Articole Ghost Rider: Spirit of Vengeance 3D

(2011)

Ghost Rider: Demonul răzbunării 3D

Filmări în România și Turcia

Ghost Rider. Demonul răzbunării a fost filmat în România și Turcia. “România are o comunitate cinematografică cu baze solide”, spune E. Bennett Walsh, producătorul executiv al filmului. “Au reușit să se ridice datorită multor filme de Hollywood de buget mic – au făcut în jur de 30 sau 40 de filme cu bugete între cinci și zece milioane – și au făcut și Cold Mountain, dar acesta a fost o excepție. Oamenii de acolo înțeleg sistemul și modul în care ne facem noi filmele. Diferența între Cold Mountain și filmul nostru a fost aceea că ei au adus 200 de oameni din afara țării, pe cînd noi am adus cam 25 de oameni, iar restul au fost români.”

Cage spune despre țară și despre echipa de filmare: “România are o energie enormă, iar echipa care a lucrat cu noi a fost extraordinară. Acestor oameni chiar le pasă, își respectă munca.”
Producția filmului s-a desfășurat în zona Bucureștiului, și o serie de scene au fost filmate în studiouri sau platouri la Castel Film, în Snagov. Echipa a călătorit timp de o lună și în zone istorice ale României, inclusiv în Transilvania.

Mark Neveldine spune despre Transilvania: “Am avut drumuri de munte, un castel magnific și duritatea pe care ne-o doream de la un peisaj estic. România a fost perfectă.”
Drumurile pe care merge Moreau la începutul filmului și unde, mai tîrziu, Carrigan îi urmărește pe Nadya și Danny după ce aceștia scapă de la mînăstire au fost filmate pe serpentinele spectaculoase de pe Transfăgărășan. Pentru că se apropia zăpada, Transfăgărășanul era închis până în iunie.
Una din secvențele-cheie a fost filmată în pitorescul Sibiu; autostrada încă nedeschisă traficului este amplasamentul altei scene, cea din camionul furat și condus de Nadya.

Destinația lui Moreau de la începutul filmului, une urmează să-I întîlnească pe Nadya și Danny,în mînăstirea fortificată, a fost filmată la Castelul Corvinilor, cunoscut și sub numele de Castelul Huniazilor, din Hunedoara.
Ciocnirea aproape fatală dintre Carrigan și Ghost Rider a fost filmată într-o carieră uriașă din apropiere de Tîrgu Jiu; o parte din secvență a fost recreată, apoi, în studiourile de la Castel Film.

După România, producția s-a mutat în Turcia. “Fusesem acolo cu șase ani în urmă, pentru a vedea locurile pentru un alt film și am fost impresionat de peisaje, așa că mi-am promis să mă întorc”, spune Walsh. “Mark și Brian și-au dorit ceva cu totul diferit pentru actul al treilea al filmului, care să contrasteze cu locurile europene unde, în esență, totul era destul de modern. În Cappadocia și în Pamukkale culorile parcă erau scoase din pămînt și plutea un aer de străvechi. Nu am avut un décor de 500.000 de dolari, creat pe computer, ci peisaje fantastic de reale!”
“Am fost foarte încîntat de paleta de culori a filmului”, spune scenograful Kevin Phipps. “Începe cu verde bogat în România, și, pe măsură ce călătoria continuă spre Turcia, ambianța parcă se decolorează.”

La Cappadocia s-au filmat întîlnirile finale dintre Ghost Rider și Carrigan/Blackout și Roarke. Cage a fost impresionat de țară: „Pentru mine era un peisaj absolut nou – formațiunile de stînci din Cappadocia, unde am filmat, au adăpostit oameni timp de cîteva mii de ani. Iar în ruinele grecești și romane se găseau munți întregi de piese de mozaic, unele peste altele. Noi trebuia, între timp, să ne facem treaba – a fost o experiență absolut uluitoare pentru mine!”
Scenele din Sanctuar, ascunzătoarea lui Methodius și a călugărilor săi, au fost filmate tot în Cappadocia, la Muzeul în aer liber Zelve, un orășel parcă desprins din povești, unde musulmanii au trăit alături de creștini timp de sute de ani.

Echipa de producție s-a mutat, apoi, în sud-vestul Turciei, pentru a filma marea ceremonie în cadrul căreia Roarke intenționează să-și transfere puterile în corpul lui Danny. S-a filmat la Hierapolis, orașul inițial grecesc, apoi roman, apoi creștin, construit deasupra unui sistem de izvoare termale. Situl folosit în film pentru ritualul satanic este un amfiteatru roman foarte bin conservat, care datează din sec. 2, d.C.

Ciarán Hinds, care interpretează rolul lui Iulius Cezar în serialul HBO Roma, a fost impresionat de peisaj: “Stai în entrul acestei arene și poți fi auzit de toată lumea; imaginați-vă arena plină cu oamenii care ascultau extraordinarele piese grecești. Pentru că joc și teatru a fost încînare pură pentru mine și numai să stau acolo și respir acel aer. A fost frumos, e frumos întreținut, iar noi am filmat acolo o ceremonie satanică bizară. Un adevărat regal!”

Note de producție
jinglebells