“Dacă altă echipă va câștiga Campionatul, bravo ei !
Vor bea șampanie, vor primi trofeul.
Dar dacă noi - cu bugetul nostru restrâns și cu echipa asta - câștigăm,
vom schimba regula jocului.
Eu asta îmi doresc, o schimbare care să însemne într.-adevăr ceva.”
În 2003, Michael Lewis, cunoscut pentru bestseller-urile "Liar’s Poker" și "The New New Thing", publică o carte despre baseball. Însă nu numai despre baseball. Privit superficial, subiectul este victoria lui Oakland Athletics - o echipă prost evaluată și fără fonduri - împotriva sistemului inechitabil susținut de marile cluburi bogate. În realitate, cartea arată cum o idee riscantă, născută din necesitate, permite unor sportivi ignorați și excluși pe nedrept să demonstreze adevăratul lor potențial.
La prima vedere, "Moneyball: The Art of Winning an Unfair Game" nu pare o carte potrivită pentru ecranizare, fiind mai mult un studiu al "pieței" baseball-ului american, bazat pe analize statistice și teorii matematice. Însă în centrul ei este Billy Beane, un fost jucător devenit manager, pentru care toate acestea au o semnificație mult mai profundă.
“Brad a avut motivele sale personale de a se implica în acest film.”, spune regizorul Bennett Miller. “Brad este nu numai un bun actor, ci și un excelent colaborator și producător. În concepția noastră, este un film despre înțelepciune și curajul de a respinge concepții învechite, convenționale și conformiste. Acest lucru devine și mai interesant atunci când există și consecințe pe plan personal. La prima vedere, Beane face eforturi pentru ca echipa sa să câștige campionatul, dar dincolo de toate acestea el se caută pe sine. Aceasta este o temă universală și atemporală.”, explică Miller.
“Este un film despre sistemul de valori al fiecăruia.”, continuă Brad Pitt. “Despre valoarea pe care o acordăm lucrurilor, nouă înșine și celorlalți și despre ceea ce considerăm a fi un învingător. Filmul pune sub semnul întrebării însăși definiția succesului și pune accentul pe victoria personală, intimă, care nu e trâmbițată la știri și nici nu aduce neapărat trofee dar care, pentru Beane, e ca și cum ar fi cucerit Everestul. Cu toții sperăm că ceea ce facem are valoare, că înseamnă ceva, iar eu cred că aceasta este și problema lui Bean.”, conchide actorul.
Brad Pitt a fost imediat atras de personalitatea complexă a lui Billy Beane, un amestec de voință, încăpățânare și curaj. La rândul său, Beane mărturisește că i s-a părut aproape straniu să fie încarnat pe marele ecran de Brad Pitt. “La început, când am aflat că Brad Pitt vrea să joace în rolul meu, nici n-am crezut. Lucrez într-un mediu în care circulă multe zvonuri și am luat asta ca pe o glumă. Însă când ne-am cunoscut și am început să interacționăm, am fost impresionat de seriozitatea de care dă dovadă și cu care duce la bun sfârșit ceea ce și-a propus.”, își amintește Beane.
Pitt a început prin a studia parcursul vieții lui Beane. Acesta este fiul unui ofițer de marină și încă din copilărie excela în două sporturi fundamental diferite: baseball-ul și fotbalul. Etichetat drept "talent sportiv înnăscut", i s-a spus și repetat că locul său este în eșalonul sportivilor de elită. Însă după ce a renunțat la o bursă la Universitatea Stanford pentru a accepta oferta de a juca la New York Mets, convingerea că a făcut alegerea bună a început să i se clatine. Șovăind, a depus însă toate eforturile să-și construiască o carieră în sport. După ce a jucat șase sezoane ca rezervă - străduindu-se să fie cel mai bun, așa cum i se spusese dintotdeauna că va fi - Bean a făcut un lucru curajos: a aruncat mănușa de baseball și a părăsit terenul de joc, hotărât să-și încerce norocul ca manager, o decizie care s-a dovedit a fi aceea a unui vizionar.
“Billy a făcut ceva absolut nebunesc, judecând după standardele de azi: și-a dat demisia din echipă. Cred că se simțea, într-un fel, prizonier al imaginii pe care ceilalți și-o făcuseră despre cum ar trebui el să fie. Mie mi-a mărturisit că își dorea să facă ceva cu mintea, nu numai cu corpul. Visul oricărui adolescent sportiv - acela de a fi pe teren, în centrul atenției publicului - nu îi ajungea.”, comentează Brad Pitt.
Pitt a fost fascinat de modul în care Beane și-a transformat dorința personală de a învinge într-o sursă inepuizabilă de inspirație pentru a scoate echipa Oakland Athletics din impasul în care se afla în 2002, când cei mai buni jucători ai săi au plecat la alte cluburi, iar cei rămași își pierduseră orice speranță. “Billy a realizat că echipa sa nu poate juca la fel ca celelalte. Trebuia să găsească idei noi, să pună sub semnul întrebării anumite norme și să identifice greșelile și scăpările din maniera de a acționa de până atunci. A pornit de la o întrebare care poate părea naivă: ce-aș face dacă aș lua-o de la zero, cum aș alcătui o echipă ? Pe ce criterii aș alege jucătorii ? Cu aceste întrebări în minte, Beane și-a început căutările.”, explică actorul.
