Sprijinul acordat de Comisia Europeana sectorului audiovizual romanesc se concretizeaza printr-o serie de actiuni si programe care se succed începand cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. În anul 2007 au continuat sa fie lansate initiative si oportunitati pentru industria cinematografica romaneasca finantate din fonduri europene. În decembrie 2006 a fost lansat un program de granturi în valoare de 1.200 000 Euro, programul Phare "Pre-Media Support" (primul de acest fel la care are acces Romania), care îsi propune sa promoveze diversitatea europeana prin încurajarea difuzarii productiilor audiovizuale europene si prin sprijinirea industriei romanesti a audiovizualului. Pe de alta parte, Romania participa în acest an pentru prima data si la programul MEDIA al Uniunii Europene.
"Succesele recente ale cinematografiei romanesti trebuie consolidate si sustinute, pentru ca paleta culturala europeana se îmbogateste cu fiecare dintre aceste succese. Audiovizualul este un sector pretentios, are nevoie de profesionisti, de mijloace tehnice si de scheme eficiente de distributie, nu este suficient doar talentul. Aici încearca sa intervina Comisia Europeana, prin accesul la profesionalizare oferit prin programul Media si, exclusiv pentru Romania, programul Phare Pre-media Support. "2007 este cu adevarat anul "magic" pentru audiovizualul romanesc, nu numai datorita succeselor fantastice obtinute de filmele romanesti la Cannes si la alte festivaluri, dar si datorita unei multitudini de programe si initiative sprijinite de Uniunea Europeana dedicate sectorului audiovizual romanesc, initiative ale caror efecte se însumeazã", a declarat Giorgio Ficcarelli, seful departamentului de coordonare a asistentei de pre-aderare din cadrul Reprezentantei Comisiei Europene în Romania. Programul MEDIA este un program comunitar destinat sprijinirii industriei audiovizuale europene, prin cofinantarea dezvoltarii si distributiei a mii de filme, precum si prin sprijinirea formarii profesionale si a Festivalurilor de film. Noul program comunitar MEDIA 2007 (2007-2013) este cel de-al patrulea program multianual al Uniunii începand din 1991 si are un buget de 755 milioane de euro. Pentru prima data, acest program este deschis si pentru profesionistii romani. În acest scop, s-a deschis la Bucuresti biroul "Media Desk" în cadrul Centrului de Consultanta pentru Proiecte Cultural-Europene, pentru informatii si consultanta. Liniile principale de actiune ale programului comunitar MEDIA 2007 constau din:
* formarea profesionala a specialistilor din sectorul audiovizual
* dezvoltarea proiectelor de productie si a companiilor
* distributia lucrarilor cinematografice si a programelor audiovizuale
* promovarea productiilor audiovizuale, inclusiv sprijin oferit festivalurilor de cinema
* cofinantare de actiuni orizontale/proiecte pilot Programele Media si Pre-Media sunt complementare.
Programul Pre-Media Support se adreseaza în exclusivitate sectorului audiovizual romanesc si este finantat prin programul Phare al Uniunii Europene (avand subtitlul "Dezvoltarea si consolidarea expertizei profesionale în domeniul audiovizual romanesc"). Programul este derulat cu sprijinul unei echipe de profesionisti europeni aflata sub conducerea doamnei Renate Roginas (care a detinut anterior functia de Secretar General al Eurimages). Programul Pre-Media consta din trei scheme diferite de grant-uri, destinate pentru: formarea profesionistilor din domeniul audio-vizual, dezvoltare de proiecte si distributie de filme, incluzand reabilitarea cinematografelor. În cadrul primei componente, s-au derulat si se vor derula în continuare sapte module de formare profesionala (dintre acestea a facut parte si un workshop intitulat "Cei cinci pasi ai productiei unui film" organizat la Sibiu, pe 5 si 6 iunie, în parteneriat cu TIFF.) Tot în cadrul primei componente se poate obtine sprijin financiar de catre profesionistii romani din sectorul audiovizual pentru participarea în module de training finantate de programul Media 2007 în toata Europa.
În cadrul celei de a doua componente, cea de dezvoltare, s-a lansat un apel la candidaturi de finantare, adresat profesionistilor din domeniile audiovizualului si cinematografiei din Romania. Acestia au acum ocazia de a-si finanta o parte din cheltuielile de dezvoltare a proiectelor din domeniu, corespunzand urmatoarelor activitati: achizitia drepturilor, scrierea scenariului, de la sinopsis pana la forma sa finala storyboard, realizarea distributiei si alegerea echipei tehnice, evaluarea costurilor, dezvoltarea planului de finantare a proiectului, cercetari pentru identificarea viitorilor parteneri, co-producatori si finantatori, realizarea planului de productie, realizarea planului de vanzari, distributie si marketing. Dosarele de candidatura trebuie trimise pana la 29 iunie 2007, ora 16. Detalii la www.pre-mediasupport.ro
Cea de a treia componenta a programului Pre-Media, cea pentru sprijinirea distributiei filmelor europene non-nationale si pentru renovarea salilor de cinema din tara, urmeaza sa fie lansata în curand. Un alt semn al atentiei acordate de Uniunea Europeana Romaniei este alegerea facuta atat de board-ul Observatorului Audiovizual European, cat si de Asociatia „Europa Cinemas” de a organiza întalnirile anuale în Romania. Observatorul Audiovizual European va avea întalnirea anuala la Sibiu în perioada 21-22 iunie, Romania detinand în momentul de fatã presedintia acestui organism. Intalnirea anuala a celei mai extinse retele de sali de cinema europene "Europa Cinemas" va avea loc la Bucuresti, în cursul lunii noiembrie.
Rezultatele ultimei editii a Festivalului Filmului European confirma acest moment favorabil pentru cinematografia romaneasca si perspectivele reale de îmbunatatire a accesului publicului la filme europene si romanesti. Unul dintre cele mai interesante rezultate ale acestui Festival, aflat la cea de a XI-a editie, a fost lansarea, în Bucuresti, a unui nou spatiu oferit iubitorilor cinematografului european, si anume E-Uranus (planeta diversitatii culturale europene). Dupa ce a gazduit o parte din filmele proiectate în cadrul Festivalului Filmului European, platforma culturala E-Uranus a adus publicului din Bucuresti o selectie a filmelor prezentate la Cluj, la TIFF 2007, si va continua sa ofere, pe toata durata verii, un program de cate 9 filme diferite în fiecare saptamana, în marea lor majoritate filme europene si romanesti. În acelasi timp, E-URANUS constitutie un nou concept de petrecere a timpului liber pe timpul verii: film în aer liber si mancare sanatoasa într-o gradina urbana neconventionala.