Articole Mr. Bean's Holiday

(2007)

Mr. Bean în vacanță

Despre productie

Mr. Bean, care si-a inceput viata pe ecranele televizoarelor din Anglia in 1990, a denit un star international datorita lui Rowan Atkinson. Serialul a avut succes in intreaga lume, determinandu-i pe co-scenaristii Rowan Atkinson si Richard Curtis sa puna bazele unui film de cinema, Bean: The Ultimate Disaster Movie (Bean: O comedie dezastru), film ce l-a trimis pe Mr Bean la Los Angeles, in lumea artei.

Dupa succesul extraordinar inregistrat de primul film Bean - peste 260 de milioane de dolari de la lansarea din 1997 - era doar o chestiune de timp pana cand realizatorii filmului s-au hotarat sa readuca personajul pe ecrane.Cu toate acestea, realizatorii s-au straduit din rasputeri sa creeze ceva diferit, atat stilistic cat si narativ."Intotdeauna ne-am gandit ca trebuia facut un nou film cu Mr. Bean, dar ne doream sa fie foarte diferit de primul," a spus Rowan Atkinson. "Primul film l-am facut in urma cu 10 ani si daca doream un sequel, ar fi fost logic sa apara acum 8 sau 9 ani. insa am avut la dispozitie tot acest timp pentru a concepe un altfel de film."

Nu i-a fost deloc dificil lui Atkinson sa intruchipeze din nou acest personaj, in ciuda deceniului trecut de la ultimul film. "Nu am mai avut de-a face cu personajul de vreo doi ani, cand am aparut intr-o emisiune TV pentru copii. Dar mi-a fost usor sa-l regasesc pe Mr Bean, sa-l inteleg si sa stiu cum s-ar purta in diverse situatii. Ma folosesc de instinct, instinctele sale copilaresti imi sunt foarte familiare. Cea mai mare provocare pentru mine este sa ma aflu in centrul filmului, aparand in aproape toate scenele si asigurandu-ma ca relatia lui Bean cu oamenii pe care ii intalneste este cea corespunzatoare."Scenariul acestui film aduce ceva nou si anume introducerea unui element feminine. "Inainte ca Simon sa fie implicat, m-am gandit ca poate ar trebui ca filmul sa fie despre Bean si o femeie" spune Tim Bevan. Cand Simon a intrat in echipa, el a fost constient ca Bean nu putea sa se indragosteasca pe ecran dar ca prezenta unei femei ar fi o idée interesanta.

Simon si Rowan au decis ca filmul va fi o calatorie si ca el trebuie pastrat simplu si pur. Eroul va pleca in vacanta la mare si tot filmul va fi despre calatoria si aventurile lui pana va pune piciorul pe plaja.Ca si in filmele mute, exista un fir rosu conducator al actiunii - in cazul nostru este dorinta lui Bean sa-si faca vacanta in Franta. El vrea sa ajunga acolo dar sunt o gramada de obstacole si pur si simplu nu poate reusi cu usurinta sau ca un om obisnuit.

Un alt element de luat in discutie de la inceput a fost limba sau limbile in care se va purta dialogul. Ca atare in film se va vorbi in franceza, engleza iar Bean va spune doar trei cuvinte in "franceza": OUI, NON si GRACIAS. Comparativ cu primul film, in acesta Bean va vorbi mult mai putin.Echipa a decis de asemenea ca Mr Bean sa se intersecteze in film in mod repetat si decisiv cu alte doua personaje: o femeie si un baiat. Baiatul, jucat de Max Baldry, va fi responsabilitatea lui Bean mare parte din film. El se trezeste cu acest baiat, pierdut de tatal sau, care trebuie predat intreg si sanatos acestuia. Femeia, interpretata de Emma de Caunes, nu reprezinta un intermezzo romantic, dar coloreaza aventurile lui Bean.

