Thriller-ul de spionaj Salt, cu Angelina Jolie în rolul principal, a început de la un comentariu făcut de Jolie cu câțiva ani în urmă. “Eram la o întâlnire cu Amy Pascal (co-președinta Sony Pictures) acum câțiva ani și în timpul conversației noastre a menționat că studiourile ei se pregăteau pentru un nou film cu James Bond,” rememorează Jolie. “Eu am spus în glumă, ‘Eu vreau să fiu Bond!’ Asta a devenit gluma noastră secretă, dar mai târziu, ea a descoperit scenariul pentru filmul actual.”
Scenaristul Kurt Wimmer concepuse rolul lui Salt ca pe un rol masculin. Scenariul original a fost preluat de producătorul Sunil Perkash, care l-a prezentat apoi producătorului Lorenzo di Bonaventura și lui Amy Pascal de la Sony, care la rândul lor, l-au cooptat pe regizorul Phillip Noyce. Ca toate proiectele cinematografice, scenariul a suferit mai multe modificări, dar schimbarea dramatică a fost adusă de realizatori, care s-au gândit să-i dea rolul lui Jolie, actriță laureată a premiului Academiei și una dintre puținele actrițe care ar putea juca rolul principal într-un film de acțiune. În acest fel, “Edwin Salt” a devenit “Evelyn Salt.” “Aveam un scenariu inteligent, pe care-l adoram cu toții, aveam un personaj complex și fascinant, așa încât ideea ca Angelina să joace acest rol nici nu mai putea fi pusă la îndoială,” spune Perkash. “E o actriță incredibilă care aduce acestui personaj multă adâncime și profunzime. Realismul într-o poveste aproape fantastică era foarte important, așa încât am fost super încântați când a răspuns pozitiv la oferta noastră, acceptând rolul.”
În film, Evelyn Salt este ofițer operativ al CIA ; ea este acuzată că ar fi un spion în conservare al Rusiei. Deși toată lumea se întoarce împotriva ei, Salt trebuie să facă pe dracu în patru pentru a-și dovedi nevinovăția – dar faptul că ea fuge de urmăritori nu face decât să sporească îndoielile stârnite împotriva ei.
Di Bonaventura afirmă că spionii aflați în conservare nu sunt o fantezie. “Nu există îndoială că aceștia există,” spune el. “ CIA consideră că ei există. Ideea că cineva poate minți timp de decenii, dacă e nevoie, reprezintă ceva misterios și chiar fascinant.”
“Salt e un film complex, cu mai multe fațete,” explică di Bonaventura. “Este un thriller, este un film de acțiune, un film de spionaj, o poveste de dragoste dramatică, și conține multe secvențe de luptă.”
În acest film, Evelyn Salt trebuie să fugă pentru ca să-și poată dovedi nevinovăția, atunci când un agent rus care a dezertat la americani afirmă că ea este o „cârtiță” infiltrată în CIA; în felul acesta se declanșează Ziua X – ziua în care toți spionii ruși aflați pe teritoriul american ies din conservare pentru a începe războiul împotriva Statelor Unite. “Ziua X este încă un subiect controversat în sânul CIA,” spune Jolie. “Unii cred că Ziua X e o prostie, iar alții că ea este adevărată și că deja unii dintre spioni au fost activați pentru anumite cazuri de spionaj. Când am venit prima oară în contact cu ideea ni s-a părut cam fantezistă, dar pe măsură ce am aflat alte informații, am descoperit că era mai reală decât ne-am fi închipuit. Adevărul este adesea mai ciudat decât însăși ficțiunea.”
De exemplu, se spune că Uniunea Sovietică și apoi Rusia, a trimis agenți acoperiți în țările occidentale, în anii 1980 și 1990, aparținând unor rețele de ofițeri operativi ce urmau să trăiască acolo sub nume false timp de 15-20 de ani, sau chiar mai mult. Când erau activați, acești spioni aflați în conservare urmau să orchestreze “Ziua X,” care consta dintr-un șir întreg de sabotaje și atacuri teroriste în interiorul Statelor Unite, acesta fiind începutul unui război total cu Rusia. Chiar recent, un număr de persoane – despre care prietenii și vecinii lor credeau că duc vieți absolute normale – au fost arestate de procurorii federali ai SUA, sub acuzația că fac parte dintr-o rețea de spioni, că trăiesc în America ascunși sub identități false, pentru a îndeplini misiuni trasate de Rusia.
