Articole Troy

(2004)

Troia

O productie epica

O productie de mare amploare, internationala, filmarea Troiei a fost fara discutie o actiune ambitioasa. Regizorul Wolfgang Petersen a fost de acord cu provocarea punerii in scena a unei drame umane intime la o scara atat de mare, coplesitoare. "Povestea noastra este o imagine strans tesuta despre personaje cu oameni si emotii fascinate, a carei capturare insasi reprezinta o provocare. Mai presus de acestea, prezentam povestea lor pe fondul unei imagini imense, spectaculoase.

Scenograful a reprezentat componenta critica pentru stabilirea ariei incredibile a filmului. Petersen l-a ales pe scenograful inovator Nigel Phelps pentru a rememora lumea antica. "Nigel a cunoscut extrem de bine timpurile, iar primele lui desene au fost absolut minunate", isi aminteste Petersen. "El si echipa lui au studiat tot felul de carti si materiale de cercetare si am fost fascinat ce au putut sa gaseasca."

"Provocarea initiala a fost sa conferim filmului o calitate epica", spune Phelps. "Wolfgang a subliniat ca vrea ca filmul sa fie credibil si foarte realist. Dupa ce am facut putina cercetare, am constatat ca realitatea perioadei a fost ca de fapt, totul s-a petrecut la o scara foarte mica. in 1200 i.C., culturile proeminente au fost Micene si cultura Egipteana. Ceea ce am facut eu, a fost sa combin arta si formele miceniene cu cele la o scara mare, egiptene, pentru a realiza un vocabular diferit care sa fie autentic pentru perioada si care sa intruneasca criteriile unui film epic."

O mare parte a cercetarii echipelor a fost realizata prin British Museum, utilizand colectia lor de obiecte excavate din sapaturile arheologice in Turcia, acolo unde se considera ca s-a aflat orasul Troia. Ramane multa speculatie referitor la felul in care arata de fapt Troia in perioada in care au avut loc evenimentele din Iliada. Cateva orase antice diferite au fost descoperite in acel loc, fiecare construit direct deasupra celuilalt. Troia VI este nivelul care reprezinta perioada pe care Phelps si echipa lui au trebuit sa o recreeze.

"Realitatea este ca Troia era putin mai mica decat am proiectat noi initial- este cu adevarat foarte restransa", spune scenograful. "Dar exista un perete exterior si exista un palat interior inauntrul orasului. in cele mai multe cazuri, toate casele aveau doar un singur nivel si aveau acoperisul plat si erau realizate din pamant. Asa ca a trebuit sa ne extindem mai mult sa il face mai interesant din punct de vedere vizual."

Marea parte a actiunii filmului are loc in si in jurul Troiei, elementele principale fiind plaja pe care debarcheaza grecii, campul de lupta din afara fortaretei, orasul si palatul din cadrul acestuia. Alte locatii care apar in Troia includ Valea Salonicului in zona principala a Greciei si regatele Spaniei si Micene. "Am incercat cu adevarat sa cream o atmosfera care sa stabileasca diferite culturi", spune Phelps. "Lumea miceniana a lui Agamemnon se refera la aur, avere si proprietate, spre deosebire de spartani, care duceau o existenta searbada, lipsita de culoare. Si apoi ajungem in Troia, unde este multa verdeata si este foarte placut."

Realizatorii filmului au trebuit sa decida care dintre cele trei locatii ale lor- Londra, Malta sau Mexic este mai potrivita pentru fiecare cadru. Majoritatea interioarelor din film au fost construite pe studiouri de filmare la Studiourile Shepperton, la 40 de mile de Londra, dar orasul extins Troia nu putea fi restrans pe o scena. "Malta este o insula superba si varfuri si formatii de roci minunate; zona in care am construit Troia este uimitoare", relateaza producatoarea Diana Rathburn. "Totusi, nu a existat o zona de plaja suficient de mare pentru ca expertii nostri in grafica pe calculator sa poata aseza o mie de barci sau suficient pamant nedezvoltat pentru a pune in scena o batalie ce implica 75.000 de trupe. Locatia noastra finala a fost Mexic, care a intrunit toate cerintele noastre."

Filmarea productiei Troia a inceput la Sheperton, la 22 aprilie 2003. Platourile construite acolo au inclus Palatul Troiei, care cuprinde sala de intruniri a lui Priam si camerele familiei regale. Toate interioarele au acoperisuri deschise, o realitate a vremurilor, deoarece singurele surse de lumina si caldura erau soarele si focurile facute in centul fiecarei camere. Cand a trebuit sa realizam scenografia salii de intruniri a lui Priam, Phelps a proiectat-o diferit de celelalte platouri, prin introducerea unui bazin mare de reflectie in centru. Platoul includea de asemenea un element distinctiv de scenografie: o statuie de 50 de picioare a lui Zeus, Regele Tunetului, care tine un sceptru de aur si este inconjurat de statui inalte de 15 de picioare a altor olimpieni, fiecare avand ornamente simboluri de aur reprezentand puterea lor unica.

"Motivele religioase sunt chiar elementele cheie ale filmului", spune Phelps. "La realizarea statuilor, am studiat cele mai timpurii si cele mai vechi sculpturi relevante, apoi, impreuna cu designerul nostru de costume, Bob Ringwood, le-am modificat parul si vesmintele astfel incat sa respecte aspectul general pe care l-am stabilit pentru film."
Ridicarea Troiei Despre poveste
jinglebells