O mizerie,nu un film. O propagandă mincinoasă. Rușine celor ce-au făcut acest scenariu și-au făcut ca aceasta mizerie mincinoasa sa fie prezentată ca film.
Film propagandistic, ideologic, de evitat, care pune in scenă intr-un mod bălos si ostentativ o discuție lungă despre vina colectivă a poporului roman pentru implicarea in Holocaust.
O rescriecre a persoectivei asupra istoriei cu asumarea colectiva a vinovatiei pentru erorile si crimele trecutului.
Demersul nu este unul inutil, cu condiția sa fie evocator si nu patetic. Iar in film este patetic.
Un film slugarnic pentru cauză, in slujba și de dragul cauzei.
Un demers de tip Sergiu Nicolaescu dar fara scene, doar cu vorbe in cadre statice. O istorie povestită in tip patetic, genul de ora de istorie patetică la care, mai bine, chiulesti.
Cineva i-a pupuat in fund pe stăpânii Finantei Mondiale cu acest film.
Foarte bun filmul lui Radu Jude la nivel de scenariu,dialog și prestația Ioanei Iacob e excelenta.Subiectul este dur,filmul asta e ca un dus cu apa rece poate ne mai revenim din autosuficienta asta de popor blând și ospitalier uite la ce atrocități s-au dedat românașii.
Apreciez munca domnului regizor si apreciez motivatia sa. Spun asta cu usurinta cu care imi si reactualizez cunoasterea istoriei ulterior vizionarii filmului. Atitudinea mea asupra lumii insa nu se schimba, rasuflu si continui, la fel ca si domnul Jude, la fel ca personajul principal. Domnul Jude si-a terminat filmul, personajul, prea personal intrupat, isi termina reprezentatia infranta pe plan filozofic, iar eu am terminat vizionarea. Gestul artistic este consumat de 3 ori,deci motivatia artistica este descrisa in trei planuri de constiinta. Un efect, cred eu, de mare arta.
Un foarte ambitios film in film, "Imi e indiferent daca in istorie vom intra ca barbari" abordeaza cu succes o pletoare de teme sociale, insa sufera de defectele la care este obligat acest tip de film. De aici si problema personajului atipic, un fel de fata mosului rezultata din amorul propriu al constiintei… citeşte
Mi-am facut cont pe Cinemagia doar ca sa confirm faptul ca e o mizerie de film. Nimeni nu contesta faptul ca nu s-au intamplat orori . Au murit evrei, tigani , polonezi , rusi etc
A fost razboi, ce naiba vreti ?
Chiar nu inteleg ce a vrut sa transmita acest film. Desi il pot considera pe Antonescu erou , a dat ordine care nu prea fac cinste speciei umane. Stim si asta ...
Nu caut circumstante atenuante , dar am cam fost fortati de imrejurari sa fim prieteni cu nemtii si sa actionam ca atare. Rusii au luat Basarabia si aveam nevoie de ajutor.
Daca nu , o pateam ca polonezii . Sa ne intoarcem la vremurile moderne.
Acum suntem in NATO , am trimis soldati in toata lumea ca ucida civili. Peste zeci de ani , vom avea aceeasi discutie. Ce kkt cautau romanii in Afganistan , Irak , Kosovo etc ???
Un film = pierdere de vreme. Ceea ce s-a întâmplat la Odessa e binecunoscut. Și la fel de binecunoscut, e bineignorat. De ce? Pentru că ne doare la pwlă de ce s-a întâmplat atunci. Era război. Când armata română a fost gonită din Basarabia, evreii aruncau cu chișat în capul lor. Sunt scene, relatări autentice! Așa, și? Merită să fii antisemit pentru așa ceva? NU. Pur și simplu evreii aceia erau atât de proști încât credeau că bolșevismul îi va mântui de români. Români care le luaseră averile cu un an mai devreme prin legile de românizare. Dar la fel de bine, merită să ne turnăm cenușă în cap pentru ceea ce s-a întâmplat după aceea? NU. Alea au fost vremurile, aia a fost, era război. Dacă România, ca stat, a avut vreo responsabilitate, responsabilitatea respectivă noi am plătit-o cu vârf și îndesat prin Tratatul de la Pace de la Paris și… citeşte
Ca de obicei trivialitati pe post de arta, actori care isi etaleaza vulgaritatea si frustrarile cu un limbaj suburban. Se vrea, dar nu se poate. Ce se vrea? E simplu, urmariti traseul politic romanesc si veti intelege ca numai a reparatie istorica nu se poate numi.