“Nu am nicio îndoială că există spioni în conservare,” afirmă Phillip Noyce, regizorul filmului. “Această metodă este cunoscută încă de la începuturile spionajului. Chiar înainte de a citi scenariul lui Kurt Wimmer, mă întrebam ce s-ar întâmpla dacă într-o bună zi, spionii aflați în conservare ar fi activați și ar intra în acțiune.”
Pe actorul Liev Schreiber, aceste întrebări fascinante ce constituie miezul povestirii l-au îndemnat să accepte să facă parte din distribuția filmului. “După căderea Cortinei de fier, ce s-o fi întâmplat oare cu toți acei spioni din fostele servicii secrete?” se întreba Schreiber. Serviciile au fost probabil dizolvate, dar angajații, agenții operativi n-au încetat să existe. Ce s-ar întâmpla dacă într-o bună zi, prietenul tău sau colegul tău de serviciu s-ar dovedi a fi o astfel de persoană? “Acești agenți operativi au fost inoculați cu o gândire care nu mai este acceptată în actualul climat politic,” continuă el. “Cred că asta a fost întrebarea care l-a preocupat pe Phillip și de asemenea m-a interesat și pe mine.”
Jolie își descrie personajul ca manifestând o “reticență de înțeles vizavi de oameni și mai ales față de ideea întemeierii unei căsnicii, știind că în felul acesta și-ar putea primejdui partenerul.” Totuși, Evelyn Salt este căsătorită cu un bărbat care e perfect conștient și acceptă riscurile unei căsnicii cu un agent operativ al CIA.
Consilierul pentru problemele CIA din acest film a fost Melissa Boyle Mahle, care a lucrat în Agenție ca agent operativ, timp de 16 ani. “ CIA ne recomandă să ne informăm soții în legătură cu ocupația noastră legală,” spune ea. “De-a lungul anilor, agenția a realizat că angajații nu pot duce o viață normală dacă nu au o persoană apropiată cu care să vorbească și căreia să i se destăinuie într-o anumită măsură. Pe de altă parte, chiar dacă soțul sau soția știu care îți este slujba, ei nu știu care sunt activitățile tale zilnice, nu știu la ce lucrezi, sau dacă te afli în pericol, iar dacă pleci, unde te duci.
Jolie spune că nu e nefiresc pentru o agentă a CIA să fie căsătorită, dar aceasta este o slujbă ce reprezintă o mare presiune asupra unei căsnicii sau relații. “Am vorbit cu o femeie, o fostă agentă operativă, care mi-a spus că s-a simțit extrem de ușurată când a părăsit agenția – după ani de zile în care nu a avut voie să spună nimic despre ceea ce făcea sau unde pleca, fapt care i-a influențat foarte mult relația cu soțul ei. Ea nu și-a dat seama cât de mult se înstrăinaseră și cât de greu le fusese, până când nu a început o viață nouă.”
În pregătirea rolului ei, Jolie s-a documentat cu conștiinciozitate. “Am vorbit cu mai multe femei care au lucrat în CIA,” spune Jolie. “Toate la rând mi s-au părut extrem de drăguțe și amabile. Nici nu ți-ai putea imagina despre ele că au o muncă periculoasă și totuși așa este.”
În cursul acestor contacte cu Mahle și alți foști spioni, relatează Noyce, Jolie a învățat ce ar face un agent operativ dacă ar fi acuzat că este spion în conservare. “Ea a învățat că spionii trăiesc tot timpul pe muchie de cuțit, a aflat ce ar face un spion dacă ar fi demascat și cum ar reuși să scape de urmăritori,” explică regizorul.
“Angelina este o profesionistă până în măduva oaselor,” adaugă producătorul di Bonaventura. “Fie că are de jucat o secvență dramatică, sau una comică, sau una de acțiune, ea se implică total. E minunat să lucrezi cu cineva care își face o ambiție din a depăși orice limită.”
Pentru regia filmului, producătorii l-au adus pe Phillip Noyce, un maestru al thriller-ului politic, care a realizat filme ca Clear and Present Danger sau Patriot Games, ambele avându-l pe generic pe Harrison Ford în rolul analistului CIA, Jack Ryan.