"Am fost foarte norocosi cu distributia", spune Rowan Atkinson. El continua: "Emma de Caunes este exact ce ne doream - ea aduce caldura si tandrete dar este si foarte diafana, adica exact asa cum ne imaginam o actrita franceza. Max Baldry este foarte activ, plin de viata si natural".Coproducatoarea Carolin Hewitt spune: "Pentru Sabine aveam nevoie de o actrita nici prea tanara nici prea matura. Prea tanara ar fi fost poate prea frumoasa si sexi, dar exista si o varsta sub care nu ar mai fi fost interesanta prezenta unei femei. Emma s-a plasat exact la mijloc, adica are chiar varsta potrivita. Max a fost primul baiat care ne-a batut la usa. El a schimbat totul in momentul in care am realizat ca vorbeste ruseste, ceea ce se potrivea dorintei noastre de a avea un pusti care sa mai vorbeasca o limba. El este precoce, stie ce face si ce vrea si are foarte multa energie."

Pentru Emma de Caunes, o actrita in ascensiune care a jucat foarte recent in The Science of Sleep, decizia de a accepta rolul Sabine a fost simplu de luat pentru ca ea era familiarizata cu personajul Bean datorita tatalui ei, prezentatorul TV Antoine de Caunes. "Cand aveam 15 ani, tata imi aducea casete cu Bean si eram innebunita dupa el. Ma facea sa rad asa ca sunt o fana. Imi place ca este naiv ca un copil si ca toata lumea il poate intelege. In filmele lui exista si o anume poezie. Oportunitatea de a lucra cu Rowan nu trebuia ratata. El este uimitor. Rolul lui nu este unul burlesc, el este un actor foarte bun si mi-a placut sa-l privesc jucand. Pentru mine se aseamana cu Charlie Chaplin".Max Baldry, care debuteaza in acest film, este si el un cunoscator al seriei TV cu Mr Bean. "Am crescut in Polonia si obisnuiam sa ma uit la Mr. Bean. Este cunoscut in lumea intreaga. Intr-o zi cand filmam langa Arcul de Triumf, dintr-un autocar cu turisti japonezi care trecea pe acolo se striga pe geamuri : Mr. Bean, Mr. Bean. A fost nostim. Pentru mine cel mai greu a fost sa ma abtin din ras in timp ce trebuia sa filmam pentru ca el este un izvor de glume", spune Max.

Pentru personajul Carson Clay, producatorii l-au abordat pe Willem Dafoe, un actor cu o reputatie perfecta si cu un palmares bogat, printre care The English Patient si Spiderman. Personajul sau este haios pentru ca este o caricatura a unui regizor de filme de arta cu pretentii cam mari fata de rezultate. El face spoturi publicitare pentru bani pe care ii baga apoi intr-un film de arta - cel mai prost facut vreodata.Filmul va fi prezentat la Cannes si acolo pentru scena de pe covorul rosu lui Willem i s-a repartizat o insotitoare cu 30 de cm mai inalta. Si el nu a obiectat ba chiar s-a amuzat. Pentru Willem Dafoe rolul a fost o provocare pentru ca este cu totul un alt gen decat cele pe care le-a jucat pana acum. Este genul de comedie cu umor fizic.

Despre Rowan Atkinson, Caroline Hewitt spune ca intra incredibil de usor in pielea personajului. "In timpul filmarilor am reusit sa-l cunosc bine pe Rowan iar transformarea lui in Mr. Bean ma lasa intotdeauna fara cuvinte. Este o schimbare completa de personalitate. El nu face ca alti actori adica sa exploreze personajul - el stie exact cine este Bean si cum este. Rowan poate reactiona astfel: asta nu fac pentru ca Bean nu ar face asa ceva."Filmul se petrece in Franta iar realizatorii au dorit sa prezinte in special ideile preconcepute si cliseele pe care lumea le are in minte despre Franta si care in mare parte nu sunt adevarate. Bean stie despre Franta ca este compusa din sate linistite, peisaje perfecte, oameni cu berete care stau in fata cafenelelor si beau Pernod. In realitate insa, Franta e plina de autostrazi si arhitectura moderna. Cheia filmului este cum Bean interactioneaza cu o cultura care nu este a lui.

