Articole Cold Mountain

(2003)

Cold Mountain

Despre romanul lui Charles Frazer

Atunci cînd a publicat cartea despre povestea unui soldat sudist în drumul spre casã, în 1997, Frazier a devenit un nou simbol al americanilor. Criticii l-au salutat ca pe una dintre cele mai apreciate noi talente ale literaturii Americane, un mestru al condeiului, un povestitor cu imaginatie si suflet.

Romanul este împãrtit în douã planuri: cel al rãzboiului, al luptelor efective al vremurilor tumultoase pe care Abraham Lincoln le numea „nasterea unei noi libertãti” si cel al destinelor unui bãtbat si al unei femei, drumul si cãutãrile lor cãtre pace.

Crescut în Blue Ridge Mountains din Carolina de Nord, Charles Frazier a copilãrit ascultînd povesti de rãzboi, despre curaj si demnitate, care i-au rãmas mostenire peste generatii de la strã- strã- Bunicii luisi unul dintre strã strã unchi, dintre care W.P. Inman, adevãratul soldat confederat care a mers spre casã 500 km pe jos, de la un spital din Virginia.

A decis sã scrie un roman despre acele vremuri, despre haosul care ducea la nasterea unei lumi si a unei conceptii de viatã noi. Atunci cînd regizorul Anthony Minghella a citit „Cold Mountain” a fost impresionat de povestea misticã, despre intensitatea sentimentelor trãite de scriitor prin eroii care i-a descris.
„Charles Frazier este cel care a adus în termeni moderni Odiseea lui Homer, o poveste despre întoarcerea spre casã a unui bãrbat care întîlneste tot felul de obstacole în calea lui# afirmã Minghella.”Sînt obstacole care îi pun la încercare vanitatea, dragostea romanticã, loialitatea, curajul. Pentru Inman este o extraordinarã aventurã deopotrivã cu o cãlãtorie spiritualã”.

Charles Fraazier afirmã despre propriul roman, ca o concluzie, o inimã a tuturor întelesurilor: „Cred cã Cold Mountain este o meditatie asupra temerilor si dorintelor, despre modul în care reactionãm fatã de violentã si cum ne descoperim calea cãtre pace. Cãlãtoria lui Inman este propria lui viziune despre pace, despre cãmin si viata pe care o meritã si a cîstigat-o. Toate acestea nu sînt chestiuni legate de un anumit timp. Rãzboiul Civil mi-a oferit doar fundalul pe care se desfãsoarã povestea, dar toate aceste lucruri se aflã în interiorul nostru întotdeauna”

Despre locațiile filmărilor Despre producție
jinglebells