Articole District 9

(2009)

District 9

Extratereștrii și efectele vizuale (VFX)

Una dintre cele mai atrăgătoare fațete ale filmului District 9 a fost aceea că i-a dat lui Blomkamp șansa de a-și transpune pe ecran propria lui viziune despre extratereștrii.

“Neill n-a ales o imagine ușoară pentru a reda înfățișarea extratereștrilor,” spune Terri Tatchell, partenera regizorului, care a colaborat la scenariu. “Ei nu sunt concepuți ca ceva atrăgător, nu sunt drăgălași și nu ne înduioșează inima. El a preferat o imagine mai înfricoșătoare, asemănătoare cu cea a unor luptători, ceea ce a fost o mare provocare.”

“Nu știu exact de ce am preferat această înfățișare, dar pentru mediul în care se petrece acțiunea mi s-a părut mai potrivită asemănarea cu o insectă,” explică Blomkamp.

Realizarea acestor creaturi a constituit un proces organic la care au colaborat atât Blomkamp cât și designerii de la WETA Workshop. “Ideea de bază era că trebuia să aibă un schelet de insectă combinat cu unul de crustaceu,” spune coordonatorul efectelor de platou, Joe Dunckley. “Ei au încheieturi destul de mici și delicate între plăcile cheratinoase, exact ca un crab sau un homar. Alura lor trebuie să fie de-a dreptul respingătoare. Extratereștrii secretă un fel de rășină, așa încât am folosit un clei pentru a le da aspectul lucios și senzația că sunt vii.”

În ceea ce privește structura lor fizică, aceste creaturi– subțiri în talie, cu partea de jos a piciorului semănând cu laba unui câine – au fost realizate prin combinarea efectelor vizuale cu efectele clasice, pentru că altfel ar fi fost greu de animat. “Little C.J. este creat numai din efecte vizuale, dar pentru a avea un model concret realist, am realizat și un manechin din silicon,” explică Dunckley. Blomkamp a hotărât să folosească o combinație de efecte vizuale cu protetică, pentru că un costum de genul acesta este un punct de referință principal pentru filmări, dar mișcarea se realizează mult mai bine prin efecte vizuale. “Creaturile astea au o talie extrem de îngustă și de aceea sunt foarte greu de realizat.”

Cea mai avansată armură din arsenalul extratereștrilor este exo-costumul, o combinație tehnologico-organică care este de fapt o carapace vie, pe care și-o atașează de corp extratereștrii și pe care o pot controla din interior. “Exo-costumul îl recunoaște pe Wikus ca extraterestru și-i transmite impulsurile senzoriale până la creier,” spune Blomkamp. “Chiar dacă este de metal, carapacea îi transmite lui Wikus senzația de durere la fiecare lovitură de glonț care ricoșează izbindu-se de armura specială. Iar durerea îi ajunge exact în creier.”

Pentru coordonatorul de cascadorii, Grant Hulley, exo-costumul reprezintă o schimbare și o provocare pentru abordarea cascadoriilor. De-a lungul filmului, Hulley și echipa sa s-au străduit să mențină haosul la dimensiuni moderate – “de exemplu, dacă cineva era nimerit de tirul unei mitraliere, noi nu-l mai trimeteam și prin zid,” spune Hulley. “Dar când intră în acțiune exo-costumul, atunci parcă se declanșează iadul pe pământ. Am construit o rampă specială pentru exo-costum, care este creat de echipa VFX (de efecte vizuale). Rampa avea 300 de metri, iar vehiculul lovea rampa cu 80km/h, descriind în aer un arc de cerc de 270 de grade. Ca să fiu sincer n-am mai aruncat în aer un vehicul de asemenea dimensiuni, așa că nu știam ce efect o să obțin.” S-a bucurat când a văzut că a realizat o cascadorie care depășea așteptările tuturor.

Despre producție Realizarea filmărilor
jinglebells