Articole Taken

(2008)

Teroare în Paris

Interviu cu Liam Neeson

Intr-o maniera destul de originala pentru un thriller, personajul tau este initial caracterizat mai mult de dragostea pentru fiica lui decat de trecutul ca agent secret. Acest lucru te-a atras la rolul lui Bryan, care este mai degraba opusul lui James Bond?

Da, mi-a placut ideea de a face un thriller care sa aiba si un ritm potrivit si care sa atinga si un nivel de sensibilitate inalt. Mai presus de orice, il vedem pe Bryan ca fiind un tata care-si idolatrizeaza fiica. Dar, chiar daca n-am visat niciodata sa-l interpretez pe James Bond, ajungi sa impusti casiva ticalosi si sa conduci masina ca la curse. Voisem si sa lucrez la un film produs de Luc Besson, pe care il admir foarte mult.


Cele mai multe personaje pe care le-ai interpretat de-a lungul carierei tale se bucura atat de prezenta scenica, cat si de o mare sensibilitate. Poti spune ca asta te caracterizeaza?

Nu m-am gandit la asta. Folosesc ce mi-a dat natura si, ca sa fiu sincer, n-am vorbit niciodata cu Pierre despre motivul pentru care m-a ales pentru acest rol. Dar tind sa fiu atras de personajele care sunt profund umane, asta insemnand ca au o paleta complexa de sentimente, ceea ce e valabil si pentru Bryan, in acest film.


Ai lucrat cu regizori de top, cum ar fi Martin Scorsese, Steven Spielberg, George Lucas si Ridley Scott. Ti s-a parut palpitant sa lucrezi si cu un regizor "mai tanar"?

Crede-ma, Pierre Morel nu este nici pe departe novice! Are filmele in sange de multa vreme si se bucura de o experienta extraordinara, mai ales ca director de imagine. Mie unul mi-a placut caracterul original din Banlieue 13 ("In suburbii"), care a demonstrat ca are si ochi de regizor, si un ritm si o energie incredibile, ceea ce a fost obligatoriu pe platourile de filmare de la Teroare in Paris / Taken. Mi-a placut si ca Pierre lucreaza el insusi cu camera de filmat.


A fost greu din punct de vedere emotional sa intri in pielea unui tata a carui fiica a fost rapita?

Ca tata, iti imaginezi tot ce e mai rau. Desigur, te intrebi cum ai reactiona tu in situatia data. Iti imaginezi ce le-ai face rapitorilor si ajungi repede la concluzia ca ai face orice-ti sta in puteri pentru a-ti salva copilul. Mi s-a parut un teritoriu cu atat mai special, cu cat sunt impotriva violentei, mai ales a tipului de violenta la care recurge Bryan in film. Dar in situatia "ori ei, ori eu", Bryan ajunge la concluzia logica.


Ti se pare verosimil ca personajul tau sa se desparta de o femeie frumoasa, cum e Famke Janssen?

Este intr-adevar o femeie frumoasa, dar scenariul arata ca ea m-a parasit pe mine.
Ce pregatiri fizice a presupus filmul?

Multe! Eu ma intretin, dar a trebuit sa sporesc nivelul si sa-mi intensific antrenamentul. Scenele de actiune sunt foarte complicate. Trebuie sa fii foarte atent la felul in care te misti, la pozitia corpului si sa nu-ti iei niciodata ochii de la partenerul din acea scena. Asta cere multa energie, pe langa problemele de siguranta. E o adevarata provocare de fiecare data.


Cum a fost lupta corp la corp?

Foarte placuta, baietelul din tine iese la suprafata. Cu niste cascadori buni, lupta devine un dans pe care-l executi cu mare placere.


A fost prima data cand ai lucrat cu o echipa din Franta. A fost diferit fata de experientele tale anterioare?

Un punct important e prezenta feminina din echipa. Sunt foarte sensibil la energia pe care o pun barbatii si femeile la bataie pentru a crea pe platoul de filmare, dar echipele de productie englezesti si americane sunt recunoscatoare francezilor, care sunt foarte civilizati. Am fost recunoscator si eu. Intre repetitiile pentru scenele de lupta si filmari, eram destul de obosit, dar aveam o noapte intreaga la dispozitie ca sa ma refac. Ca sa nu mai spun de placerea si de calitatea vietii la Paris...


DIN FILMOGRAFIA LUI LIAM NEESON

2008 : Teroare in Paris / Taken, de Pierre Morel

2006 : Breakfast on Pluto / Mic dejun pe Pluto, de Neil Jordan
The Chronicles of Narnia: The Lion, The Witch and The Wardrobe / Cronicile din Narnia: Leul, Vrajitoarea si Dulapul, de Andrew Adamson

2005 : Batman Begins / Batman - Inceputuri, de Christopher Nolan
Kingdom of Heaven / Regatul Cerului, de Ridley Scott

2003 : Love Actually / Pur si simplu dragoste, de Richard Curtis
Gangs of New York / Bandele din New York, de Martin Scorsese

2002 : K-19: The Widowmaker / K-19: Submarinul ucigas, de Kathryn Bigelow

1999 : The Haunting / Castelul ciudat, de Jan de Bont
Star Wars: Episode I - The Phantom Menace / Star Wars: Episodul 1 - Amenintarea fantomei, de George Lucas

1998 : Les Miserables / Mizerabilii, de Bille August

1997 : Michael Collins, de Neil Jordan

1996 : Before and After, de Barbet Schroeder

1995 : Rob Roy, de Michael Caton-Jones
Lumiere et Compagnie / Lumiere and Company, de John Boorman

1994 : Schindler's List / Lista lui Schindler, de Steven Spielberg

1992 : Husbands and Wives / Sot si sotii, de Woody Allen
Shining Through / O viata ca-n filme, de David Seltzer

1990 : Darkman / Omul intunericului, de Sam Raimi

1989 : The Dead Pool / Inspectorul Harry si jocul mortii, de Buddy van Horn
Next of Kin / Pe urmele mafiei, de John Irvin

1988 : High Spirits / Fantome la castel, de Neil Jordan

1987 : A Prayer for the Dying / Ruga pentru un muribund, de Mike Hodges

1986 : The Mission / Misiunea, de Roland Joffé

1985 : The Innocent / Inocentul, de John Mackenzie
The Bounty / Revolta de pe Bounty, de Roger Donaldson

1981 : Excalibur, de John Boorman

Despre distribuție Interviu cu regizorul
jinglebells