Odessa

(2013)

Odessa

Poster Odessa Poster Odessa

Sinopsis Odessa

Mai mult

Pornind de la cel mai întunecat moment din istoria recentă a țării, masacrul din octombrie 1941 când Armata Română, fără sprijin german, a ars de vii peste 22.000 de civili - majoritatea evrei - în orașul ocupat Odessa, Iepan lansează prima dezbatere publică despre trecutul fascist al României. Odessa urmărește, cu o anumita doză de autoironie, procesul dureros și complex prin care Iepan descoperă complicitățile și conexiunile care au condus la purificarea etnică executată de România în timpul războiului…

citeşte
Contribuie la această pagină şi câştigă DVD-uri!
NOTA FILM
- -
1 părere
sub 5 voturi

Caseta tehnică

Țara

Romania, Germania

Părerea criticului

Gloria pe 16 Aprilie 2013 16:20
Documentarul Odessa, în regia lui Florin Iepan, aflat încă într-o fază intermediară de montaj, a fost proiectat luni la Centrul Ceh din Bucureşti, sesiunea Q&A ulterioară soldându-se cu discuţii aprinse şi acuze aduse regizorului că a făcut un film "antiromânesc".

Factura polemică a filmului vine din concluziile dureroase ale acestui "work in progress": armata română a comis genocid pe 22 octombrie 1941, prin urmare guvernul român al epocii, condus de mareşalul Ion Antonescu, a participat la Holocaustul la adresa populaţiei evreieşti, într-o manieră sui-generis. Documentarul pune în discuţie, simultan, două problematici: de ce subiectul Odessa este ignorat de mass media? Şi evenimentul propriu-zis de la Odessa.

Aşadar, documentarul merge pas cu pas pe urmele lui Iepan, care îşi descrie propriul periplu în căutarea preşedintelui… citeşte

1 0
Gestapo pe 21 august 2014 01:35
Dl. Iepan afirma că: "românii, imediat după poporul german, au ucis cel mai mare număr de evrei în perioada celui de Al Doilea Război Mondial". Serios? Pai, hai sa vedem: - din Romania ciopartita (fara Ardealul de NV) NU S-AU FACUt deportari catre lagare, a.i. chiar Eminenta Sa dr. Alexandru Safran, marele Rabin al Genevei, care in perioada cea mai dificila 1940 – 1947, a fost Rabinul comunitatii evreiesti din Romania si senator de drept in perioada interbelica spunea la 8 martie 1995 in Parlamentul Romaniei "“Din acest punct de vedere, al deportarii evreilor in Polonia, Romania se situeaza in randul acelor putine tari europene cotropite de armatele lui Hitler, ca Bulgaria, Danemarca, Finlanda, care nu si-au trimis copii de obarsie evreiasca sa piara in gazul si in focul de la Auschwitz" - in Romania in perioada WWII populatia de origine evreiasca nu a purtat in piept Steaua lui David - in Romania in timpul regimului Antonescu a luat fiinta teatrul Baraseum (actualul TES), chiar si in prezent pe siteul acestui teatru este precizat destul de vag ... "O perioadă foarte grea în istoria teatrului evreiesc a fost marcată de anii dictaturii de tip nazist din timpul celui de-al doilea război mondial, când artiştii evrei nu au avut voie nici să joace în propria limbă, nici să apară pe scenele teatrelor româneşti. Atunci a luat fiinţă la Bucureşti Teatrul Baraşeum, ale cărui reprezentaţii (în majoritate, spectacole de revistă, foarte gustate de public, inclusiv de cel românesc) se desfăşurau în limba română." - Dl. Teşu Solomovici spunea intr-un interviu ca"Antonescu s-a împotrivit şi a anulat ordinul ca toţi evreii să fie predaţi naziştilor. La această dată erau pregătite trenurile care trebuiau să faciliteze deportarea tuturor evreilor din România către Auschwitz. Şi Antonescu a spus nu, spre turbarea naziştilor, care n-au avut ce să faca." - si da, daca au fost executii acestea s-au facut ca in timp de razboi pentru sabotori (fie ei si de origine evreiasca), insa nu putem vorbi de holocaust in Romania! Acestea sunt doar cateva exemple, insa pot fi adaugate multe ... multe altele. Trist este ca, din cand in cand apare cate un pitifelnic d'asta care spune si el sa se afle in treaba ca "Romania fascisca, nazista, regimul dictatorial antonescian, samd", totul doar sa scopul sa murdreasca poporul roman.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Ordonează după
TI pe 25 Aprilie 2013 21:26
Doamna Gloria, daca dvs. nu ati citit documentele oficiale, nu inseamna ca dl. Iepan nu are argumente. Dupa cum ati vazut din film, nici o personalitate din cele intervievate, nu au negat documentele prezentate si asumate de statul roman. Regizorul Sergiu Nicolaescu, intrebat de ce nu a amintit de aceste crime comandate de Ion Antonescu in filmul sau Oglinda, a raspuns cu seninatate : "nu mi-am propus". Dumneavoastra va intrebati de ce dl. Iepan nu a facut un alt film, avandu-l in centru pe supravietuitorul Zaslavski. Regizorul v-ar putea raspunde ca nu si-a propus, dar fiti sigura ca domnul Zaslavski a dat o multime de interviuri altor regizori, in decursul zecilor de ani scursi de la acea nefericita intamplare. Mai interesanta mi se pare insa marturia domnului care a fost telegrafist in armata romana si care stia pe dinafara textul telegramei primite in acea zi nefasta, ce continea… citeşte
0 0
nicu_panc pe 17 noiembrie 2013 13:20
Poate ar trebui sa se aminteasca ca debutul acestei "suparari" a generalului Antonescu pe populatia civila de nationalitate evreiasca se datoreaza si tratamentului barbar aplicat de acestia in momentul in care romani s-au retras din Basarabia si Bucovina de Nord dupa ultimatumul dat in iunie 1940 de URSS. De ce nu se pomeneste si de aceste crime oribile(regizorul nu si-a propus asta?). Sigur este usor sa-l descri pe "Ion cu capul spart si tragedia lui" care creeaza stari emotionale puternice, dar sa treci cu vedere ce i-a cauzat lovitura care i-a spart capul. Nu este nici o scuza pt ce a facut armata romana, asa cum nu este nici o scuza pt ce a facut populatia civila de origine evreiasca, totusi corect ar fi sa se spuna tot adevarul, nu doar anumite adevaruri agreate de uni.

Spune-ţi părerea despre Odessa

Pentru a scrie un review trebuie sa fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
Vezi şi:  filme noi documentare
jinglebells