Da, Antonescu a fost un mare criminal si un tradator fiindca asa este prezentat de cei care au dorit sa gaseasca un tap ispasitor si nu au tinut cont decat de marturiile avantajoase teoriei care scuipa pe obrazul poporului roman, catalogat ca nazist, antisemit, intolerant, etc.
Iata ce spune un diplomat al vremii despre Odesa:
"Gheorghe Barbul - La Odesa s-au întâmplat mai multe lucruri. După ocuparea oraşului de către trupele noastre, s-a produs aruncarea în aer a cartierului general al Armatei Române din Odesa. Ca răspuns la acest atac terorist, a urmat o represiune cruntă, dictată de legile… citeşte
Un film care as fi preferat sa fie mai mult spre documentar.In afara de "jocul" unor actori , ca Serban Pavlu , Alex Bogdan Bogdan Cotlet care nu au nimic in comun cu aceasta meserie , filmul este excelent.Prezinta poporul roman exact cum a fost in toata istoria lui in afara de comunism , adica un popor de nazisti , xenofobi , rasisti, antisemiti,homofobi, intoleranti., care crede ca fara el ar sta universul in loc, dar in realitate nu e bun de nimic , care asculta in majoritate manele dar daca il intrebi zice ca asculta doar muzica clasica , care se uita doar la mizerii la tv , nu o sa le enumar pe toate pentru ca sunt aproape toate emisiunile cu rating si nu vreau sa le zic numele pentru ca mi se face scarba , dar cand ii intrebi toti zic ca se uita doar la Discovery , un popor din care oricarui om normal la cap ar trebui sa ii fie rusine ca face parte.Din pacate au ramas prea putini… citeşte
Cel care ai facut acest film esti o mizerie si un spurcat ! De unde mortii matii scoti 380 000 mii de evrei omorati de Romani ? Am vazut aseare la HBO aceasta porcarie de film o vad pe aia in curu gol si pe ala un jeg de imi era scarba sa ma uit cat de jegos putea sa fie,probabil tocmai facuse sex si vorbeau despre crime impotriva evreilor HUUUUUUOOOOOO ! Germania a ocupat Romania spurcatule si tot ei au trimis evrei la exterminare din ordinul lui hitler ! Nu Romania a timis oameni la moarte ci hitler mizerie spurcata ! Cine confirma in istoria Romaniei ca au fost oameni trimisi la moarte de statul Roman la acea vreme ! Cat despre Antonescu,era seful statului ca rahatul mihai era un copil un mare dobitoc sa conduca Romania ! Dar trebuie sa tii minte Maresalul Ion Antonescu a fost unul dintre ceii mai mari militari de cariera ai Romaniei !
Încă un motiv să nu mai încerc să mă uit la filme românești cărora li se pun clopoței! Anost, împănat inutil cu secvențe vulgare, limbaj de mahala! Bani aruncați! Păcat! N-ar trebui să ne fie indiferent modul în care s-a ajuns să se facă educație prin filme subculturale.
Ce am inteles eu din acest film.Ca o tanara regizoare sfertodocta vrea sa faca un spectacol si sa arate celor de etnie romana( am citat din vorbele ei) la ce blestematii s-au pretat ostasii romani ucigand evrei.
Mai sunt si niste scene de amor absolut gretoase si inùtile.Regizorul nu a observat cum arata Serban Pavlu dezbracat?
Spectacolul este un fiasco si nu ne miram .Cu asemenea mediocritate pe post de regizoare nu putea fi alt rezultat.
Mi-a placùt Alexandrù Dabija.
“Îmi este indiferent dacă vom intra în istorie ca barbari” (2018)
– cica .ro 2nd place la Holocaust. le: wiki says 5th; oricum o dai e de top fruntaș.
