3 - 5 decembrie, ultimul week-end Film Menu

3 Dec 2010
3 - 5 decembrie, ultimul week-end Film Menu

Film Menu şi Institutul Francez din Bucureşti încheie seria de proiecţii „Les Weekends Film Menu”  de anul acesta, în weekendul 3-5 decembrie, la Cinema Elvira Popescu. Debutând în februarie 2010, evenimentul a adus până în prezent în atenţia cinefililor din capitală aproximativ 40 de lungmetraje vechi şi noi, toate alese cu mare atenţie. De-a lungul celor două weekenduri reluate în toamna aceasta, au fost proiectate la Cinema Elvira Popescu în cadrul „Les Weekends Film Menu” aproximativ 20 de filme, unele dintre ele în premieră naţională. Toate filmele sunt subtitrate în limbile engleză sau română.

Program
Vineri 3 decembrie
ora 18: Être et avoir (A fi şi a avea), Franţa 2002, subtitrări engleză, 104 minute, regia Nicolas Philibert.
Un documentar-portret, „Être et avoir” surprinde o clasă dintr-o şcoală franceză, unde copiii (cu vârste cuprinse între 4 şi 11 ani) sunt educaţi de un profesor foarte dedicat muncii sale.

ora 20: La Sentinelle (Santinela), Franţa 1992, subtitrări engleză, 138 minute, regia Arnaud Desplechin, cu Mathieu Amalric, Emmanuel Salinger, Emmanuelle Devos, Bruno Todeschini.
Mathias, fiu de diplomat, hotărăşte să părăsească Germania, unde se plictiseşte, pentru a urma cursuri de medicină legală la Paris. În trenul care îl duce spre Franta, întâlneşte un bărbat care îl ameninţă şi îl insultă, pentru ca apoi să dispară fără urma. A doua zi, Mathieu descoperă în bagajele sale un cap de om redus ca dimensiuni. Lungmetrajul de debut al lui Arnaud Desplechin a fost prezent în 1992 în competiţia Festivalului de Film de la Cannes.

Sâmbătă 4 decembrie

ora 15: Lourdes, Austria – Franţa – Germania 2009, subtitrări română, 96 minute,regia Jessica Hausner, cu Sylvie Testud, Léa Seydoux. Christine a fost prizoniera unui scaun cu rotile aproape toată viaţa. Ca să scape de izolarea provocată de handicap, face o călătorie la Lourdes, celebru loc de pelerinaj din Pirineii francezi. Într-o dimineaţă, Christine se trezeşte vindecată ca prin minune, iar liderului grupului de pelerini, un şarmant bărbat de vreo 40 de ani, pare că-i place de ea. Filmul a fost prezent în 2009 în competiţia Festivalului de Film de la Veneţia, câştigând 4 premii.

ora 17: Zhantai (Platforma), Hong Kong – China – Japonia – Franţa 2000, subtitrări engleză, 154 minute,     regia Jia Zhang Ke.
În iarna anului 1979, în China, o trupă de teatru joacă o piesă în cinstea lui Mao. Viaţa se învârte în jurul spectacolelor şi a poveştilor de dragoste care iau naştere. Dar schimbările politicii chineze lasă urme. Filmul a fost prezent în 2000 în competiţia Festivalului de Film de la Veneţia.

ora 20: Visage (Chip), Franţa – Taiwan – Belgia – Olanda 2009, subtitrări engleză, 138 minute, regia Tsai Ming-liang, cu Jean-Pierre Léaud, Fanny Ardant, Kang-sheng Lee, Laetitia Casta, Mathieu Amalric.
Un cineast taiwanez face la Luvru un film bazat pe mitul Salomeei. Deşi nu vorbeşte nici franceză şi nici engleză, insistă să i se dea rolul lui Irod actorului francez Antoine. Pentru a-i da filmului o şansă la box-office, compania de producţie distribuie în rolul Salomeei un top-model de renume mondial. Dar problemele încep de îndată ce se dă startul filmărilor. Filmul a fost prezent în 2009 în competiţia Festivalului de Film de la Cannes.

Duminică 5 decembrie
ora 15.30: Les Herbes folles (Ierburi sălbatice), Franţa – Italia 2009, subtitrări română, 104 minute, regia Alain Resnais, cu Sabine Azéma, Emmanuelle Devos, Mathieu Amalric. Marguerite nu şi-ar fi închipuit că cineva îi va fura poşeta la ieşirea dintr-un magazin. Cu atât mai puţin că hoţul îi va arunca lucrurile în parcarea unui centru comercial. În ceea ce-l priveşte pe George, dacă nu şi-ar fi putut imagina asta, nu s-ar fi aplecat pentru a le aduna. Filmul a fost prezent în 2009 în competiţia Festivalului de Film de la Cannes.

ora 17.30: La Faute à Voltaire (Eroarea lui Voltaire), Franţa 2000, subtitrări română, 130 minute, regia Abdellatif Kechiche, cu Sami Bouajila, Élodie Bouchez, Olivier Loustau. Filmul ne prezintă faţeta luminoasă a vieţii de imigrant. Jallel, un tânăr de origine tunisiană, ajunge în Franţa sperând la o viaţă mai bună. Pretinzând a fi refugiat algerian pe considerente politice, acesta reuşeşte să obţină o viză temporară; însă abia acum dificultăţile încep să apară. Debutul în lungmetraj al lui Abdel Kechiche, care avea să câştige ulterior de două ori premiile Cesar pentru cea mai bună regie şi cel mai bun film.

ora 20: Un Conte de Noël (O poveste de Crăciun), Franţa 2008, subtitrări română, 150 minute, regia Arnaud Desplechin, cu Mathieu Amalric, Emmanuelle Devos, Chiara Mastroianni, Catherine Deneuve, Melvil Poupaud Abel şi Junon au doi copii pe nume Joseph şi Elizabeth. Victimă a unei maladii genetice rare, micul Joseph trebuia să primească un transplant de măduvă osoasă. Elizabeth nu era compatibilă, aşa că părinţii au conceput un al treilea copil, în speranţa că-l vor putea salva pe Joseph. Dar Henri, acest al treilea copil, care avea să se nască în curând, nu a putut face nici el nimic pentru fratele lui, astfel încât Joseph muri la vârsta de 7 ani. După naşterea încă unui copil, Ivan, familia Vuillard îşi revine încet după moartea primului născut. Anii au trecut, iar Ivan, ajuns adolescent, cu probleme psihice, a deveni tatăl a doi băieţi stranii. Într-o zi fatidică, Elizabeth, sătula de abuzurile fratelui ei, l-a "renegat" pe Henri în mod solemn. Filmul a fost prezent în 2009 în competiţia Festivalului de Film de la Cannes

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells