Poarta Albă

(2014)

Poarta Albă

Poster Poarta Albă Poster Poarta Albă

Sinopsis Poarta Albă

Mai mult
Poarta Albă

Adrian și Ninel se numără printre deținuții înghesuiți în vagoanele de marfă care tocmai au sosit într-unul din lagărele de muncă silnică de la Canalul Dunăre-Marea Neagră. În lagăr, periplul lor este dramatic. Printre cei condamnați alături de ei se găsesc profesori, avocați, poeți, filozofi, țărani, artiști, oameni de știință. Cu toții își dau seama treptat că munca forțată la Canal nu are scopul construirii unei căi de transport între Dunăre și Marea Neagră, ci…

citeşte
Contribuie la această pagină şi câştigă DVD-uri!
NOTA FILM
Nota IMDB: 6.7
Vezi pe Max
5 nominalizări Gopo
Vezi toate premiile
Cristian Bota Cristian Bota Adrian Sergiu Bucur Sergiu Bucur Ninel Mădălina Craiu Mădălina Craiu Anuca
Ion Besoiu Ion Besoiu profesorul Panait Maria Ploae Maria Ploae mama lui Ninel Marius Chivu Marius Chivu ofiţer miliţie
Constantin Florescu Constantin Florescu comandantul lagărului Remus Mărgineanu Remus Mărgineanu Adrian, în vârstă Laurențiu Bănescu Laurențiu Bănescu
Vezi toata distributia

Caseta tehnică

AKA

  • White Gate

Produs de

Ager Film

Distribuit in Romania de

Cinemagix ID

Țara

Romania

Site oficial

Poarta Albă

Părerea criticului

Gloria pe 17 Octombrie 2014 11:18
Tulburator
Poarta Albă ne deschide uşile gulagului românesc, lagărul de muncă silnică de la Canalul Dunăre-Marea Neagră, din România anilor 1950. Tulburător, fără să ajungă melodramatic, cu câteva momente de umor şi un final optimist, prezintă într-un caleidoscop de situaţii viaţa de zi cu zi a deţinuţilor.

Vissi d'Arte (arie din Tosca de Puccini) este un laitmotiv al filmului (se leagă epic şi de ambiţia tinerească a Anucăi de a cânta la Opera Garnier), iar conţinutul versurilor (lamentaţia Florei Tosca, în faţa unei pedepse divine injuste) este şi întrebarea deţinuţilor, nevinovaţi ce vor plăti cu viaţa. O scenă picturală este cea în care deţinuţii merg cu capetele de vită pe umeri - le conferă acestora veleităţi mitologice.

Povestea pleacă de la trei tineri care încearcă să treacă graniţa înot. Doi dintre ei sunt… citeşte

5 6
lunca_sires pe 24 octombrie 2014 19:32
Un film foarte slab ... personaje slab dezvoltate. Am fost dezamagit, speram sa fie mult mai informativ/captivant. Nu am simtit nimic pentru personaje - motiv pentru care am fost mai dezamagit.
pappilon pe 19 martie 2015 12:22
MAI BINE HAIMANA DECAT TRADATOR! MAI BINE HULIGAN DECAT DICTATOR! MAI BINE GOLAN DECAT ACTIVIST! MAI BINE MORT DECAT COMUNIST!

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Ordonează după
iogabriel pe 18 Octombrie 2014 00:18
Acest film trebuie vazut, inteles si niciodata uitat!
Distrugerea pe care au facut-o comunistii, nu stiu daca mai poate fi remediata. Au ucis tot ce avea mai bun acesta tara. Adevaratii patrioti, fie ei simpli oameni sau intelectuali cu renume, dar important este ca aveau tarie de caracter.
10 4
pst35 pe 19 Octombrie 2014 17:24
Un film tulburator care te face sa vibrezi din primele secunde si pana la final. Premiera in Buzau nu s-a putut face la data stabilita din lipsa de cinefili, a doua zi a fost necesar sa cumparam 1-2 bilete in plus ca sa poate rula...trist...si filmul, dar si situatia...
10 6
ddonpandy pe 9 martie 2015 22:53
ma ce tea tulburat pe tine ca e de caca
pst35 pe 10 martie 2015 19:29
La varsta ta nu prea ai simtit ce inseamna sa traiesti in anii de dinainte de '89, poate nici eu, cu toate ca am cativa ani in plus fata de tine, dar daca citim ceva istorie, aflam ca s-au intamplat ceva drame prin puscariile comuniste si atunci daca filmul in sine nu ne poate tulbura, o poate face realitate din spatele filmului, dramele oamenilor care au trait asa ceva, dar sunt lucruri pe care nu toata lumea le poate intelege... m-a mai tulburat felul in care mi-ai scris si comentezi pe cinemagia, dar asta are mai putina relevanta.
m_popa pe 19 Octombrie 2014 18:09
prea puțini ...
prea puțini tineri și mai puțin tineri merg, văd și înțeleg
9 4
Cretzulynne pe 19 Mai 2014 14:06
Regizorul explorează sumbra atmosferă a lagărului de muncă forţată

Regizorul Nicolae Mărgineanu se află în post-producţie cu Poarta albă, cel mai recent film al său, care ne oferă acces în anul 1949 şi în lagărul de muncă forţată de la Poarta Albă, în timpul construirii canalului Dunăre-Marea Neagră. Sunt toate şansele să vedem filmul pe marile ecrane în această toamnă, dar până atunci iată premisele poveştii şi câteva imagini de la filmări.
Eroii sunt doi tineri studenţi, Adrian (Cristian Bota) şi Ninel (Sergiu Bucur), care încearcă, în 1949, când comunismul se instala în forţă în România, să treacă graniţa peste Dunăre împreună cu prietena lor Anuca (Mădălina Craiu). Băieţii sunt prinşi de grăniceri şi ajung în lagărul de muncă forţată canalul Dunăre-Marea Neagră. Aici realizează că acesta nu are… citeşte

8 4
vasile_dankovich pe 17 Octombrie 2014 10:58
Bun Film
Nu-ti vine sa te uiti la un astfel de film cand sti ca asa ceva s-a intamplat la noi in tara, ca astfel de lepre au creat atata suferinta, si mai ales cand sti ca nu au fost pedepsiti niciodata...
8 5
george77b pe 17 octombrie 2014 16:14
nu e prea tarziu niciodata sa fie calcate in picioare naparcile roshii... s-a deschis sezonul de vanat securisti
cosmin742000 pe 19 August 2015 11:58
Un film in primul rand jucat foarte prost , de propaganda dementa anti-comunista .Chiar daca ar fi maxim 1% adevarat din ce s-a intamplat in film , pe atunci se connstruiau canale , de atunci nu s-a mai construit nimic.Concluzia e simpla si la mintea cocosului : atunci era mult mai bine decat acum , sau rau cu raul , dar mai rau fara rau (sau cu groaznic de rau cum e cazul acum)
5 12
eduard_stratan pe 24 august 2023 11:28
Cosmine ce bine că te-au blocat pe acest site! Apoi în 2018 te-ai întrupat în blackmore si ai mai bântuit site-ul încă vreo 2 ani până te-au blocat din nou!
vladxela pe 24 Octombrie 2014 00:49
Ce sa mai zici
Totuşi, pentru încercarea de a pune în scenă povestea lagărelor de pe Dunăre şi documentarea bine realizată, merită felicitări.
4 2
catalin_cata123 pe 17 februarie 2015 20:14
Unde pot vedea si eu filmu ?
pappilon pe 19 martie 2015 12:27
vezi ca nu ti-ai luat ultimul album al lui salam.
kelmevito pe 21 Octombrie 2014 11:16
Pierdere de timp
Un film jalnic de nota 2 IN MARE : pierdere de timo!
4 12
pappilon pe 19 martie 2015 12:25
cred ca tu esti jalnic, kermit! ps. imi miroase ca esti un pui de securist al ciumei rosii!
ddonpandy pe 09 Martie 2015 22:56
o porcarie
ba frate romani astia in general nu au nici un talent la facut filme mai bine sar lasa de asa ce va....jocul actoricesc al actorilor lasa de lasat, se si vede ca se foarteaza sa si joaca rolurile
4 13
alexandru_blaga pe 25 decembrie 2015 23:39
un comentator la level: 'PORCAR' ; un admirator de manele care vrea sa inteleaga Gulagul romanesc de la Poarta Alba are aceleasi sanse sa o faca precum camila sa treaca printr-o gamalie!
ddonpandy pe 8 octombrie 2021 02:04
se pare ca va strangetii totii gramaticalii aici . breee nene spune mai intai ceva despre film nu despre cum scriu eu ......si daca nu pun semne de punctuatie nu le pun ptr ca tastatura mea nu este ca cea de la tine de la romanica ....
NuGaseamNumeLiber pe 03 Iulie 2018 07:08
De la prima scenă mi-am dat seama că e o tâmpenie.
3 3
AnalyticVision pe 30 Mai 2014 10:10
Mai multe filme romanesti valoroase ruleaza la Transilvania International Film Festival.
Unele dintre ele au participat la festivaluri internationale si/sau au starnit aclamarea criticilor, altele sunt prezentate in premiera mondiala. Unele dintre ele pot fi vazute doar la Cluj, altele vor rula si in cadrul caravanei TIFF in alte orase din tara (Bucuresti, Sibiu s.a). Am alcatuit o lista de 8 filme noi care consider ca s-ar putea sa va intereseze care merita urmarite saptamana aceasta si in viitorul apropiat.
Va recomand sa vedeti aceste filme si sa impartasiti impresiile voastre critice despre acestea prin comentarii:
http://discerne.wordpress.com/2014/05/30/filme-romanesti-din-2014-in-iunie-la-tiff-selectia-de-stefan-alexandrescu-selectia-de-stefan-alexandrescu-seria-film-romanesc-partea-a-4-a/