– Dabija talks
– Nagasaky as #2
– multe simpatice regisorale overall (inceputul, titlu inserat intre pauze, crucea Ioanei ca actriță inainte de show, elicopterul à la Ceasca, insistentele cu “stop-cadru”, picture-in-picture-in-picture, referinte & so on).
– no punchline pe story in final, grozavia trecutului e suficienta
– da, pe cariera RJ e crestere cu ++
– potential polemic bun
Cum se raporteaza românii la momentul istoric? Cu umor si caterinca, cu riscul de a o da in bascalie. Si cand faci obsesii (re)devii serios. Aferismul vechi lasa loc de ‘soc&groaza’ – si la propriu si la mini-figurat.
Da, am avut mari așteptări... Prea lung, didactic, ostentativ. Scenariu inegal, adesea confuz. Sunt și scene bune, dar prea mult se discută, se dă și bibliografie spre a convinge. Prea explicit. Da, un demers politic și puțini spectatori.
Producător este Ada Solomon, coproducători - Jiří Konečný, Serge Lalou, Claire Dornoy, Rossitsa Valkanova, Jonas Dornbach, Janine Jackowski şi Maren Ade. Producător asociat: Holger Stern.
Dar vai, ce nume “romanesti” avem aici. Cu siguranta nu-s “alesi”. Daca as numi filmul mediocru, ar fi putin spus. De masacrele anti-romanesti din basarabia si bucovina conduse de jidani si rusi nu se vorbeste deloc, daramite de navalirea corciturilor turcice de sute de ani pe acest teritoriu. Se pare ca numai romanii ar intra ca barbari cand e vorba de apararea teritoriilor lor si pedepsirea talharilor acestui neam.
Sunt ceea ce s-ar numi "un progresist" si am vrut foarte mult sa imi placa acest film. Din pacate a fost slab. O prestatie mediocra din partea protagonistei, care nu a convins. Mult kitsch. Scenariu varza. Mult prea lung. Pe ici colo insa dialoguri interesante.
„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” - o cacealma de Radu Jude!
http://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?p=1727409#post1727409
Îmi tot dau silința să nu merg cu sacul la filmul lăudat, și, cu toate acestea, am fost prins nepregătit pentru un film care a fost recompensat cu Globul de Cristal la Festivalul de la Karlovy Vary, în 2018, desemnat ulterior propunerea României pentru Oscar, la categoria „Cel mai bun film într-o limbă străină”. Nu-i mai redau titlul...
Cu toate acestea, am să mă refer la film ca simplu spectator, n-am să fac politică.
Titlul, nu-l mai redau, ar trebui să reprezinte esența filmului, dar în acest caz pare să fie mai mult o aroganță a scenaristului. Cu ceva mai multă inspirație, putea găsi altul. Nu am găsit nicăieri scris cine este… citeşte
Radu Jude face filme tot mai proaste. I-a spalat 'corectitudinea politica' creierul ! Cat despre 'arta'...ce sa mai vorbim! La noi fac filme, de regula, cei care sunt preferatii/obisnuitii unor case de productie, indiferent de calitatea scenariului. Apoi vin amicii care se ocupa cu critica de film si ridica in slavi 'margica' ouata.
Si uite asa, din impostura in impostura ne amagim ca santem niste genii ale filmului 'romanesc'. Uneori, ii mai prostim si pe cei din afara.
Touche, mirodoni!
Am rezistat 30 de minute la o citire din Wikipedia cu personaj (aproape) viu, după care încă 10 minute în care am râs în pumni de simulacrul actoricesc. Nici scenariul cu declamații și argumente prozaic puse, în evident contrast cu spiritul lumesc al protagoniștilor nu o prea ajută pe actrița principală. Dar, maică, accentele sâcâietoare cu semi pronunție ardelenească, felul cum îi citește din carte prin video chat, "cearta" cu reprezentantul figuranților, mai tot e dincolo de amatoricesc. Și e mult, mult film cu ea pe ecran. Partea bună, presupun, este pentru actorii secundari care au avut norocul să joace scene în compania-i. Nu aveau cum să nu iasă în evidență.