In multe reclame comerciale Bean apare in situatii care nu-i sunt familiare. Acum este intr-o tara care nu-i este familiara. Ca atare totul din jurul lui se poate transforma oricand intr-un dezastru. Atkinson spune: "Franta este o tara foarte mare cu o densitate a populatiei relative mica. Are niste peisaje magnifice pe care am vrut sa le captam in film. Am incercat sa avem in film atat arhitectura extraordinara cat si peisajele pe care Franta le are pentru ca este amuzanta figura lui Bean, mica, mobile si vesnic mirata in acest mediu vast".Filmarea a durat 12 saptamani - in timpul verii 2006 si s-a desfasurat in Londra, Paris, Luberon si Cannes unde atat plaja cat si Palatul, binecunoscute pentru gazduirea Festivalului de Film au fost utilizate. Pentru prima data echipa de filmare a fost primita sa filmeze pe covorul rosu in timpul Festivalului datorita bunavointei organizatorilor.

"Am fost uimiti ca ni s-a permis sa filmam acolo" spune Hewitt care continua " Giles Jacob, presedintele Festivalului s-a dovedit a fi un fan al lui Bean si idea din scenario legata de Cannes si de Festival i s-a parut foarte buna. Am fost primiti foarte bine si ajutati in toate felurile. Am filmat o scena live ca si anturaj, in timpul festivalului, chiar pe covorul rosu si apoi am folosit-o la fundal. Pentru o scena complexa am filmat pe Croisette".Pentru Emma de Caunes a fost o experienta stranie sa fie filmata pe covorul rosu ca participand la o lansare adevarata a unui film. "A fost interesant deoarece nimeni nu a stiut ca noi filmam de fapt scene dintr-un film viitor. Cei care ma stiau, din publicul aflat langa covorul rosu ma strigau Emma, Emma iar eu ma gandeam - nu sunt Emma sunt Sabine. A fost grozav sa avem parte de nebunia de la Cannes din timpul Festivalului".

Scenele filmate in Cannes si includerea Festivalului in scenariu a fost de fapt un omagiu pe care Mc Burney a dorit sa-l aduca prin Mr. Bean’s Holiday cinematografiei. In film Bean are o camera de filmat si o parte din povestea filmului este spusa prin imaginile filmate de el."Marii comici muti au cochetat intotdeauna cu aparatul de filmat", spune Mc Burney." In zilele noastre cand cineva pleaca in concediu ia intotdeauna o videocamera cu el. Noua ne-a dat prilejul de a ne juca cu filmul. Cand Bean are o camera in mana devine foarte interesant de vazut ce urmareste, la ce se uita, ce il intereseaza - filmul devine o fereastra catre gandurile si sentimentele lui. Si Bean ajunge la Cannes, la Festivalul de film. Filmul se intalneste cu filmul. Ne-a furnizat posibilitatea de a ne juca cu raelul si cu imaginatia" declara acelasi Mc Burney.

Atkinson a adaugat: "faptul ca Bean are tot timpul o camera cu el ne face sa avem in final doua filme: un film pe care il face regizorul si un film pe care il face Bean si care cuprinde experienta lui de vacanta. Aceste doua filme converg, interfereaza si astfel filmul si a face filme sunt subiecte centrale"."Sper ca filmul sa readuca in atentia spectatorilor tot ceea ce i-a facut sa-l indrageasca pe Bean", spune Atkinson. "Sper deasemenea ca spectatorii sa fie alaturi de personajul lor preferat mai mult ca oricand", concluzioneaza Rowan Atkinson.

Despre distributie
jinglebells