“Motivul pentru care am dorit să fac acest film e simplu – după ce am citit scenariul mi-am dat seama că acesta este un film pe care aș vrea să-l văd. Aș da bani să-l văd,” spune Noyce. "Când am citit pentru prima oară scenariul lui Kurt, m-a copleșit combinația amețitoare de date reale și ficțiune pură. Mi s-a părut rețeta ideală a unui film rar, care poate în același timp să încânte mintea și să placă simțurilor, o aventură care te ține cu sufletul la gură și te face să gândești ca un adult, dacă ești adolescent și ca un copil, dacă ești om în toată firea.”
De fapt, Noyce s-a simțit atras de subiect din copilărie – i se potrivește ca o mănușă. “Tatăl meu a lucrat în Z Special Force, care era echivalentul australian al OSS, premergătorul CIA. Am crescut într-o totală fascinație față de poveștile tatălui meu, care era spion. Încă de la vârste fragede, îmi petreceam după-amiezile, în orășelul meu natal din fundul Australiei, urmărindu-i pe oameni, spionându-i timp de ore întregi. Vroiam să devin spion, dar n-am apucat să-mi văd visul cu ochii.”
Pentru Liev Schreiber, care interpretează rolul lui Ted Winter, șeful lui Salt din CIA, faptul că a lucrat sub coordonarea lui Noyce a fost ca și când ar fi urmărit un geniu în timpul creației. “Phillip este modelul de profesionist pe care l-am admirat întotdeauna ca realizator și ca actor,” recunoaște Schreiber.
Schreiber este un actor cunoscut pentru rolurile sale serioase din filme dramatice ca The Manchurian Candidate sau Defiance, dar care, recent, s-a lansat și în filme de acțiune odată cu X-Men Origins: Wolverine.
Când Schreiber a primit scenariul lui Salt, l-a citit pe nerăsuflate, spune el. “Era atât de trepidant încât întorceam pagină după pagină, în goană,” își amintește el. “L-am parcurs pe nerăsuflate. A fost extrem de plăcut și antrenant de citit.”
Schreiber a mai fost incitat și de ideea vânătorii unui spion în conservare, care trăiește profund legendat, sub o nouă identitate. “Am auzit atâtea povești despre polițiști acoperiți care au trăit profund legendați timp de ani de zile ajungând să se confunde cu noile lor identități,” explică el. “Deveniseră confuzi în legătură cu apartenența lor și au avut nevoie să fie “resetați” după ce au fost retrași din misiune.” Exact această dilemă îl chinuiește pe Winter, care pe jumătate vrea s-o ajute pe Salt, iar pe jumătate, vrea s-o prindă. Este oare posibil ca ea să fie o cu totul altă persoană de cea pe care o cunoștea atât de bine?
De asemenea, realizatorii au încercat să găsească un actor cu mare potențial de energie care să-i dea intensitatea necesară lui Peabody, omul care trebuia s-o urmărească pe Salt și s-o aducă înapoi. Ca agent în divizia de contrainformații a CIA, el nu e un personaj prea înțelegător și milos. “Ei nu sunt oameni de decizie, ei sunt oamenii cu arma în mână,” explică Jolie. Jolie a fost extrem de încântată când în acest rol a fost distribuit actorul britanic Chiwetel Ejiofor, laureat al premiului Olivier, care a putut fi urmărit în filmele 2012, Talk to Me, sau American Gangster.
Fiind ofițer de contrainformații, Peabody are misiunea de a afla dacă dezertorul rus minte sau spune adevărul în legătură cu Salt. “Aici începe o dublă urmărire – pentru a o aresta și aduce înapoi pe Salt și pentru a afla dacă în sânul CIA fusese infiltrată o cârtiță și dacă ea era acea cârtiță,” afirmă Ejiofor. “Iar această urmărire devine un fel de joc de-a șoarecele și pisica.”
Deîndată ce au fost distribuite rolurile principale, Phillip Noyce i-a convocat pe specialistul în imagine Robert Elswit, ASC (There Will Be Blood, Good Night and Good Luck), laureat al premiului Academiei și pe scenograful Scott Chambliss, care a realizat recent hit-ul Star Trek și serialul de succes “Alias.” Printre ceilalți realizatori talentați care au fost invitați să se alăture echipei Salt se numără designer-ul de costume Sarah Edwards (Michael Clayton, The Interpreter) și editorii Stuart Baird, A.C.E. și John Gilroy, realizatorul efectelor speciale Burt Dalton A.C.E. recent laureat al premiului Academiei (The Curious Case of Benjamin Button), sau realizatorul efectelor vizuale, Robert Grasmere, care a mai lucrat cu Noyce pentru realizarea a patru filme, printre care și Patriot Games.