Filmul (sau, mai degrabă, bucata văzută de mine) este salvat, de la a fi de un total amatoricesc obscen, de imagine/cadre și decor(uri).
DIncolo de toate, mă întreb, cu mintea mea, cum se "pupă", sau care sunt așteptările în ceea ce privește publicul? Cum ar trebui să fie spectatorul ideal? Să se hăhăie la bufonerii minore de genul apariției figurantului îmbrăcat în pluș în scena cu recuzita, sau la plimbarea cu trotineta prin muzeu? Și în același timp să savureze prim planul apărut brusc cu penisul lui Șerban Pavlu alături de labia majora a actriței, dezmierdându-se suav pe citate din Witgenstein? Și să simtă oroarea din poza cu cei opt spânzurați? Și să empatizeze, să simtă frustrarea, să.....toate astea? Toate, toate la un loc?
Noua reeducare de după Pitești. Cu mijloacele capitalismului "mutilateral dezvoltat". Nu ne mai rămâne decât a spera că prodigioasa activitate a domnului Jude va mai diminua din noul rol - de profesori de istorie recentă - al procurorilor din România (dar și Uniunea Europeană - vezi condamnările penale deja pronunțate - ani de închisoare - în Franța, Austria, Elveția..) de azi.
Aferim a fost genial, un suflu nou in cinematografia romaneasca. Dar asta? Din cica "trailer", nu se intelege nimic, iar actoria penibila, foarte proasta, daca asa e tot filmul, pacat; indiferent de mesaj, un film trebuie sa poata fi urmarit, iar in astea aproape 3 minute, parca m-as uita la un teatru cu actori amatori, nu la film.
Sigur a fost intentie regizorala filmul se adreseaza unui public limitat , adica nu acela care baga capul in selfie cu tricolorul de Halloweenul romanilor 1 decembrie
...Hmm, ''Cretzulynne''...nu ti-o trecut niciodata prin cap ca ai putea gresi si tu??, ca poate atatia oameni din epoca, informati, care ''l-au identificat pe numitul Eminescu Mihai'', in postura de "poet național"(cel mai mare), ar putea sa nu se insele de fapt, ci doar tu, sa fie posibil; sa fii victima dezinformarii corifeilor globalizarii(doar dezinformati la randul lor-deh, vanitatea umana, sau foarte bile platiti), dar care, oricum, ajung sa improaste cu mizerii neadevarate neamul stramosilor tai, care s-ar rasuci in mormant de le-ar fi cunoscuta decaderea morala a urmasilor de azi? Poate ca ar fi bine sa te mai gandesti, pentru ca vad ca poti, si te respect, pentru ca e o raritate in ziua de azi sa mai citesti, sau sa fii interesat de istorie si cultura.
Cat despre filmu' lu' jude....ce sa zic, vad ca pastreaza linia "...sus minoritatile, jos poporul roman...", cu care… citeşte
Fapt - din primară până la bacalaureat, toți m-au copleșit cu aceeași frază - "Oooo, Eminescu! Păi, e cel mai mare!". Fapt - când întrebam aceste persoane de ce afirmă aceasta și când le rugam să explice / argumenteze, ziceau pas. Doar profesoara de liceu mi-a oferit un răspuns cât de cât acceptabil. [A asociat 2 cuvinte pentru a exprima gravitatea, adică "dureros de dulce"]. În opinia mea, este un argument slab pentru a justifica euforia. Fapt - a fost mai rău decât pottermania, epoca emo sau nebunia religioasă. Fapt - am citit fiecare poezie o singură dată și le-am priceput imediat. Fapt - fără să-mi spună cineva, mi-am dat seama singură că omul se încadrează la romantismul întârziat. Fapt - Am citit de 10 ori poezia "Joc secund" și tot nu eram sigură că am priceput corect mesajul. E codificată la cub. Fapt - am înțeles că este "național" fiindcă place majorității. Dar, de aici, până la a spune că e "cel mai mare", e cale lungă!... E ca și cum ai spune că Spielberg e mai mare decât Tarr / Tarkovski / Diaz! Sau pe plan național, să spui că Nicolaescu e mai mare decât Mungiu. De fapt, în lumea artiștilor, nu există asemenea comparații. Toți sunt artiști și atât!
