Păreri I, Daniel Blake

(2016)

Eu, Daniel Blake

Ordonează după
sabinalin pe 22 Februarie 2017 15:12
"Nu sunt un client, consumator sau utilizator al serviciilor. Nu sunt un las, un fugar, un cersetor sau un hot. Am numarul meu de securitate sociala marcat pe ecran. Imi platesc taxele si sunt mandru de asta. Nu ma inclin in fata nimanui dar ma uit in ochii vecinilor mei si ii ajut cat pot. Nu astept mila. Ma numesc Daniel Blake. Sunt un om, nu un caine. De aceea imi cer drepturile. Va cer sa ma tratati cu respect. Eu, Daniel Blake, sunt un cetatean, nimic mai mult, nimic mai putin". Nu mai e nimic de spus dupa aceasta sfasietoare "scrisoare deschisa" a celui care are ghinionul de a face un atac de cord care il arunca in hatisurile mizere ale unui sistem in fata caruia omul obisnuit are tot mai putine sanse. Am mai vazut alte cateva dintre filmele lui Ken Loach, inclusiv celalalt film premiat cu trofeul suprem la Cannes, anume "The wind that shakes the barley", insa acesta mi se pare de… citeşte
11 3
mikella_sora_mititelu pe 22 Februarie 2017 11:08
de neratat
Nu sunt un las,un fugar,un cersetor sau un hot,imi platesc taxele si sunt mandru de asta,nu accept sau caut caritate,sunt un om nu un caine,imi cer drepturile si va cer sa ma tratati cu respect,sunt un cetatean nici mai mult,nici mai putin...............un film extraordinat de real,dureros si trist
8 5
xerses pe 23 Februarie 2017 17:19
Un film amar, care iti sfasie sufletul; o redare grozava a unei lupte sortite esecului, prin care oameniii cinstiti trec in zilele in noastre.
5 2
margochirila24_69 pe 01 Martie 2017 09:04
Trist, dureros, actual!!! Tema e universala: cetatenii in lupta cu sistemul care ar trebui sa ii protejeze!
4 2
borisvultur pe 05 Martie 2017 10:24
Din nou Kafka
Despre labirinturile birocrației. Lupta cu un sistem rigid. Birouri, cereri,întrevederi, cedarea nervilor, recurs, decizii. O umanitate robotizată, un semnal de alarmă. Un film fățiș moralizator, axat pe aberațiile socialului.
4 3
sammy_samman pe 31 Martie 2017 16:12
“I, Daniel Blake”, filmul lui Ken Loach, care a cucerit la Cannes Palme d’Or in 2016, m-a bulversat. M-a transpus in societatea absurdului lui Kafka, in antiuniversul lui Orwell si in lumea fictionalului lui Asimov. Si toate acestea la un loc, m-au speriat, m-au impovarat de grija si de teama fata de lumea in care traim, de mecanismele institutionale sociale gripate … The Wall … strangulatorul, ucigasul, tocatorul umanitatii… Daniel Blake da cu capul de ziduri.

Filmul trateaza problema asistentei sociale, in societatea contemporana, in secolul XXI. In Anglia, dar atat de usor expandabila aceasta tema, asupra multor alte tari.

Acest sistem statal este creat de oameni, pentru OAMENI. Pentru a veni in intampinarea, rezolvarea si imbunatatirea nevoilor acestora, privind munca si sanatatea. Sanatatea si munca individuala, care cumulate de la persoana la… citeşte

3 0
monallyssia pe 30 aprilie 2017 15:40
Foarte frumos ai scris...Ai punctat ca și filmul în sine dramatismul unui om, al unui sistem și mai ales al confruntării ( din păcate incompatibile în asemenea cazuri) om - sistem, afecțiune - indiferență, moralitate - lege, profesionalism - umanitate. Tocmai am văzut filmul și m-am îndreptat spre comentariile de-aici, apropo de confruntarea impact - păreri. Este de reflectat într-adevăr, asupra eventualei tipologii sau situații de victime în care se poate afla fiecare din noi ca cetățean, și totodată asupra unei posibile tipologii sau situații de indiferență în care se poate afla tot fiecare din noi ca salariați. Mie personal mi-a dat de gândit: nu cumva pot face parte și eu ca angajat la stat din marele sistem de oprimare mută și lentă a umanității? (Asta după ce am acceptat că pot fi o victimă a sistemului :) ) Filmul este, din punctul meu de vedere, o pledoarie și simultan un semnal de alarmă la adresa păstrării și cultivării valorilor morale, la adresa a ceea ce putem ajunge, ce putem deveni dar și ce putem preveni sau schimba în noi înșine. Încă odată, felicitări pentru comentariul amplu, pertinent și elaborat ! (Se vede că te-a impresionat filmul)
ion_podocea pe 13 Martie 2017 14:52
Da, te gândești imediat la Kafka. Filmul este , cu adevărat, dramatic. Este o realitate universală. Mi-a amintit de Moartea domnului Lăzărescu.
2 1
Kul pe 25 Martie 2017 17:10
I, Daniel Blake (2016)

– mos câtru simpatic
– cercul birocrat
– good heart
– fabuloasa scena de skype cu China pe LCD-ul mare din sugragerie
– kindness
– despre socialo issues – atunci cand ajutorul de somaj ajunge sa fie o problema de viata si moarte
– are ceva in intimismul cadrului romanesc. si nu merge deloc pe bubuiala – regisoral, desi si camera se misca multa si imbina ceva metode.
– faza mancatului din conserva de fasole, pfuaaa. cand s-a terminat s-au auzit in sala mai multe “pfiuuu”
– “And don’t show me any more love. Cos you’re gonna break me, Dan.”
– “Sir Daniel Blake”
– Moartea domnului Lazarescu in variata .uk la biroul de asistenta sociala
– speach-ul de final. bam!
– si nu, fara extra-cadru de final, fadeout.

2 4
GabrielaSirbu pe 27 Martie 2017 13:39
Regulamentele sunt necesare dar calitatea umana a celui care le aplica...despre asta este filmul si despre absurditate, care exista si la ei, in UK, asadar cainii nu au covrigi in coada nicaieri!
Merita vazut!

1 0
NuGaseamNumeLiber pe 28 August 2018 02:00
O dramă bunicică, dar are cam multe momente oarecum exagerate și plictisitoare.
1 4
Smrs pe 28 Decembrie 2019 17:09
Superb
Un film extrem de trist si de radical despre un om atat de simpatic cum a fost Daniel Blake. Nu pot spune mai multe decat ca, mergand pe ideea ca se inspira din realitatea vietii cotidiene britanice, din felul in care administratia locala si angajatorii si societatea in sine se comporta cu proprii cetateni, in Romania e lux. Iar daca nu e lux, judecam prea dur „coruptia” noastra si dezinteresul functionarilor publici, cand totul pare o strategie pusa la cale in fiecare tara, de mai sus. Nu ratati acest film.
0 0
lili22 pe 10 Martie 2018 18:17
Ken loach asta face.De la Cathy Come Home pana la acest film vorbeste despre problemele sociale ale oamenilor obisnuiti.
0 4
Madalin_Gheorghe55 pe 06 Mai 2017 22:08
Ilustreaza viata si cam atat. M-am uitat cu greu la el fiindca nu am vazut nimic sa ma atraga. Drama am vazut-o doar intr-un singur moment, atat. Nu recomand vizionarea lui.
0 11

Spune-ţi părerea despre

Pentru a scrie un review trebuie sa fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

jinglebells