Acest articol face parte dintr-o serie ampla de articole… citeşte

3 5
HermanPS pe 25 Martie 2019 16:08
Tulburator... de prost
Am observat ca s-a tot folosit epitetul "tulburator" in legatura cu acest film si am zis sa fiu macar in acest mod in rind cu lumea. Filmul incearca sa capitalizeze subiectul "canalului", insa este deosebit de slab - chiar tulburator - din aproape toate punctele de vedere. Adica fix acolo unde trebuia sa fie apasator, nu-i. Pare un proiect de scoala generala, facut intr-o dupa-amiaza. E necizelat, nu are actori, nu are poveste, nu are sens.
2 1
pappilon pe 05 Martie 2015 17:57
Exceptional.
Mai bine HAIMANA decat tradator! Mai bine HULIGAN decat dictator! Mai bine GOLAN decat activist! Mai bine MORT decat comunist! Dumnezeu sa binecuvanteze eroii martiri in lupta oranduirii ciumei rosii! LIBERTATE SI DEMNITATE! SOMNUL RATIUNII NASTE MONSTRI!
2 6
SpiridonComarniceanu pe 25 August 2023 10:50
Propaganda plosnitelor burgheze
pseudofilmul se vrea o reteta despre cum sa infuleci fecale din latrina europa libera.........
1 0
user-5b5dfa122f0a6 pe 10 August 2018 23:39
Citind o parte din comentariile de mai jos inclin să cred că suntem un popor care nu înțelege nimic din greșelile trecutului. Cât timp unii bat câmpii cu teorii ale conspirației (recente), iar alții consideră că a fost normal ce s-a întâmplat in inchisorile comuniste, înseamnă că ne merităm soarta. Filmul evocă o perioadă tulbure din istoria comunistă a Romaniei, defapt ideea trebuie reținută. Detaliile privitoare strict la calitatea acestui film sunt subiective, relevanță au recenziile criticilor de specialitate. Personal consider ca este un film bun. (mai ales pentru mesaj)
1 1

Spune-ţi părerea despre Poarta Albă

Pentru a scrie un review trebuie sa fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
Vezi şi:  filme noi drama
Liste cu Poarta Albă
Îţi place sau deteşti acest film? Adaugă-l într-o listă!
jinglebells