Dumneata trebuie să faci diferența dintre ceea ce crede și spune toată lumea și ceea ce simțeam eu. Deci și așadar, cu ce mă înșelam dacă simțeam astfel ? Ce corifei, când nu a fost decât Tudor Vianu ? Deci, nu sunt vreo victimă a așa-zisei dezinformări, acestea fiind propriile sentimente și concluzii. Înțeles până aici?
Atunci cum iti explici ca pana la plata datoriei magazinele erau pline.Piata controlata si unica , astea sunt notiuni inventate de tine.? Aberezi definidu-le..Pe vremea comunismului era un sistem centralizat in care toti munceau pt patrie.Azi nu mai munceste nimeni.Nu existau oameni ai strazii pt ca toata lumea avea cu ce sa traiasca, spre deosebire de acum.Eu puteam vorbi si gandi liber ca orice cetatean din aceasta tara, Astea sunt prosteli de prostit pe prosti ale propagandei capitaliste, ca si cenzura comunista.Am vazut mii de filme produse in comunism antisistem.Aproape toate filmele poloneze au fost antisistem , sa nu mai zic si de cele unguresti , cehoslovace , iugoslave , est-germane si chiar rusesti.Numai noi am avut doar 2 filme antisistem , dar nu din cauza ca ar fi impiedicat cineva , ci pt ca regizorii nostrii au fost mereu niste pupincuristii ai sistemului ,oricare ar fi fost acela.nu te impiedica nimeni.Bunicul meu care era cam surd asculta mizeriile celor de la Europa "Libera" si Vocea Americii de se auzea in tot cartierul , mai stateam si pe scara cu primul secretar al judetului , nu a venit niciodata nimeni sa ne intrebe nimic.sistemul sanitar functiona , acum nu mai exista nici jumatate din spitalele de atunci , ca sa nu mai zic de medici, care in comunism era de 16 la 1000 locuitoei acum e de 2.Despre sistemul de educatie nici nu exista comparatie.Se vede cu ochiul liber 90% din romani au ajuns sa fie analfabeti functional.Faza cu locul 2 la cultura generala nu e inventata de mine e , e bazata pe un studiu facut de Michael Albert in cartea "Capitalism contra capitalism" publicata in 91 si care arata antagonismul dintre capitalismul anglo-saxon si cel germano-japonez.Acolo este analizata situatia tuturor tarilor, ca nivel de dezvoltare pe toti parametrii pt anul 1982..Apropo in 1982 eram a 5-a economie din Europa.Nu puteai pleca ilegal din tara.Mama mea a fost profesoara de engleza , nu a fost membra de partid si cu toate astea statul comunist a trimis-o la reciclare la Stirling in Scotia..Acum e mai bine daca nu mai avem colectivizare, dar nu mai e nici agricultura?Nu toata lumea era obligata sa munceasca existau si casnice si chiar daca ar fi fost obligata sa munceasca e mai bine acum cand nimeni nu mai munceste?Comunitate lgbt nu prea exista, acum exista , ti se pare ca romanii ii tolereaza , le respecta drepturile?Faza cu copii cu handicap e inventata de tine , dar tu ai vazut in ce conditii traiesccopii cu handicap azi? Ti se pare ca se ocupa cineva de ei?Sau ca ii pasa cuiva?La Parlamentul European sau la alte institutii europene m-as duce pt orice altceva in afara sa imi caut dreptatea,iar pana sa ajungi la CEDO faci ani buni de puscarie nevinovat , in timp ce cei care ar trebui sa stea in puscarie isi zic ca fac parte din partide istorice.Am ajuns sa fim o tara a procurorilor..Cu ideea generala ca Romania nu a fost niciodata o tara cum trebuie sunt de acord, totusi in comunism am avut economie , educatie , respect ,si eu unul eram mandru ca sunt roman acum suntem o colonie care nu mai are nimic si care cine stie prin ce miracol mai exista iar mie imi este groaznic de3 rusine ca fac parte dintr-o asemenea natie..