Sa incepem ... nu cu inceputul ci chiar cu denumirea filmului. La o prima citire pare o propozitie aruncata acolo doar asa ca sa fie ceva ce sa tina loc de titlu si nicidecum o numire potrivita pentru un produs cinematografic. Dupa vizionare el capata o semnificatie aparte, avand chiar o anumita incarcatura. Nici ca se putea gasi ceva mai bun pentru productia de fata. Faptul ca titlul indica o afinitate clara spre una din tabere este evident; nu ca ar fi fost greu pentru oricare dintre noi sa ne raliem si singuri taberei engleze, ocupatoare sau invadatoare, indiferent cum ar fi ea. Iar prin aceasta directionare fortata care ne bantuie pe toata durata vizionarii, filmul pierde din valoare.
Un alt capitol al deserviciilor aduse acestei pelicule este neprezentarea vietii de familie si in special a copilului care nu apare aproape deloc. Pe final se incearca sa se recupereze ceva din… citeşte
Pentru cei pasionati de istoria contemporana, adesea trecuta cu vederea, filmul este unul ce nu trebuie ratat.
Ca si alte productii ce au abordat subiectul conflictului din Irlanda de Nord, filmul este realizat pe un fond de violenta si tensiune. De data aceasta insa, povestea este spusa din punctul de vedere al englezilor si irlandezilor protestanti unionisti, condamnand practicile si politica Armatei republicane irlandeze (IRA).
Un film care prezinta drama razboiului dintre Anglia si Irlanda de Nord. Si de asemenea este prezentata mai explicit tema spionajului IRA-Armata britanica, abele ilegale de altfel. Foarte bine a jucat Jim Sturgess.
Nici ca se putea gasi un titlu mai bun.
50 de oameni morti mergand
Bravo Jim Sturgess !