Acestea s-au desfășurat ca o muncă de echipă, datorită analiștilor economici angajați de Beane, care au înlocuit vechea manieră de selecționare a jucătorilor, bazată pe fler și intuiție, cu una științifică, matematică. Pentru a transpune pe marele ecran această idee care a revoluționat sportul american, scenariștii au creat un personaj nou: Peter Brand, interpretat de actorul Jonah Hill. Brand este economist cu diplomă de Stanford, un individ care ar putea străluci în orice domeniu, mai puțin în cel care-l pasionează: baseball-ul. Neputând să joace efectiv pe teren, el se dedică analizei sportului preferat. El va fi cel care îi va dezvălui lui Beane esența conceptului de “moneyball”, a artei de a învinge - aceea că valoarea unui jucător de baseball nu este ceva ce se poate vedea sau intui, ci ceva ce descoperi în spatele cifrelor și statisticii.
Angajându-l pe Brand ca asistent al său, cu scopul de a-și folosi cunoștințele matematice pentru a alcătui o nouă echipă, Bean intră într-o confruntare dură cu tradiționalismul și rigiditatea lumii baseball-ului. “Peter Brand este un outsider, cu o perspectivă asupra jocului pe care nimeni din cei implicați în baseball nu o poate avea.”, explică regizorul Bennett Miller. “Este genul de individ inteligent care ar putea fi miliardar pe Wall Street, dacă pasiunea sa n-ar fi baseball-ul.”, adaugă Jonah Hill.
“Datorită formației sale de economist, el evaluează jucătorii într-un alt mod decât o fac cei din interior. Pentru el, faptele contează. Nu e important cum un anumit jucător aruncă mingea, nici cât de repede aleargă, nici cum arată. Important este cât de des reușește să pătrundă în bază.”
Această teorie, care lui Brand i se pare perfect logică, stârnește proteste vehemente în lumea baseball-ului, ca fiind o încălcare a tradiției. “Este o reacție normală. De câte ori încerci să schimbi ceva, generația mai veche se simte jignită, mai ales dacă le spui că ceea ce fac ei este complet neproductiv. Poți să înțelegi de ce în mintea lor se întreabă: cine e puștiul ăsta, să-mi spune mie că un computer hotărăște ce jucători să angajez în echipă ?!’”, comentează Jonah Hill.
Deși Beane și Brand sunt foarte diferiți ca tip de personalitate, există o trăsătură comună, care îi unește. “Amândoi sunt în război cu lumea exterioară, care i-a pus la zid, dar ei găsesc curajul de a lupta pentru ceva în care cred cu convingere.”, explică Hill. Când Billy și Peter încearcă să-și pună în aplicare teoriile pentru a forma noua echipă, prima persoană care li se opune este Art Howe, a cărui sarcină tradițională este de a alege jucătorii și de a decide strategia de urmat pe teren. Acesta este interpretat de actorul Philip Seymour Hoffman, care a obținut Premiul Oscar pentru portretul legendarului scriitor în filmul Capote, regizat de Bennett Miller. Billy Beane a fost încântat de alegere. “Philip are o mare prestanță, exact ca Art. Are 1,92 m înălțime, o condiție fizică excelentă și o ținută care impune.”, explică Bean.
Actrița Robin Wright, nominalizată la Globul de Aur pentru Forrest Gump și care va putea fi curând văzută în The Girl With the Dragon Tattoo, interpretează rolul lui Sharon, fosta soție a lui Beane din vremea în care acesta era o stea în devenire a baseball-ului profesionist. Acum divorțați, ei își împart custodia fiicei lor Casey (interpretată de Kerris Dorsey), care urmărește îndeaproape și cu mult interes cariera tatălui său.
În spatele camerei de filmat se află o echipă de profesioniști de excepție,
formată din: Wally Pfister, premiat cu Oscar pentru cea mai bună imagine pentru Inception, scenograful Jess Gonchor, cu care Miller a mai lucrat la Capote, creatoarea de costume Kasia Walicka Maimone și designer-ul de uniforme sportive Edward T. Hanley, care a lucrat la filme precum Little Big League, Any Given Sunday și Jerry Maguire. Toți au contribuit decisiv la realizarea dorinței regizorului Bennett Miller de a face un film despre baseball care să fie altfel decât precedentele. În concepția regizorului, Moneyball nu reflectă doar strălucirea și entuziasmul unui meci de baseball, ci și partea mai întunecată a luptei pentru victorie în sportul profesionist - anxietatea, conflictele, obsesiile, regretele și speranța de a câștiga.