evenimente descoperite in studiul lui Broyles. ,,Odata ce Chuck a invatat cum sa ramana in viata, batalia pe care o duce este mai degraba impotriva disperarii” puncteaza Hanks. ,,Este vorba de alt gen de singuratate total diferita fata de acea senzatie resimtita cand te afli singur acasa intr-o noapte de sambata si nu ai nimic de facut. El este deconectat in totalitate de la orice fel de distractie care ne umple noua vietile. Acesta este momentul in care Chuck incepe sa clacheze si sa piarda propria lupta impotriva disperarii” continua Hanks.

Scenele in care Chuck poarta batalia pentru supravietuire cu ,,proprii demoni” au foarte putin dialog si nici o muzica, iar acest lucru este esential. ,,Acele scene sunt printre cele mai active parti ale filmului, pentru ca ceva important se petrece in fiecare secunda” noteaza Hanks.

Chuck se reintoarce la civilizatie fiind un om profund si total schimbat. ,,Chuck crede ca nu s-a banuit ca el ar putea supravietui” explica Hanks. ,,Deci atunci cand revine in societate nu are o reactie de tipul ‘Hei, ce mi-a scapat?’ In schimb, el intelege ca lucrurile care erau importante pentru el inainte ca avionul sa se prabuseasca nu mai exista pentru ca a trecut prin acest ‘zid’..”

,,Daca Chuck nu ar fi trecut printr-o astfel de experienta si nu ar fi pierdut totul, niciodata nu ar fi putut intelege ceea ce este cu adevarat important” adauga Tom Hanks.

E Principalele filmari- pentru prima parte a filmului- au inceput in ianuarie 1999. Moscova a marcat introducerea personajului principal – Chuck Noland.

Dupa o saptamana petrecuta la Moscova, echipa s-a intors in Los Angeles pentru a lucra in studiourile Sony Pictures si la FedEx din Los Angeles iar in februarie 1999 realizatorii s-au imbarcat spre insulele Fiji.

Dupa o cautare scrupuloasa pentru ceea ce trebuia sa fie ,,insula lui Chuck”, ‘paradisul’ tropical, cineastii s-au oprit la insula Monu-riki –insula vulcanica, aprox. 99 acrii- facand parte din grupul Mamanuca-I-Ra din sectiunea de nord-vest al insulelor Fiji.

In aprilie 2000, dupa aproximativ un an dupa ce au completat partea I, realizatorii s-au intors pe insula pentru inca o saptamana de filmari, dupa care echipa s-a mutat pe insulele Namotu si Tavarua.

Pentru reintoarcerea lui Chuck la civilizatie, cineastii au filmat o scena de ,,bun gasit acasa” in Memphis, Tennessee la sediul FedEx.

Presa despre film
jinglebells